Zakup auta a jego ubezpieczenie i rejestracja

25 Kwi 2018, 22:15

Witam

Założyłem jednoosobową działalność gospodarczą. Otrzymałem dotację na zakup auta. Muszę dokonać zakupu do końca miesiąca.

Co w sytuacji gdy nie mam (jeszcze) prawda jazdy - jestem w trakcie egzaminów? Rozumiem, że mogę dokonać zakupu auta, ale co z jego rejestracją i ubezpieczeniem? Nikt - raczej - nie ubezpieczy mi auta (OC) bez prawa jazdy.
Czy po zakupie auta, mogę go nie rejestrować? Czy może ono stać pod domem, niezarejestrowane? Rejestracja auta jest równoznaczna z koniecznością wykupienia polisy OC - tak jak pisałem, nikt mi takiego auta nie ubezpieczy, gdy nie posiadam prawa jazdy (jeszcze) lub koszt ubezpieczenia mnie zabije.

Jest na to jakieś rozwiązanie? Zarejestrować i ubezpieczyć auto na firmę? Czy może dokonać zakupu, na jednodniowym ubezpieczeniu OC odstawić auto pod dom (oczywiście nie ja będę prowadził) i rejestrować je dopiero po ukończeniu prawa jazdy?

Jeśli zarejestruję auto MUSZĘ wykupić OC, inaczej mogą zostać nałożone kary - 3 dni spóźnienia 700 zł, do 14 dni, 2000 zł i powyżej 14 dni do 4000 zł. Jedyne więc rozwiązanie, to nierejestrowanie auta do czasu ukończenia prawa jazdy abym mógł wykupić OC. Czy mam jakieś inne opcje? Ubezpieczenie auta na osobę, która posiada już prawo jazdy i być współwłaścicielem?

Będę wdzięczny za informacje i rozmowę w tym temacie.
Pozdrawiam
Todash
Obserwowany

Auto: Golf 5

26 Kwi 2018, 07:46

To auto kupujesz nowe czy używane?
Jak nowe to możesz zarejestrować dopiero jak będziesz miał prawko a jak używane to kup z ważnym jeszcze jakiś czas OC i sobie ogarniesz wszystko jak zdasz. Tak czy tak to OC kupujesz na firmę
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

26 Kwi 2018, 08:11

Auto kupuję używane. Ma ważny przegląd w kraju, sprzedający udostępnia mi OC na czas przejazdu. Później muszę wykupić własne.

Co w takim wypadku?
Todash
Obserwowany

Auto: Golf 5

26 Kwi 2018, 09:51

Auto zarejestrowane w kraju?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik R110 – Renault ZOE
    Silnik R110 jest najnowszym osiągnięciem Renault, lidera na rynku samochodów elektrycznych w Europie, potwierdzającym jego strategię rozwoju i produkcji silników elektrycznych i kolejnym dowodem na know-how ...