Zagraniczne prawo jazdy a punkty.

16 Paź 2011, 22:05

Witam . Obecnie mieszkam w Irlandii o 7 lat . Tam też robiłem prawo jazdy . ( W Polsce nigdy nie robiłem prawa jazdy ) Ostatni rok pracowałem jako kurier po Europie i przekroczyłem ilość punktów w Polsce . (Zameldowany jestem w Polsce , mandaty dostawałem kredytowane które zapłaciłem , również dostałem jeden za brak uprawnień ponieważ zapomniałem ze sobą prawa jazdy ) .
Teraz pytanie czy mogę dalej jeździć po Polsce czy muszę czekać kiedy pierwsze punkty się przedawnią ?

Dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam Jakub .
soviet100
Nowicjusz

17 Paź 2011, 10:16

Jesli wjedziesz do Polski i Cię skontrolują - po Tobie jest .. Ja bym na Twoim miejscu poczekał, aż część się wykasuje i ... przestań szaleć !! Przez rok nazbierać tyle punktów ?? Albo masz takiego pecha !!
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

17 Paź 2011, 20:51

Po prostu można powiedzieć że pecha . 2x 10pkt prędkość 1x5 pkt wypadek 1x2pkt pasy .
Więc jeśli odczekam aż część się wykasuje to mogę znowu normalnie jeździć ? .
soviet100
Nowicjusz

18 Paź 2011, 06:52

Qrde, niesprawnym autem jeździsz ??
Brak hamulców, przednia szyba do wymiany - co jest ?? Zapięcie pasów to powinien być odruch - ja gdy ruszę bez zapiętych pasów, to jakbym miał otwarte drzwi .. Czegoś mi brakuje ..
Pewne nawyki warto mieć, bo sam widzisz ile to kosztuje ..
Pamiętasz kiedy zarobiłeś pierwsze punkty ??
Możesz też iść na ,,doszkolenie'' - odejmie Ci się 6 punktów ..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

19 Paź 2011, 19:50

Nie mogę bo wg Polski ja nie mam w ogóle uprawnień do prowadzenia samochodów .
soviet100
Nowicjusz

20 Paź 2011, 01:03

patrząc na ilość punktów to oprócz uprawnień umiejętności też brakuje :mrgreen:
jeśli jesteś obywatelem Polski i zameldowany jesteś na terenie naszego kraju masz obowiązek, wyrobienia Polskiego dokumentu (bez znaczenia jest gdzie zdawałeś egzamin,aczkolwiek niekoniecznie Polska musi uznawać egzamin z IRL czy GB, z powodu ruchu lewostronnego), do tego kierując pojazdem jako kurier masz obowiązek posiadania prawa jazdy międzynarodowego, w dodatki z państwa w którym jesteś zameldowany,

lepiej jeśli poruszasz się po Polsce pojazdem zarejestrowanym w Polsce, a nie posiadasz polskiego Prawa Jazdy, nie masz urawnień do poruszania się danym pojazdem :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

20 Paź 2011, 14:31

A niby dlaczego nie można mieć prawa jazdy z Irlandii i jeździć po Polsce.
Według mnie można. A co do punktów karnych to jak masz obce prawko to raczej ciebie ten limit nie obowiązuje. Przecież jak łapią zagraniczniaka to dają mu mandat bez punktów.

Polecam tekst z 2009 roku (Gazeta Koszalińska)
Prawo jazdy bez egzaminu! Płacimy 4 tysiące złotych i już mamy "prawko", nawet jeśli niedawno je straciliśmy
http://www.gk24.pl/apps/pbcs.dll/articl ... /513200412
Polska to piękny kraj.
kolega
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

20 Paź 2011, 15:32

kolega napisał(a):Według mnie można
kolego polecam lekturę prawa o ruchu drogowym :wink:
jest wnim jasno napisane:
# Osoba posiadająca krajowe prawo jazdy wydane za granicą, określone w konwencjach o ruchu drogowym, może kierować odpowiednim pojazdem silnikowym na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w okresie 6 miesięcy od daty rozpoczęcia stałego lub czasowego pobytu.
# Osoba posiadająca krajowe prawo jazdy wydane za granicą może otrzymać prawo jazdy odpowiedniej kategorii po oddaniu zagranicznego dokumentu organowi wydającemu prawo jazdy. Jeżeli prawo jazdy wydane za granicą nie jest określone w konwencjach o ruchu drogowym, dodatkowym warunkiem otrzymania polskiego prawa jazdy jest zdanie części teoretycznej egzaminu państwowego i przedstawienie uwierzytelnionego tłumaczenia zagranicznego dokumentu.

czyli jeśli @soviet100 jest zameldowany jak pisze na terytorium Polski ma obowiązek wymiany dokumentu po pół roku na dokument Polski
proceder o którym piszesz jest nielegalny i grozi za niego ładna grzywna :mrgreen: a kilka osób robiących takie myki ma włąśnie procesy w toku, więc nie warto kombinować :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

23 Paź 2011, 13:34

Owszem ale ja cały czas przebywam w Irlandii . Tam też mam zameldowanie . Poza tym jak po Europie jeździłem to nigdzie problemu nie robili z tego że mam Irlandzkie prawo jazdy . W Polsce też nie . Jeździć mogę po Polsce bo nie przebywał w niej dłużej niż 6 miesięcy jednorazowo .
soviet100
Nowicjusz

23 Paź 2011, 18:46

prawnie nie możesz mieć podwójnego zameldowania stałego, albo mieszkasz tam albo tu
jeśli masz obywatelstwo Polskie i mreldunek stały w kraju (nie ważne czy przebywasz w nim czy nie bo obowiązek przemeldowania masz w momencie przebywania w danym miejscu powyżej 30 dni) to tyczy się ciebie prawo kraju w któ¶ym jestes zameldowany i masz jego obywatelstwo, nikogo nie interesuje czy w nim mieszkasz czy mieszkasz na karaibach ;)
pocieszny
Forumowicz VIP