Przeniesienie mienia czyli samochodu

10 Sty 2009, 17:21

Przez jakis czas mieszkałam za granica gdzie juz prawie dwa lata temu kupiłam samochód, obecnie zjechałam do kraju i chciałabym tutaj zarejestrowac mój samochód, słyszałam ze jes cos takiego jak "przeniesienie mienia" dzieki czemu nie bede musiała dokonywac pewnych opłat takich jak akcyza i podatek, ale sama nie wiem jak to dokładnie działa, czy ktos wie cos wiecej na ten temat?
MOZYW
Nowicjusz

10 Sty 2009, 19:23

Tak,
zaczynasz od urzędu celnego gdzie występujesz z wnioskiem o zwolnienie z akcyzy w związku z przesiedleniem na stałe do Polski.
Dobrze jest mieć ze sobą umowę kupna a gdy jej nie ma składasz oświadczenie, że tam ten samochód sobie kupiłaś i używałaś.

Zabierz też dowód rejestracyjny - mam nadzieję, że pojazd jest na Ciebie zarejestrowany.

Jak dostaniesz pisemną decyzję o zwolnieniu z akcyzy występujesz do urzędu skarbowego o zwolnienie z opłaty 160 zł za wydanie zaświadczenia o braku obowiązku zapłaty vat (druk vat-25)

Z tymi dokumentami zgłaszasz się do urzędu komunikacji.

Nie zapomnij zrobić badań technicznych w Polsce, tłumaczeń przysięgłych obcojęzycznych dokumentów i opłaty recyklingowej - 500 zł.
To trzeba zrobić przed rejestracją pojazdu.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

11 Sty 2009, 17:59

bardzo dziękuje za pomoc, jutro zaczynam działać
MOZYW
Nowicjusz

06 Mar 2009, 15:43

witam ,jestem w podobnej sytuacij tyle ze moje pytanie brzmi:jak dlugo musze miec ten samochod zeby zalatwiac sprawy z przenesiem go i czy samochod ten moze byc z kierownicą po prawej stronie?
jufecha
Nowicjusz

06 Mar 2009, 21:59

Samochód powinien być Twój minimum 6 miesięcy - trzeba to udokumentować - umowa kupna, dowód rejestracyjny na Ciebie.

Co do kierownicy po prawej stronie to mało możliwe. Jedyna droga to wystąpić do Ministra Infrastruktury o odstępstwo od przepisów (zgodnie z prawem o ruchu drogowy). Jest taka szczególna procedura. Nie kosztuje zbyt wiele więc zawsze warto spróbować.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

06 Mar 2009, 23:50

dziękuje za rade.dobrze ze jest jeszcze ktos kto pomoże.
jufecha
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Niebezpieczne zderzenia boczne pojazdów
    Zderzenie się pojazdów w ruchu stanowiło ponad 55% wszystkich wypadków drogowych w Polsce w 2021 roku. Z tego najwięcej było zderzeń bocznych (7371), w których zginęło też najwięcej osób (443 osoby) ...

07 Mar 2009, 19:10

Jak dostaniesz zgodę ministra daj znać - inni też skorzystają ;)

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

31 Mar 2010, 09:17

Witam.

Czy coś się zmieniło w przepisach przy przeniesieniu mienia na obecną chwilę ?
iceangel4444
Nowicjusz

06 Kwi 2010, 22:27

tu masz zebrane warunki do zwolnienia z akcyzy
[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki