Zaciski

08 Maj 2010, 02:04

Witam
Chciałem zapytać czym się różnią te dwa rodzaje zacisków Zdjęcie

i ten:
Zdjęcie

Które w jakim przypadku są montowane, i czy można do takiego alfa romeo zamontowac takie. Jechałem samochodem z takimi wielkimi zaciskami i ogólnie większymi hamulcami, zauważyłem różnicę w czuciu tego hamowania.
Bartol3
Nowicjusz

Miejscowość: Tarnów

08 Maj 2010, 12:31

Ilością tłoczków. Gdzie są montowane? Im szybsze auto, tym lepsze hamulce.

Pewnie są gotowe zestawy, lub pasujące od innej Alfy. Dla porównania - do Mazdy MX-6 można zamontować przednie, większe hamulce z nowszej Mazdy 6. Wszystko pasuje idealnie.
pawelMX6
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Gdynia
Auto: Nie mam

09 Maj 2010, 00:11

rozumiem, że nie będzie żadnego problemu jeżeli założyłbym poprostu lepsze hamulce od większej alfy? nie bedzie to miało wpływu na jazdę i jakieś nad czy podsterowności? :mrgreen:
Bartol3
Nowicjusz

09 Maj 2010, 00:50

Porównujesz zaciski i tarcze od X pojazdu z zaciskami i tarczami od Porsche sam daj sobie odp.
Nie koniecznie muszą być większe, np. te drugie są nawiercane przez co mają większą powierzchnie chłodzenia a co za tym idzie lepiej hamują podczas długotrwałych obciążeń
są również nacinane które mają za zadanie odprowadzać pył z pomiędzy klocków a tarcz, oraz nacinane i nawiercane wszystkie plusy i minusy wcześniejszych.
Są oczywiście minusy takich tarczy przede wszystkim szybsze zużycie klocków i samych tarcz
co do zacisków to jak wcześniej napisali im więcej tłoczków tym lepiej
Nie nie będzie miało większego wpływu na prowadzenie tylko czy Ci się zmieszczą?jakie masz felgi?
artj
Początkujący

Miejscowość: Polska

12 Maj 2010, 01:32

Alfa romeo 147 1.9 16V jtd

mam felgi alfa romeo 17" i jakieś szersze niż w innych wersjach, cierpie na tym bo opony 2 razy drozsze niz w tych ubozszych wersjach. Nie chce od razu porshe, ale podobalo mi sie hamowanie w samochodzie z wymienionymi hamulcami na wyraznie wieksze. Dlatego chciałem zapytać co mogę wsadzić do tej alfy:)
Bartol3
Nowicjusz

12 Maj 2010, 18:00

Sprawdź hamulce od GTA, czyli szukaj zestawu od 156 Crosswagon (na pewno taniej). One mają chyba 4 tłoczki na przodzie i 330mm?
pawelMX6
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Gdynia
Auto: Nie mam

13 Maj 2010, 22:46

dzieki za pomoc, zdecyduje sie chyba na gotowy zestaw z tego crosswagon albo brery:)
Bartol3
Nowicjusz