Zakup auta 35-50k

15 Lut 2019, 08:15

Tzn, z punktu widzenia niezawodnosci ten silnik jest ok.
Ale insignia to bardzo ciezkie auto, ciezsze niz inne z sagmentu d, wiec ten 1.8 140km nie radzi sobie z ta buda. Wszystkie pozostale auta co podales beda znacznie szybsze.
duzy90
Aktywny

Prawo jazdy: 03 01 2000
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Audi S4 B8
Silnik: 3.0TFSI 450km
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

15 Lut 2019, 09:23

Profit napisał(a):Jest sporo aut, które ładnie zewnętrznie się prezentują i wnętrze również jest niczego sobie.

A nie przeszkadza Ci skrzypiące wnętrze? To jest dość duża wada wykończenia Insignii. No i ten 1.8 ma zaledwie 175Nm momentu obrotowego, auto waży 1500kg. Średnie spalanie to prawie 10l. Do tego bagażnik w wersji liftback z kołem zapasowym to jakiś żart.

Ja stawiałbym na Mazdę 6 II-generacji, ze względu na kiepską opinię ma bardzo atrakcyjne ceny na rynku wtórnym. Tu masz polski salon, dobre wyposażenie, pierwsza rejestracja 2012:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

15 Lut 2019, 15:25

Mazda 6 II generacji średnio mi się widzi.

Nie powiem bo mazdy 6 III generacji są śliczne , ale 60 to trzeba szykować lekko.

Z kupnem auta nie spieszy mi się aż tak bardzo. Poczekam do lata wtedy ceny jeszcze spadną :mrgreen:

Na pewno będę wybierał między
* opel insignia 1.6 170-180KM
* ford mondeo mk5 benz.
* mazda 6 III generacji benz.

Tylko jakie silniki 2 benzynie najlepiej sprawdzają się w mazdzie 6 i fordzie mondeo??
Profit
Nowicjusz

28 Lut 2019, 12:35

Wróciłem, rozkminki ciąg dalszy :mrgreen:

Duże moje zainteresowanie wzbudziły jeszcze hyundai i40 i kia optima (only benz.) :D

Co sądzicie na temat tych aut?
Jak one wyglądają na tle forda mondeo mk5 czy mazdy 6 (III gen.) w podobnym nakładzie finansowym??
W które silniki celować?
Profit
Nowicjusz

01 Mar 2019, 14:48

Witam świtę, :mrgreen:

Niestety odgrzewane kotlety nie za dobrze smakują, dlatego zakładam świeży temat.

Poszukiwania optymalnego i dobrego samochodu ciąg dalszy.
Przymierzam się do zakupu auta dla małej 3-osobowej rodzinki. Główne wytyczne:
* auto z roku co najmniej 2013
* benzyna
* jazda po małym miasteczku, około 10tyś. km rocznie, jednorazowe trasy max 100km
* ekonomiczne spalanie
* mała awaryjność
* dostępne zamienniki, nie za drogie części
* tania eksploatacja

Zastanawiałem się nad:
- Opel Insignia
- Ford Mondeo mk5 (45k może być za mało)
- Mazda 6 III gen. (45k może być za mało)
- Hyundai I40
- Kia Optima

Które z tych aut spełniałoby powyższe? Na pojazdy z jakimi silnikami zwrócić uwagę?
Ostatnio edytowany przez mike, 01 Mar 2019, 22:05, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Masz aktualny wątek, nie zakładaj kolejnych
Profit
Nowicjusz

01 Mar 2019, 20:57

Profit napisał(a):Które z tych aut spełniałoby powyższe? Na pojazdy z jakimi silnikami zwrócić uwagę?

Szczerze? Żadne

Dużo miejsca nie potrzebujesz, masz zamiar jeździć po mieście, chcesz żeby mało paliło i tanio się naprawiało to co tu robią auta segmentu d, które są przeznaczone do wygodnego przemieszczania się na dłuższych dystansach?

Masz 45k więc ogarnij sobie nowego fiata tipo. Będziesz miał wszystko czego chcesz a do tego dwa lata gwarancji
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pomysłowe rozwiązania Toyoty
    "Today, Tomorrow, Toyota" – dziś, jutro, Toyota. Hasło reklamowe Toyoty z lat 90. wskazuje na nieprzeciętną trwałość samochodów tej marki, ale jednocześnie podkreśla koncentrację Toyoty na budowaniu przyszłości ...
    Kultowe japońskie samochody sportowe
    Japońscy producenci nie bez powodu słyną z konstruowania zgrabnych roadsterów i wyjątkowych sportowych samochodów. Wiele modeli stworzonych w Kraju Kwitnącej Wiśni na stałe wpisało się w historię motoryzacji ...

01 Mar 2019, 21:27

Ja też jestem za nowym autem z salonu.
Z powyższych realnym autem do zakupu jest tylko Insignia np.

Przy czym te 1.8 w mieście spali ponad 10l/100km.
Ossy
Forumowicz VIP

02 Mar 2019, 05:55

Oj tam oj tam :D

Nie musicie być od razu tacy krytyczni :mrgreen: Z firmy leasingowej ostatnio do mnie dzwonili. Proponowali mi insignie w silniku chyba 2.8 :D wszystko ładnie pięknie, ale co z tego jak człowiek na paliwo by nie zarobił
Dlatego odpowiadaloby mi autko z silnikiem do 2.0, z max 170 kM. Silnik mało awaryjny , czyli np tj pisali poprzednicy insignia 1,8 w benzynie ma dosyć dobre opinie.
Jak się mają do tego Hyundaie i40 i optimy? Które silniki są mniej zawodna w tych autach?
Profit
Nowicjusz

02 Mar 2019, 09:50

Profit napisał(a):Proponowali mi insignie w silniku chyba 2.8 wszystko ładnie pięknie, ale co z tego jak człowiek na paliwo by nie zarobił

Myślisz, że koszty utrzymania to tylko paliwo? Zobacz sobie jaki jest koszt serwisu i napraw Insignii przy tym silniku...

