Za korzystnie z radia CB policjant może wlepić mandat.

06 Mar 2008, 19:20

Zgodnie z przepisami ruchu drogowego, za korzystanie podczas jazdy z telefonu wymagające trzymania słuchawki lub mikrofonu w ręku przez kierującego pojazdem grozi 200-złotowy mandat i 2 punkty karne .

Zgodnie z definicją słownik ową, telefon to „urządzenie techniczne umożliwiające dwustronną rozmowę na odległość”. Gdyby trzymać się tej definicji, CB-radio można nazwać telefonem i za korzystanie z niego wlepiać mandaty.

Stoimy na stanowisku, że CB-radio nie jest telefonem, ale pomijając wątpliwość językową, warto zastanowić się nad sensem przepisu zakazującego trzymania w ręku słuchawki czy mikrofonu przez kierowcę. Rzecz w tym, że rozprasza to jego uwagę, co zagraża bezpieczeństwu ruchu drogowego. Nieważne, czy dotyczy to komórki, czy CB. A zgodnie z artykułem trzecim prawa o ruchu drogowym, na drodze należy zachować szczególną ostrożność i unikać wszelkiego działania, które mogłoby spowodować zagrożenie bezpieczeństwa. Tym samym policjant ma podstawę do wystawienia mandatu za korzystanie z CB – mówi młodszy inspektor Mariusz Wasiak z Komendy Głównej Policji.

Skąd pomysł na karanie kierowców, skoro do tej pory policjanci nie zwracali specjalnej uwagi na użytkowników CB-radia.

CB jest coraz popularniejsze, w związku z czym zagrożenie na drodze rośnie – wyjaśnia młodszy inspektor Mariusz Wasiak.

Pozdro :wink:
Per aspera ad astra
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pruszków

06 Mar 2008, 20:39

Już się nie mają czego czepić naprawdę. Jak Clarkson powiedział w jednym z odcinków TOP GEAR: skoro zabraniają rozmowy przez telefon, to powinni również zabronić kierowania podczas alergii lub kataru siennego, gdyż podczas kichania mamy oczy zamknięte przez 1 lub więcej sekund. Jadąc prędkością 120km/h odległość 100m przejeżdzamy w sekundę !! Nic nie widząc...to jest dopiero zagrożenie. Albo jak jeedzie sięz pełnym pęcherzem. Ciśniesz ile fabryka da byle by tylko sięzałatwić. Nie zwracasz uwagi na znaki ograniczenia itd.....tego też powinni zabronić.

Takie były słówa prowadzącego TOP GEAR, z którymi zgadzam się w 100%.

Wg mnie również nie powinniśmy już jeździć z pasażerami, gdyż rozmowa z nimi także nas rozprasza...do tego dochodzi słuchanie radia lub płyt CD. Jak słyszymy ulubioną piosenkę zmniejsza sięnasza czujność i koncentracja.....
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

07 Mar 2008, 09:04

Tiguan napisał(a):(...) CB jest coraz popularniejsze, w związku z czym zagrożenie na drodze rośnie – wyjaśnia młodszy inspektor Mariusz Wasiak...

Wiele potrafię zrozumieć, ale ten teks rozwalił moją psychikę na strzępy! :shock:

A powiedziałby wprost, że coraz mniej mandatów piszą i o to im chodzi! Bo jeśli chodzi o zagrożenie w ruchu, to ja uważam, że jest dokładnie odwrotnie! Im więcej użyszkodników będzie jeździć z CB tym zagrożenie będzie mniejsze, bo świadomość niebezpieczeństw przed kierującym będzie większa!

Wiele razy jestem zdania, że to Policja ma rację, ale teraz Pan Wasiak poszedł po bandzie na całości... Triochę go poniosło... :D
Gdyby po tej wypowiedzi postanowił szukać pracy - potrzebuję sprzątaczki! Odpowiedzialność nieduża, a i wypowiadać dla mediów się nie trzeba... :mrgreen:
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990

07 Mar 2008, 13:17

Dokładnie wiemy, dlaczego policjanci nie lubią CB-Radia. Kierowcy skutecznie ostrzegają się przed niebieskim niebezpieczeństwem.

Teoretycznie ma to ręce i nogi. Skoro nie można gadać przez telefon, to nie można gadać przez CB, ale... !
Jak wyglądają rozmowy przez telefon, a jak przez CB. Przez telefon są dłuższe, bardziej złożone, itd. Przez CB, to zazwyczaj krótkie zdania.

