Zakup auta a ubezpieczenie OC.

18 Lip 2010, 22:52

Witam,
jak powinien wyglądać zakup auta jeśli chodzi o ubezpieczenie i rejestrację. Chodzi o to, że auto do tej pory użytkował właściciel w Polsce (ma przegląd jeszcze niecały rok oraz OC na pół roku zapłacone dosłownie kilka dni temu). Jutro jadę spisać umowę. Co muszę zrobić następnie? W przeciągu ilu dni iść do WK, aby zarejestrować auto na mnie oraz czy mam iść do ubezpieczyciela poprzedniego właściciela? Z tego, co jest mi pobieżnie wiadome, najpierw idę do WK, aby auto zarejestrować, a następnie do ubezpieczyciela, aby przepisał ubezpieczenie na mnie - tylko czy za to przepisanie ubezpieczenia na mnie będę musiał cokolwiek zapłacić, czy w ogóle będę musiał płacić jakiekolwiek składki, czy do końca trwania OC poprzedniego właściciela będę miał finansowy spokój w tej kwestii, a jedynie przez końcem trwania OC będę musiał się zdecydować, czy pozostać w tej samej ubezpieczalni, czy ją jednak zmienić?
Namek
Nowicjusz

Miejscowość: Białystok

18 Lip 2010, 23:13

Namek napisał(a): W przeciągu ilu dni iść do WK, aby zarejestrować auto na mnie

1/ Jezeli auto ma wartośc pow.1.000.- to do 14 dni zaliczasz US
2/ Na wizytę w WK masz czas do 30 dni...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

18 Lip 2010, 23:55

Migi60 napisał(a):
Namek napisał(a): W przeciągu ilu dni iść do WK, aby zarejestrować auto na mnie

1/ Jezeli auto ma wartośc pow.1.000.- to do 14 dni zaliczasz US
2/ Na wizytę w WK masz czas do 30 dni...

1. Ahh tak, o US zapomniałem napisać, ale pamiętałem, że trzeba będzie odwiedzić i ten gmach :mrgreen: . Wartość wynosi 2200zł, a z tego, co pamiętam płaci się 3,1% - wartości wpisanej w umowę, czy wartości rynkowej? Poza tym, jak się dokładnie zwie ten papier do wypełnienia, i który z nas go wypełnia (w umowie, jako kupujący będę ja oraz mój ojciec)?

2. No ok, to załatwiłbym również z miejsca pewnie, ale czy po otrzymaniu dowodu i tablic musiałbym śmigać do ubezpieczyciela, żeby zmieniał mi ten papier o ubezpieczeniu (tam jest przecież imię i nazwisko, oraz nr. rejestracyjny)?
Namek
Nowicjusz

19 Lip 2010, 07:34

Namek napisał(a): a z tego, co pamiętam płaci się 3,1%

W US płacisz 2% od wartości rynkowej.Wypelniacie 2 druki:
1/ Właściciel PCC-3
2/ Współwłasciciel PCC-3a
Namek napisał(a):ale czy po otrzymaniu dowodu i tablic musiałbym śmigać do ubezpieczyciela

OC musisz mieć załatwione przed otrzymaniem tablic rej. i DR bo inaczej nie wydadzą
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

19 Lip 2010, 09:17

Migi60 napisał(a):
Namek napisał(a): a z tego, co pamiętam płaci się 3,1%

W US płacisz 2% od wartości rynkowej.Wypelniacie 2 druki:
1/ Właściciel PCC-3
2/ Współwłasciciel PCC-3a
Namek napisał(a):ale czy po otrzymaniu dowodu i tablic musiałbym śmigać do ubezpieczyciela

OC musisz mieć załatwione przed otrzymaniem tablic rej. i DR bo inaczej nie wydadzą

A czym się różni PCC-3 od PCC-3/A, bo jakoś w necie widzę, że to ten sam druk :?:
Namek
Nowicjusz

19 Lip 2010, 11:40

Namek napisał(a):A czym się różni PCC-3 od PCC-3/A, bo jakoś w necie widzę, że to ten sam druk :?:

PCC-3/A wypełniasz gdy rejestrujesz auto na współwłaściciela. Po prosu wpisujesz tam dane drugiego współwłaściciela, bo w PCC-3 nie ma miejsca na dwóch kupujących :)

Namek napisał(a):2. No ok, to załatwiłbym również z miejsca pewnie, ale czy po otrzymaniu dowodu i tablic musiałbym śmigać do ubezpieczyciela, żeby zmieniał mi ten papier o ubezpieczeniu (tam jest przecież imię i nazwisko, oraz nr. rejestracyjny)?