Ładna Optima będzie kosztować około 50 tysięcy, więc musiałbyś te 5 tys. dołożyć. i40 jest osiągalne w tym budżecie np.
Ossy
Forumowicz VIP

02 Mar 2019, 11:44

Ossy ja dobrze rozumiem to co piszesz :) ale niestety na temat samochodów mam bardzo małą wiedzę stąd może takie retoryczne pytania z mojej strony.

Coś tam wiem na temat Astry II, którą obecnie posiadam :mrgreen: mam tu na myśli spalanie i koszty napraw.

Czyli co, mogę uznać, że wszystkie auta, która wymieniłem są drogie w eksploatacji i w porównaniu do mojej astry koszty paliwa, jak i napraw elementów eksploatacyjnych wzrosną co najmniej o 100% (asterka pali ok, 5l 1,7cdti :))
Profit
Nowicjusz

02 Mar 2019, 19:36

Profit napisał(a):Czyli co, mogę uznać, że wszystkie auta, która wymieniłem są drogie w eksploatacji i w porównaniu do mojej astry koszty paliwa, jak i napraw elementów eksploatacyjnych wzrosną co najmniej o 100% (asterka pali ok, 5l 1,7cdti :))

Rozrząd (same części) do astry to kwesia 400-500 zł a zestaw łańcucha do insigni 2.8 to 2500-3000 :mrgreen:

Zastanów się czego oczekujesz od auta bo Twoje typy wydają się moooocno na wyrost pod względem tego jak zamierzasz użytkować auto a koszty względem astry będą kosmosem.
Invi
Forumowicz VIP

02 Mar 2019, 19:53

Poważnie aż takie różnice są?

Brat ma a4 z 2007 roku, fakt, że mało awaryjne, ale rozrząd mu robili za 800-1000PLN, zawieszenie też nie jakieś kosmiczne kwoty... regeneracja wtryskow ceny standardowe, jak dla mojej asterki...
Chyba że piszesz ceny oryginalnych części sciaganych ze sklepów oplowskich.

Aż nie chce mi się wierzyć...

Jak patrzę na reklamy, nowe autka spalanie w trasie 4/5l, wy mi piszecie że 10l to minimum w mieście :mrgreen: To ja już sam nie wiem

Zaraz wyjdzie na to, że się kupi auto za 40k 4letnie i na dzień dobry 20k trzeba będzie w niego wsadzić :o
Wymiana oleju z filrami pewnie koło 1000PLN.
Profit
Nowicjusz

02 Mar 2019, 20:12

Niestety musisz do tego przywyknąć . Do twojej starej Asterki części są tanie bo klepią w zamiennikach byle gdzie i byle tanio . Auto proste , jest tego w h....j na ulicach , więc zapotrzebowanie na części ogromne to i koszty produkcji małe. W nowszych konstrukcjach wiele części nie ma jeszcze w zamiennikach , droższe procedury napraw ,rozbudowana elektryka /elektronika , nie każdy warsztat posiada wiedzę itd .....itd....
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

02 Mar 2019, 20:37

Profit napisał(a):Poważnie aż takie różnice są?

Po prostu wystrzeliłeś z insignią 2.8 to Ci przytoczyłem ceny. Ogólnie ten silnik jest drogi w serwisowaniu i jest to powszechnie dostępna wiedza, był zresztą oferowany też w vectrze c i saab'ie 9-3 więc to już kilkanaście lat na rynku.

Profit napisał(a):Wymiana oleju z filrami pewnie koło 1000PLN.

To już zależy od właściciela, ja np. wrzucam zawsze filtry mann'a czy knecht'a gdzie można kupić polskiego filtrona cztery razy taniej. To samo z olejem, możesz nalać mineralnego szrotu za 10 zł za litr albo millers'a za 60.

Profit napisał(a):Jak patrzę na reklamy, nowe autka spalanie w trasie 4/5l, wy mi piszecie że 10l to minimum w mieście :mrgreen: To ja już sam nie wiem

Gówienka z silnikiem 0,8 turbo może i tyle palą ale nie pięciometrowa, grubo ponad półtoratonowa insignia.
W sumie to sobie porównaj, astra g w hatchbacku 5d 4,11 długości, insignia sedan 4,83.
Sam jeżdżę insignią b kombi, 4,99 długości, manewrowanie w Krakowie to dramat (a w okolicach starego miasta dramat x2)
Invi
Forumowicz VIP

02 Mar 2019, 21:05

Źle mnie zrozumiałeś, jeśli miałbym kupować insignie to tylko z silnikiem 1,8 w benz. Jeśli inne auto to silnik max 2,0, powyżej tej granicy nie wychodzę.

Oryginalne części to kwestia portfela. Jak kogoś stać na auto za 200k to i stać go na wysokie spalanie i wysokiej jakości części. Dla mnie filtr to filtr, zwykły czy markowy że znaczkiem to i tak produkowany w krajach azjatyckich. Gdybym mial auto za pol miliona pewnie zwracalbym uwage na takie detale, ale przy autach średniej klasy 99% ludzi nie patrzy na to.
Profit
Nowicjusz