Zakup auta (benzyna) - wygodne, bezawaryjne, łatwe w utrzymaniu

14 Sty 2020, 23:41

Witam. Chcę zmienic swoją BMW E39 530ia na coś nowszego. Z racji że mieszkam w Stuttgartcie w grę wchodzi tylko benzyna. Zależy mi głównie aby auto było bezawaryjne łatwe w utrzymaniu oraz aby było wygodne i Dobrze grało audio. Auto służyć ma głównie do jazdy landówkami i autostradami. Chciałbym zrobić tym samochodem około 150k km czyli około 4 lata. Jestem fanem BMW ale wiem że nowsze BMW to krótko mówiąc awaryjne auta.
Najbardziej w oko wpadły
Seat exeo 1.8t 150km
Renault z silnikiem 2.0t Megane/laguna
I zdrowo rozsadkowo:
Civic 1.8 ufo
Lancer sedan 2015r 1.6 117km (na weekend jadę obejrzeć czy da się tym wyprzedzić.
Myślałem o w204 ale odpuściłem sobie ponieważ w de wersję z navi i skóra kosztują koło 10k euro a uważam że to za dużo na tak stare auto. Może macie jakieś inne propozycję? Pozdrawiam
arturkolarz1
Nowicjusz

15 Sty 2020, 12:33

Jaki masz budżet na kupno takiego samochodu?

Te które podałeś będą o ciut niżej z komfortem jazdy który masz w E39. jak lubisz twarde zawieszenie i dobre trzymanie drogi to np. UFO 1.8 Type-S 3 drzwiowy to fajna opcja. Bardzo się nim dobrze jeździ, nisko siedzisz zawieszenie dosyć twarde ale na równe drogi i jakieś trasy moim zdanie to dobry wybór. Najlepiej sprawdzi się przy maksymalnie dwóch osobach.

Exeo to trochę takie wcześniejsze Audi A4 B6 i tu przy silniku TSI trzeba uważać podczas kupna. Oczywiście wersja 160KM bardzo fajnie jeździ ale moim zdaniem będzie droższa w eksploatacji od powyższego Civica.

arturkolarz1 napisał(a):Lancer sedan 2015r 1.6 117km (na weekend jadę obejrzeć czy da się tym wyprzedzić
Da się ale z tego co widzę dużo jeździsz więc moim zdaniem lepiej sprawdzi się u ciebie silnik w okolicach 140-160KM nie koniecznie turbo.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

15 Sty 2020, 22:59

Dziękuję za szybką odpowiedź. Na weekendy jeżdżę w góry na narty,rower, wycieczki krajoznawcze dlatego tyle km, Plus zjeżdżałem do Polski raz w miesiącu ale teraz już nie mam takiej potrzeby, więc może to być trochę mniej km. Ogólnie moim marzeniem jest Skoda superb 2-3 kombi do której mógłbym dołożyć tylko boję się silników TSI chyba że od któregoś roku były ok(w co wątpię) ogólnie im droższy samochód tym chciałbym dłużej nim jeździć bezawaryjnie. Chciałbym wydać ok 30k zł jeżeli się trafi super wersja zadbana itd to dołożę. będę szukać w okolicach stuttgrtu i w Polsce. Exeo znam dobrze ale z wersji Diesla 2.0 i jeździ bardzo poprawnie. Do bmki rowery, narty wchodziły bezproblemu do środka ale bagażnik rowerowy nie jest problemem. Lancera i Civic 1.8 jestem pewny że są bez wad fabrycznych. Exeo 1.8t 150km nie wiem czy jest bezawaryjny bo tyle tych silnikowy wyszło że masakra tzn. oznaczeń(na przestrzeni lat). Po prostu chciałbym wydać pieniędze zmieniać klocki oleje filtry co 10-12kk podstatwowe sprawy. Nie bać się że w trasie rozrząd przeskoczy. Wiadomo jakaś sondę lambda czasem wymienić. Ps. Dziś na olx wyskoczyła mi corolla 2009 1.6 132km 6biegow 220000km to już jest chyba valvematic (czy coś takiego) wiem że stare toyoty były niezniszczalne a te to nie wiem.
arturkolarz1
Nowicjusz