Zacinający się pedał sprzęgła.

29 Mar 2022, 21:19

Siemanko,
Kilka dni temu przy porannym wyjeździe do pracy zastała mnie dziwna sytuacja.
Otóż przy uruchamianiu auta po wciśnięciu sprzęgła, pedał został w podłodze. Pomyślałem, że sprzęgło się skończyło ale po chwili pedał sam wyskoczył do swojej normalnej pozycji.
Od tamtej pory gdy odpalam na zimnym silniku zawsze jest tak, że po wciśnięciu jak puszczę pedał to wraca tylko tyle ile bierze docisk. Potem odskakuje po jakimś czasie, czyli ten ruch jałowy już bez pracy docisku.

Byłem z tym u mechanika i powiedział że sprzęgło trzeba wymienić bo się skończyło.

Tylko dziwne to trochę bo po rozgrzaniu silnika objaw całkowicie ustępuje i pedał chodzi normalnie bez jakichkolwiek zacięć.

Czy ktoś miał już taki przypadek? Czy sprzęgło faktycznie jest do wymiany?
miszczprostej
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin
Auto: Skoda Octavia RS
Silnik: 2,0 TDI 230 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • 29 Mar 2022, 21:55

Mam to samo w firmowym aucie, już tak od 4 lat chyba i dalej sprzęgło ma się dobrze. Warto jeszcze raz odpowietrzyć układ jeżeli nie to podziałać coś ze sprężyną naciągu od pedału i tłuc te sprzęgło do końca.
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

30 Mar 2022, 06:46

No właśnie... U mnie biegi nie haczą podczas zmiany biegów. Stąd moje wątpliwości co do tego że sprzęgło się skończyło.
    miszczprostej
    Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin
    Auto: Skoda Octavia RS
    Silnik: 2,0 TDI 230 KM
    Paliwo: Diesel
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2014

30 Mar 2022, 08:31

No wiadomo ze lepiej klienta naciągnąć :wink:
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

30 Mar 2022, 08:54

Sprawdź jeszcze czy sam pedał lekko chodzi. Miałem kiedyś przypadek, że zawias pedału (tam jest taka tuleja) zaczął się zacierać i nie odskakiwał do końca. Choć wątpię żeby to było to bo raczej się nie zdarza ale sprawdzić warto.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mocny, wytrzymały silnik - samochód do driftu
      Drugim istotnym elementem driftowozu jest silnik. Musi z łatwością wprawiać koła w ruch, dawać dużą moc, by nawet w poślizgu można było dogonić rywala i być niebywale wytrzymały. Moc samochodów driftingowych niejednokrotnie ...