Kupno auta bez oc i złomowanie

20 Sie 2010, 04:20

chce sobie kupić malucha tak do jazdy nie ma on oc i przeglądu oc nie jest opłacane już od dawna. Od razu po kupnie zamiast go przerejestrować chce go wyrejestrować. Nawet jeśli od razu po kupnie go zezłomuję i wyrejestruję to nie będę potem ścigany za jakieś zaległe oc które nie było płacone przed tym jak go kupiłem? Wiem, że potrzebuje jakieś zaświadczenie o złomowaniu. A mogę go zezłomować na jakiejś zwykłej złomnicy czy musi być jakaś specjalna do aut? Ile kosztuje złomowanie takiego malucha? Jednym zdaniem chodzi mi o to, żeby mieć auto wyrejestrowane i nie płacić żadnego oc.
fokus94
Nowicjusz

Miejscowość: Zabrze

20 Sie 2010, 11:56

Obecnie nie ma możliwości wyrejestrowania auta ot tak - albo złomowanie (ale wtedy fizycznie auta tez nie będziesz miał), albo sprzedaż. No chyba że jakiś złomiarz pojdzie Ci na rękę "na lewo" - ale to się w ogóle nie kalkuluje.
Od dnia kupna masz obowiązek mieć aktualne OC. Nawet jesli tego samego dnia chciałbyś zezłomować samochód.

Ja miesiąc temu złomowałam Favoritkę i pierwsze co to babka na złomie sprawdzała mi aktualne OC.
Po za tym piszesz, że chcesz mieć auto tak do jazdy - ale bez OC? bez tablic? za duzo kombinowania. W końcu oc za malczaka to nie jest jakiś straszny wydatek...
b.jajko
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Kraków