Kolejna sprawa. Niech mi policjant udowodni, że trzymałem gruszkę w dłoni. Przecież mogę robić tylko nasłuch, a nic nie mówić. To jak słuchanie audycji w radiu.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

07 Mar 2008, 17:11

To z tymi mandatami racja hehe :D każdy ostrzega ludzi przed niebieskimi, a co do bezpieczeństwa to napewno jest większe. Chociażby informując się o wypdku, korku czy jeszcze jakiejś przeszkodzie na drodze. Niektóre radiowozy są wyposażone w kamerki, dzięki którym bez problemu zobaczą, czy rozmawiasz przez CB czy nie.
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

07 Mar 2008, 17:35

Może mi się zdaje, ale im bardziej popularne są CB Radia tym mniej popularne jest ostrzeganie się światłami, że gdzieś tam dalej stoi policja.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Komfortowe fotele nowej Skody Octavia
    Ergonomiczne fotele nowej ŠKODY OCTAVIA zostały wyróżnione znakiem AGR "Testowane i zalecane" przez niemiecką kampanię Zdrowe Plecy (AGR - Aktion Gesunder Rücken). Fotele zyskały rekomendacje niezależnych ...

08 Mar 2008, 12:17

CB - radio poprawia bezpieczeństwo na drogach i niech nie pierniczą głupot panowie policjanci że je pogarsza, np w zimę często słyszymy komunikaty typu "uwaga bo na tym i natym zakręcie jest strasznie ślizko czy zatym i zatym zakrętem ktoś siedziw w rowie, noga z gazu bo jezdnia oblodzona".
Jeśli policja chce wprowadzic zakaz kożystania z CB to niech wywalą ze swoich radiowozów radiostacje, bo przecież to równiez coś w rodzaju CB.
Golf IV GTI 1.8 TURBO
Nissan Terrano II 2.7 TDI
BMW 328
Bolo1989
Aktywny

Miejscowość: Mazowieckie

08 Mar 2008, 12:21

W PRD oraz w taryfikatorze mandatów,mowa jest o telefonie komórkowym.CB radio nie jest telefonem komórkowym,więc policja nie może wystawic mandatu.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

08 Mar 2008, 12:47

Teoretycznie nie może, ale praktycznie są policjanci dal których każy pertekst jest dobry na wypisanie mandatu. Osoba która słabo orientuje się w przepisach może taki mandat przyjąć.

Moim zdanie 2 policjantów w radiowozie to zamało.
Jak narazie wysyłają na patrol 2, jeden potrafi czytać, a drugi pisać.
Powinni wysyłać 3, jednego który umnie pisać , drugiego który umie czytać a trzeciego który umie logicznie myśleć :-)
Golf IV GTI 1.8 TURBO
Nissan Terrano II 2.7 TDI
BMW 328
Bolo1989
Aktywny

Miejscowość: Mazowieckie

11 Mar 2008, 16:28

MotoAlbercik napisał(a):W PRD oraz w taryfikatorze mandatów,mowa jest o telefonie komórkowym.CB radio nie jest telefonem komórkowym,więc policja nie może wystawic mandatu.
okładnie, NIC nam nie mogą za CB zrobić, co najwyżej zapytać się jaki to model :P
bronek
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Siedlce

11 Mar 2008, 21:09

Tylko czekać, aż pójdzie jakieś pismo o nową ustawę dotyczącą radii CB
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

15 Mar 2008, 17:13

CB poprawia bezpieczeństwo na drodze bo jak ktoś usłyszy ze tam i tam stoi policja to odruchowo zwalnia i dawanie mandatów za korzystanie z CB to jest głupota policja chce tylko stawiać mandaty....
kupie sobie vw phaetona ;)
mistrzu567
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice

16 Mar 2008, 01:26

Żeby być sprawiedliwym należy dopowiedzieć wszystko do końca (to nie reklama banku, że ma tylko zachęcać ;)).
Owszem tam gdzie kierowca usłyszy, że stoi policja, to zwolni, ale tam gdzie mu odpowiedzą, że droga wolna, to wciśnie gaz do dechy... i robi się mniej bezpiecznie.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

16 Mar 2008, 03:32

Ale bezpieczniej i tak sięrobi, bo gdyby nawet nie mówili mu, że stoją, to przez cały czas jechałby z pedałem w podłodze. A tak to chociaż w jednym miejscu zwolni. Lepsze to niż nic :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

16 Mar 2008, 05:34

Jakby jechał z pedałem w podłodze to tam gdzie stoją dostalby mandat i może później nie jechałby na pełnym gazie :P .
Ja oczywiście jestem zwolennikiem CB radia, sam kiedyś posiadałem.
Jest bezpieczniej nie tylko dzięki informacjom o "miśkach" ale również o korkach wypakach itp.
A, że policjanci nie lubią CB to chyba proste :D
Susza tłumi, zagłusza, wywija i o dno wali... Zachwiany... Zachwiany...
SuperFly
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: brać hajs?