Zakładanie opon bezdętkowych na felgi po oponach dętkowych

15 Cze 2014, 13:09

Witam serdecznie, moje pytanie nie jest zabardzo odpowiednie do tego działu, ponieważ nie znalazłem takiego działu do którego by pasowało :) Otóż stałem się szczęśliwym posiadaczem Fiata 126p, planuję nim od czasu do czasu jeździć lecz problem jest taki, że opony w nim są jeszcze od nowości (dętkowe) czyli 1990rok. Planuję je zmienić na nowe i pytanie mam takie czy na felgi na których znajdowały się opony dętkowe, jest możliwość założenia bezdętkowych, najłatwiej pewnie byłoby kupić nowe felgi, ale te które mam są w perfekcyjnym stanie (jak z fabryki).
Felgi posiadam takie jak w tym Fiaciku
[link wygasł]
Bardzo proszę o pomoc z góry dziękuję.
Jacek321
Nowicjusz

Auto: Nie mam

15 Cze 2014, 14:03

Jacek321 napisał(a):czy na felgi na których znajdowały się opony dętkowe, jest możliwość założenia bezdętkowych,

Pewnie, że jest taka możliwość.
Wulkanizator ci wstawi wentyl i możesz śmiało zakładać.
Jedyny minus jest taki ,że felgi te nie mają rantu zabezpieczającego oponę i po prostu wchodząc ostro w zakręty lub nawet na dużej dziurze opona może się zsunąć z felgi - przy normalnej jeździe jest ok.
Wiadomo to fiat 126p i driftować nie będziesz - ale tak do twojej wiadomości co może się stać - a różnie to bywa i żebyś nie pisał po jakim czasie nowego tematu - typu opona zsuneła się z felgi.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

15 Cze 2014, 14:57

Dziękuję za pomoc. Może jest jakaś inna alternatywa, np. zmiana dętek na nowe, a pozostawienie starych opon, czy to nadal będzie niebezpiczny zestaw?(o ile jeszcze są w sprzedaży dętki samochodowe). Boję się trochę jeździć na dotychczasowych starych dętkach i oponach (chociaż nie są w złym stanie, nawet wręcz powiedziałbym, że są w bardzo dobrym stanie, lecz czas jak wiadomo robi swoje). Szkoda mi tych felg bo są eleganckie.
Z góry dziękuję, pozdrawiam.
Jacek321
Nowicjusz

15 Cze 2014, 17:00

Jacek321 napisał(a):Może jest jakaś inna alternatywa, np. zmiana dętek na nowe, a pozostawienie starych opon, czy to nadal będzie niebezpiczny zestaw?

Niebezpieczny zestaw :o
Kolego z skąd te twierdzenie.
Popytaj w sklepach motoryzacyjnych czy są dętki do fiata możesz też tu kupić.
[link do oferty na Allegro wygasł]

Skoro opony masz dobre zakup sobie dętki i po problemie - a jeśli koło będzie się miało przebić to nie ma znaczenia czy jest dętka czy bezdętkowa i tak powietrze zejdzie.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

15 Cze 2014, 17:19

Jacek321 napisał(a): moje pytanie nie jest zabardzo odpowiednie do tego działu, ponieważ nie znalazłem takiego działu do którego by pasowało

Na pewno lepszy byłby dział /koła,felgi,opony/. przeniosłem - silvo44
piotrpz87 napisał(a):Jedyny minus jest taki ,że felgi te nie mają rantu zabezpieczającego oponę i po prostu wchodząc ostro w zakręty lub nawet na dużej dziurze opona może się zsunąć z felgi

Chyba powinieneś zaznaczyć że to żart.
Ostatnio edytowany przez silvo44, 16 Cze 2014, 12:01, edytowano w sumie 1 raz
Powód: zły dział
kant95
Zaawansowany

Miejscowość: lublin
Prawo jazdy: 01 01 1981
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Van
Rok produkcji: 1995

15 Cze 2014, 18:21

Jeżeli byście mogli to podpowiedzcie mi (patrząc fachowym okiem) czy lepiej kupić opony bezdętkowe i założyć, czy kupić dętki.
Z góry dziękuję.
Jacek321
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Zmiany w punktach karnych 2023 - powrót do przeszłości
    Ten rok to zdecydowanie czas zmian dla prawa ruchu drogowego w Polsce. Ponad dwa miesiące temu zetknęliśmy się z lawiną nowych regulacji, a już od 17 września 2023 roku, w życie weszła nowelizacja przepisów o punktach ...

15 Cze 2014, 21:00

kant95 napisał(a):Chyba powinieneś zaznaczyć że to żart.

Nie to nie żart.
http://forum125p.pl/viewtopic.php?f=18&t=327
Tu jet wypowiedź wulkanizatora - a ogólnie na ten temat jest więcej napisane wystarczy poszukać.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

15 Cze 2014, 21:30

Ok, w takim razie pozostanę przy kupnie dętek, a opony zostaną te co są. Tylko pytanie czy w zakładzie wulkanizacyjnym mi zmienią takowe dętki?
Pozdrawiam
Jacek321
Nowicjusz

16 Cze 2014, 12:02

Jeśli opony mają 24 lata to najwyższy czas pomysleć o zmianie.. :naughty:
Jacek321 napisał(a):zmienią takowe dętki?

Oczywiście..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2011

16 Cze 2014, 20:39

Ok, dziękuję serdecznie za pomoc. Zmienię dętki na nowe, a opony zostaną te co są (bo jak mi mają potem zsunąć bezdętkowe to lepiej nie ryzykować)
Jacek321
Nowicjusz

17 Cze 2014, 18:07

Opony też kup nowe. Nie widzę powodu żeby w oponę bezdętkową nie założyć dętki.
A tak na marginesie to nie wiem co trzeba by robić fiacikiem żeby pościągać opony z felg, pomijając katowanie go na zbyt niskim ciśnieniu w kołach (ale w ten sposób można ściągnąć oponę z każdej felgi).
renegade
Nowicjusz

Miejscowość: Lipsko
Prawo jazdy: 0- 0-1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Mercedes C220
Silnik: 2.2D
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 1996

17 Cze 2014, 23:04

piotrpz87 napisał(a):Nie to nie żart.
http://forum125p.pl/viewtopic.php?f=18&t=327
Tu jet wypowiedź wulkanizatora - a ogólnie na ten temat jest więcej napisane wystarczy poszukać.

Szkoda że to nie żart.
Ktoś kto chwilę pomyśli co trzyma oponę na feldze i po co są te ranty takich bredni by nie napisał.
kant95
Zaawansowany

Miejscowość: lublin
Prawo jazdy: 01 01 1981
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5
Typ: Van
Rok produkcji: 1995

18 Cze 2014, 01:11

Jasne, że kup nowe opony bo wtedy autko będzie bardziej stabilniejsze i będzie można bardziej poszaleć, stare opony są do niczego i jeszcze Ci gdzieś mogą pęknąć
slickrz
Aktywny

Auto: Audi A3