Zagotowala mi sie woda w ukladzie chlodzenia

04 Wrz 2009, 19:12

witam wszystkich.

mam problem i prosze o rade. wracajac z zagranicy moja Toyota 4runner 2.4 diesel zagotowala mi sie woda w ukladzie chlodzenia. mechanicy na trasie wyjeli termostat ale po jakis 50km znowu to samo. auto przyjechalo do polski na lawecie ale mechanicy do tej pory nic nie stwierdzili. Obiawy sa takie ze woda gotuje sie po jakis 30km, wentylator sprawny, pompa wody chyba tez gdyz dojscie do chlodnicy i powrot sa cieple. mowia ze to nie uszczelka pod glowica (chociaz nie wiem na jakiej podstawie) prosze o pomoc co to moze byc????

pozdrawiam
mayday4177
Nowicjusz

Miejscowość: bydgoszcz

04 Wrz 2009, 19:55

mayday4177 napisał(a): mechanicy na trasie wyjeli termostat
pytanie na jaki wymienili i przy jakiej temp się otwiera, możliwe że założyli to co mieli pod ręką?? a nie to co powinno być założone? otwiera się przy wyższej temp. albo wiesza
pompa wody sprawna?
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

04 Wrz 2009, 20:17

termostat jest wymontowany i nadal sie grzeje po 30km. pompa wody chyba dziala.
mayday4177
Nowicjusz

Miejscowość: bydgoszcz

04 Wrz 2009, 20:21

mayday4177 napisał(a):termostat jest wymontowany i nadal sie grzeje po 30km. pompa wody chyba dziala.

pompa działa czy chyba działa bo to jest zasadnicza różnica :mrgreen: może jej wydolność już nie ta :wink: no ale pompa to też nie jest wielki wydatek :wink:
z większych wydatków uszczelka, albo cała głowica, ale to by ci węże puchły kompresja siadłą miałbyś przedmuchy, albo siwy dym rano
pocieszny
Forumowicz VIP

04 Wrz 2009, 20:27

pompa dla silnika 2LTII to nieduży wydatek, sama wymiana też łatwa (trzeba ściągnąć wiatrak z wisko)
a może chłodnica przestała wyrabiać po prostu? może czas ją odkamienić?
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

05 Wrz 2009, 19:37

Ja też bym obstawiał problem z obiegiem płynu. Sprawdż chłodnicę jaki ma przepływ.
Opel Monterey 3,1TDI z 1996 r.
SLY
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: świętokrzyskie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Miejski model w nowej odsłonie - Skoda Citigo
    Na wiosnę 2017 roku najmniejszy model Škody zyskuje zmodernizowany przód nadwozia oraz zmiany we wnętrzu. Nową twarz modelu buduje przeprojektowana maska, grill oraz zderzak z wbudowanymi światłami przeciwmgłowe, ...

05 Wrz 2009, 22:18

i sprzawdź też czy nie masz lamelek chłodnicy zabitych błotem, liściami czy też upolowanymi w trasie muchami i komarami... ;)
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990

05 Wrz 2009, 23:46

fourup napisał(a):i sprzawdź też czy nie masz lamelek chłodnicy zabitych błotem, liściami czy też upolowanymi w trasie muchami i komarami... ;)
wsztyd się przyznać ale ostatnio znalazłem przed chłodnicą nietoperza :oops:
pocieszny
Forumowicz VIP

05 Wrz 2009, 23:53

pocieszny napisał(a):
fourup napisał(a):i sprzawdź też czy nie masz lamelek chłodnicy zabitych błotem, liściami czy też upolowanymi w trasie muchami i komarami... ;)
wsztyd się przyznać ale ostatnio znalazłem przed chłodnicą nietoperza :oops:

ciesz się, że to nie był kura... w trzy tygodnie po zdarzeniu... bo troszkę mikroklimat w aucie się zmienia jak zaczyna takim aromatem podwiewać do środka... :???:
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990

06 Wrz 2009, 00:00

fourup napisał(a):ciesz się, że to nie był kura... w trzy tygodnie po zdarzeniu... bo troszkę mikroklimat w aucie się zmienia jak zaczyna takim aromatem podwiewać do środka... :???:

kura jest jeszcze spoko :mrgreen: poczuj jelenia jak pan z BMW :mrgreen:
http://allhotstuff.net/index.php/Cool-P ... -Deer.html
pocieszny
Forumowicz VIP

06 Wrz 2009, 00:10

pamiętam jak pracowałem w Szwecji i jak zwiedzałem ten kraj to trza było uważać na renifery i łosie, a tego chloerstwa tam było od chu**, łaziło to jak chcialo i kiedy chciało :mrgreen:

dlatego volvo sa takie bezpieczne :mrgreen:
Jeba* i się nie dać, a wyniki same przyjdą...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych/Wrocław