01 Lis 2012, 10:52
Witam
Przerobiłem już chyba wszystkie tematy dotyczące mojego problemu więc zaczynam i swój.
W202 c180, czyli 1,8 benzyna,96 rok, sprzęgło na dwumasie. Auto jak to niektórzy opisują "żabkuje", bardzo nieprecyzyjnie zmienia się biegi, dośc ciężko chodziło sprzęgło. Samochód posiada 267 tys przebiegu i jest w 100% autentyczny (od nowości w rodzinie). Szarpanie występuje przy zmianie biegów, ale także przy puszczaniu sprzęgła na tym samym biegu. Dodatkowo jadąc np na drugim biegu przy obrotach powiedzmy 2000, gdy puścimy gaz, auto gwałtownie wręcz zwalnia, dokładnie czuc hamowanie silnikiem - wiadomo ze silnik zwalnia, ale w tym przypadku jest to zdecydowanie za mocne, i wystepuje na kazdym biegu. Po spojrzeniu pod auto, zauwazyłem mocno zużytą podporę wału. Wymieniłem podporę + wał na inny, bo ten wykazywał ciut za duże luzy. Po wymianie wału - 0 różnicy. Wyczytałem na forach, i po radzie mechanika - wzieliśmy się za dwumas - bo sprzęgło chodziło ciężej niz w innych samochodach. Wymienilismy kompletne sprzęgło(tarcza, docisk, dwumas, łożysko oporowe) - sprzęgło chodzi lżej - ale żabkowanie pozostało. Dodam, że sprzegło wciska się lekko - ale czuc niewielkie parcie jakby które odbija pedał sprzegła w gore - przed wymiana bylo to czuc mocniej. Z wymianą wału byłem i innego mechanika, i on mi niby sprawdzał poduszki pod silnikiem i niby byly ok, ale jakos nie mam do niego zaufania. Czy objawy to moze byc to? Dodam, ze w aucie prz gwaltowniejszej zmianie biegów, ale przy wciskaniu gazu dośc gwałtownie czuc (oprócz oczywiście szaprniecia) stukanie jakby wału gdzieś pod podłokietnikiem (tak na "ucho" w tym miejscu to slychac). Panowie, co to może byc, bo za chwile pół auta wymienie i dalej będzie szarpac i hamowac silnikiem, autem zle sie jezdzi, ogolnie chodzi przez to mułowato. 0,5 dla tego, ktory mi wskaze dobrze co to jest
EDIT: objaw można by opisac, jakby na 0,5 sekundy odlaczal sie napęd, ale wydaje mi się ze to efekt mocnego zahamowania silnikiem