Po zakupie masz 30 dni na wypowiedzenie OC poprzedniego właściciela. Idziesz do oddziału jego ubezpieczyciela i wypełniasz druk wypowiedzenia. Ewentualnie możesz załatwić przepisanie na siebie, szczegółów dowiesz się na miejscu.

Nawet jeśli wypowiesz OC dwa dni po zakupie auta, to ubezpieczy ciel uwzględni to dopiero z datą 30 dni od daty zakupu auta.
Więc przez 30 dni od zakupu możesz i masz prawo spokojnie śmigać na OC kupującego, tyle że po przerejestrowaniu musisz dodatkowo wozić ze sobą fakturę/umowę zakupu.
unknownman
Początkujący

Miejscowość: Lublin

08 Sie 2010, 19:19

Witam serdecznie:)
Nie będę zakładała nowego tematu, dlatego piszę tutaj.
Od czerwca użytkuję Twingo. Na razie nie spisywałam umowy, będę to robiła dopiero pod koniec sierpnia. I tutaj pojawiają się pytania. Zanim zaczęłam jeździć autem to oprócz pierwszej raty za samochód, dałam też ratę na ubezpieczenie. Ubezpieczenie miało być i na mnie i na obecnego właściciela pojazdu, niestety nie dało rady tak zrobić, ponieważ nie byłam dopisana do DR. Ubezpieczenie wykupione jest do czerwca 2011, jednak opłacone jak na razie do grudnia (opłacone z mojej kieszeni). Teraz chciałabym oficjalnie zarejestrować samochód na siebie. W pierwszej opcji było, że znajoma od której kupuję auto będzie współwłaścicielem i ubezpieczenie będzie na nas dwie. Jednak teraz chciałabym tylko na siebie zarejestrować. I moje pytanie dotyczy ubezpieczenia. Czy ubezpieczenie, które tak na prawdę ja zapłaciłam przejdzie na mnie? Czy będę musiała jakieś wyrównanie zapłacić (ona ma pełne zniżki, ja natomiast zerowych i nawet zwyżkę)? Czy muszę od nowa zapłacić tamto ubezpieczenie? A może mogę przerejestrować auto i jeździć na jej ubezpieczeniu do grudnia razem z umową kupna-sprzedaży? Po upływie ubezpieczenia zostanę w tej firmie (AXA), ponieważ oferują mi najtańsze ubezpieczenie, ale nie mam zamiaru 2 razy płacić za ubezpieczenie dotyczące jednego okresu.
Będę wdzięczna za pomoc i podpowiedź dotyczącą rejestracji i ubezpieczenia. Czy rejestrować teraz czy może poczekać do grudnia i wtedy spisać umowę i wszystko załatwiać (osobiście wolałabym teraz)?
Pozdrawiam:)
pcheła
Nowicjusz

Miejscowość: Zgierz

08 Sie 2010, 19:38

pcheła napisał(a):Będę wdzięczna za pomoc i podpowiedź dotyczącą rejestracji i ubezpieczenia

Owszem umowe kupna-sprzedazy mozesz napisac nawet dzisiaj.Tylko jezeli będziesz chciala wymienic DR-przerejestroawc na siebie to niestety OC tez będziesz musiala wykupic na siebie/do 30 dni od daty spisania umowy/bo w WK nie wydadza Ci inaczej nowego DR.Owszem mozesz spisac umowę kupna-sprzedazy,oplacic naleznośc w US a przerejestrowac w pózniejszym czasie kiedy będzie się konczylo waznośc OC...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

