Zagadka z układem smarowania Mazda 6

10 Kwi 2015, 13:20

Koledzy mam problem - opisze co i jak.
A więc mam mało oleju - poniżej znaku min. - robie dolewke do odpowiedniego poziomu - po przejechaniu kilku metrów sprawdzam olej i jest go ponad max. nawet do 1cm.
Nie wiem o co chodzi - jak oleju jest mało to czuje jak by silnik się zacierał - szarpie nim - żadna kontrolka od poziomu oleju na desce się nie świeci.
Znowu jak jest go za dużo to pali olej - jest go pełno w kolektorze dolotowym i wydech mam czarny jak komin.

Mam takie wrażenie jak by olej nie wracał do miski olejowej (nie ma jego obiegu) tylko wypali się w cylindarch to co w misce i znowu go brakuje - dolewam i jest go za dużo - czarna magia.
Auto to mazda 6 2,3 benzyna - możecie coś mi podpowiedzieć.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

10 Kwi 2015, 14:23

W układzie smarowania jest smok, filtr i pompa. Może kóraś z tych rzeczy nie domaga? Pompę można by wykluczyć, ponieważ ciśnienie masz prawidłowe ( domyślam się, bo nie piszesz nic o kontrolce olju ). Ale warto to ciśnienie sprawdzić.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

11 Kwi 2015, 09:25

Kontrolka się nie świeci - raz brakowało mi 2L oleju i się nie zapaliła.
Czytałem troche na necie i znalazłem informacje o zaworze zwrotnym oleju - z tym że nie mogę znaleźć go w moim silniku -za to mam takie cudo:
https://www.google.pl/search?q=oil+cont ... e+mazda+6+
Czy ten zawór - jak jest uszkodzony to może nie puszczać oleju z powrotem do miski olejowej?

A i dodam, że stało się to po wymianie oleju na 10W40 - a czytałem, że mazda zastosowała zbyt drobne sitko na smoku i zalecany jest olej 5W30 - czy jest sens teraz go zmieniać.
Poprzedni właściciel też lał 10W40 i jak tak zrobiłem.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002