Zacieki(?) na lakierze

19 Mar 2022, 11:53

Cześć, słuchajcie mam problem. Jakiś idiotyczny znajomy postanowił „wymalować” mi auto paluszkiem jak był brudny - nie myłem kilka dni przez ten pył, wczoraj wieczorem w końcu na myjke i zapomniałem o tym malunku a dziś rano z okna widze taką „niespodzianke” - w miejscu rysunku zostały jakieś zacieki.. nie wiem jak to nazwać, widać je pod kątem i mało tego zostały jeszcze dwie fajne rysy… co z tym można zrobić bo podejrzewam, że myjka tu nic nie zdziała…. w załączniku zdjecia z okna na wprost i pod kątem
domekk3
Nowicjusz

19 Mar 2022, 15:34

Dobrze umyć wytrzeć i spróbować użyć tu pasty lekko ściernej do lakieru jak np. Tempo, K2. Rysy mogły zostać jak ktoś przejechał palcem po brudnym lakierze, pył który się osadza z drobinkami kurzu jest strasznie agresywny. Tak samo można porysować przednią szybę jak długo nie używamy spryskiwacza w lato i dosyć mocno nam się ona zakurzy.

Zdjęcia są słabej jakości ale coś tam na nich widać.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

19 Mar 2022, 17:15

Daj zdjęcie w lepszej jakości
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

20 Mar 2022, 12:21

Niestety ze zdjęciami będzie ciężko… stojąc przy aucie tego w ogóle nie widać, pod żadnym kątem, zdjęcia robiłem w przybliżeniu od siebie z piętra - bo z góry to widać. To nie wygląda na rysy tylko jakby tłuste paluchy ktoś zostawił, tylko nie da się tego umyć. No może czymś sie da, jakiś preparatem, żeby od razu nie polerować
domekk3
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...