Zagubione dokumenty

06 Kwi 2010, 13:47

Kupiłem sobie autko z 2 tyg temu zarejestrowane w Polsce, na moje nie szczęście wczoraj zgubiłem dowód rejestracyjny i ubezpieczenie, najgorsze jest to ze nie zdążyłem go przerejestrować na siebie. Dzwoniłem na policje ale powiedzieli mi że ich nie obchodzi to że zgubiłem dokument. Co mam teraz robic, czekac aż może znajdzie się ktoś uczciwy i wyśle dokumenty do poprzedniego właściciela (bo na niego auto jest jeszcze zarejestrowane)? Dzwoniłem do wydziału komunikacji z tego co słyszałem to mam teraz trudną sytuacje jeżeli dokumenty się nie znajdą będę musiał jechac 500 km do tego miasta i go zarejestrować czy cos...
Jeszcze mam pytanie jak to będzie z ubezpieczeniem? Będę musiał wykupic je od nowa czy wystarczy że zwrócę się do ubezpieczyciela, tylko problem jest taki ze to 500 km ode mnie
bartek963
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

06 Kwi 2010, 18:55

A jaka firma ubezpieczeniowa? Ubezpieczyciele mają filie w całym kraju. Bez problemu wystawią Ci duplikat polisy.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

06 Kwi 2010, 19:20

bartek963 napisał(a):na moje nie szczęście wczoraj zgubiłem dowód rejestracyjny

To faktycznie masz pecha... :!: :!: :sad:
bartek963 napisał(a): Dzwoniłem do wydziału komunikacji z tego co słyszałem to mam teraz trudną sytuacje jeżeli dokumenty się nie znajdą będę musiał jechac 500 km do tego miasta i go zarejestrować czy cos...

Gościu od którego kupiłes będzie musiał udać się na SKP gdzie ostatnio robił przegląd
tech.i wziąść duplikat zaswiadczenia.Z tym do WK zeby wyrobili nowy DR lub PC..
Myślę ze taka droga Cię czeka... :!: :?: :!: :?: :sad:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

06 Kwi 2010, 22:33

1. ten który Ci sprzedał musi zgłosić w swoim urzędzie komunikacji sprzedaż na Ciebie (zanosi tam kopie swojej umowy i wypełnia druczek)
2. Ty zgłaszasz się do tego urzędu komunikacji gdzie ostatnio był zarejestrowany pojazd osobiście, przez pełnomocnika (kogoś kto tam mieszka albo firmę która się tym zajmuje np ta [link wygasł] albo korespondencyjnie - nie w każdym urzędzie można to załatwić listem ;(

3. W tym urzędzie występujesz z wnioskiem o wydanie zaświadczenia o danych w związku z zagubieniem dowodu rejestracyjnego lub karty pojazdu albo obu
4. na pewno będzie wymagane Twoje oświadczenie co się stało
5. musisz tam przedstawić swoją umowę kupna i dowód osobisty, oc też się przyda.

Z zaświadczeniem, badaniem technicznymi i OC oraz umową rejestrujesz pojazd u siebie

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault 5 Alpine
    W 1976 roku Renault przedstawiło prawdziwie sportowy samochód – Renault 5 Alpine. Model, zaprojektowany i produkowany w zakładach Alpine w Dieppe, łączył elegancję ze sportowym stylem. Wykorzystano w nim wyposażenie ...
    Nowy Nissan LEAF - Czy wiesz, że...
    1. Korzystając z wyjątkowej aplikacji CARWINGS , kierowca może "zadzwonić" do swojego samochodu, aby sprawdzić stan naładowania akumulatora lub wyszukać w pobliżu stację ładowania, skorzystać z usługi Google Send-To-Car, ...