09 Sie 2010, 21:25

Nie ma co kombinować.
Kupuj auto i rejestruj na siebie. Przez 30 dni od daty zakupu masz prawo do jeżdżenia na obecnym OC (po przerejestrowaniu koniecznie z umową). Pod koniec tego okresu możesz u nich przepisać OC na siebie (dopłacisz za zwyżki za pozostały okres) lub zrezygnować (obecna właścicielka powinna dostać zwrot kasy za niewykorzystany okres) i podpisać umowę od nowa.
W obu wypadkach wyniesie Cię to podobnie cenowo.
unknownman
Początkujący

16 Sie 2010, 21:27

unknownman napisał(a):Nie ma co kombinować.
Kupuj auto i rejestruj na siebie. Przez 30 dni od daty zakupu masz prawo do jeżdżenia na obecnym OC (po przerejestrowaniu koniecznie z umową). Pod koniec tego okresu możesz u nich przepisać OC na siebie (dopłacisz za zwyżki za pozostały okres) lub zrezygnować (obecna właścicielka powinna dostać zwrot kasy za niewykorzystany okres) i podpisać umowę od nowa.
W obu wypadkach wyniesie Cię to podobnie cenowo.

Kupujesz autko płacisz U.S. lub jeśli f.vat była nie płacisz
na WR masz 30 dni ale nie ma kary za niedotrzymanie terminu(planuja zmienić przepisy żeby płaciło sie 50%wiecej za rejerstracje po 30dniach...)

OC przepisujemy na siebie albo nie

Nie dopłącamy różnicy do OC co za osły takie żeczy wypisują w internecie kupowałem ostatnio auto Warta PZU kazali jezdzić na polisie... (pzu sie podbiło pieczątką na umowie ). poprzedni właściciele 60% ja nie mam wcale zniżek

po kupinie masz 30dni na wypowiedzenie OC wiec żaden ubezpieczyciel nie każe ci dopłacać bo byś zrezygnował) wystarczy iśc i sie zapytać potwierdzą...
PISAĆ
klimakielce
Nowicjusz

Miejscowość: KIELCE

17 Sie 2010, 22:11

klimakielce napisał(a):Nie dopłącamy różnicy do OC co za osły takie żeczy wypisują w internecie kupowałem ostatnio auto Warta PZU kazali jezdzić na polisie... (pzu sie podbiło pieczątką na umowie ). poprzedni właściciele 60% ja nie mam wcale zniżek

Po 1. osła poszukaj wśród znajomych.
Po 2. spotkałem się z przypadkami, kiedy po takim przepisaniu polisy osoba musiała dopłacić, bo nie miała żadnych lub miała mniejsze zniżki. Więc najlepiej spytać danego ubezpieczyciela jak to wygląda, wtedy sytuacja jest jasna i klarowna.
unknownman
Początkujący

19 Sie 2010, 15:06

Unknownman, chyba jestes w błędzie. Poczekaj jak dostaniesz pocztą rekalkulację składki...

Wiele samochodów mam juz za soba i prawie za każdym razem, gdy poprzedni właściciel miał więcej zniżek niż ja, musiałam dopłacić różnicę w polisie. Wyjątkiem jest, gdy polisa jest już przy końcu wazności. Wtedy dopiero od nowego okresu ubezpieczenia trzeba liczyć się z rekalkulacją.

Poza tym nie ma takiego ubezpieczyciela Warta PZU :mrgreen:
b.jajko
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Kraków

19 Sie 2010, 20:53

b.jajko napisał(a):Unknownman, chyba jestes w błędzie. Poczekaj jak dostaniesz pocztą rekalkulację składki...

To nie ja, to klimakielce :)
unknownman
Początkujący

20 Sie 2010, 11:49

unknownman napisał(a):
b.jajko napisał(a):Unknownman, chyba jestes w błędzie. Poczekaj jak dostaniesz pocztą rekalkulację składki...

To nie ja, to klimakielce :)

Excuse-moi :) pomyłeczka :)
b.jajko
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Kraków