Zakup auta 'ciężarowego' i przerejestrowanie go na osobowy.

28 Maj 2011, 12:21

Witam,
kupuję auto z komisu - Daewoo Lanos. W dowodzie, auto ma wpisane, że jest ciężarowe (poprzedni właściciel odliczał sobie VAT). Kratki już nie ma - poprzedni właściciel ją sobie wymontował. I teraz moje pytania: co mam robić, żeby zrobić dobrze :mrgreen: ?
Kupuję auto, dostaję na nie fakturę, następnie WK, rejestracja auta, dostaję dowód tymczasowy, ubezpieczam samochód, następnie po miesiącu dostaję normalny dowód.
W którym momencie mam przerejestrować auto z ciężarowego na osobowy i jak to zrobić? Podobno trzeba podjechać do kogoś, kto wstawia kratki, żeby mi zdemontował kratkę, a konkretniej wystawił papier, po kratka jest zdemontowana. Następnie jadę na stację diagnostyczną i robię badania zmiany przeznaczenia samochodu - niebawem kończą się w aucie normalne badania, więc skorzystałbym i rzobił badania techniczne razem z tymi 'badaniami' (czy jak to inaczej nazwać), stwierdzającymi, że auto jest osobowe.
Następnie WK i złożenie papierów, żeby przerejestrować auto z ciężarowego na osobowy (jaki wzór dokumentu jest potrzebny).

W którym momencie mam załatwić tą sprawę ciężarowy->osobowy, żeby nie musieli mi dwukrotnie wydawać normalnego dowodu i nie musieć nie wiadomo ile płacić?

Dzięki za wszelkie wyjaśnienia.
Namek
Nowicjusz

Miejscowość: Białystok

28 Maj 2011, 18:04

Namek napisał(a):poprzedni właściciel ją sobie wymontował.

Ok...Ile masz wpisane w DR miejsc siedzących... :?: :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

28 Maj 2011, 18:13

Sorki, zapomniałem dodać - w dowodzie są wpisane 4 miejsca.
Nie jestem pewien, czy jest piąty pas i piąty zagłówek - jutro będę spisywał umowę, to zobaczę.
Namek
Nowicjusz

28 Maj 2011, 18:26

Namek napisał(a):Sorki, zapomniałem dodać - w dowodzie są wpisane 4 miejsca.

Ok...Jak bedziesz miał"brykę"na miejscu to sie odezwij.Postaram się to Ci napisać mimo tego ze temat ten juz był wałkowany na forum... :wink:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

28 Maj 2011, 18:33

Migi60 napisał(a):
Namek napisał(a):Sorki, zapomniałem dodać - w dowodzie są wpisane 4 miejsca.

Ok...Jak bedziesz miał"brykę"na miejscu to sie odezwij.Postaram się to Ci napisać mimo tego ze temat ten juz był wałkowany na forum... :wink:

Będę bardzo wdzięczny, odezwę się na pewno :wink: .
No właśnie czytam, ale mam mętlik w głowie, tym bardziej, że nigdzie nie ma napisanego, kiedy najlepiej to zrobić - kiedy lepiej zmienić auto z ciężarowego na osobowe - przed jego rejestracją na mnie, czy po rejestracji.
Namek
Nowicjusz

28 Maj 2011, 18:34

Namek napisał(a):- przed jego rejestracją na mnie

Tylko i wyłacznie tak....
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW ActiveE (od r. 2010) - samochód elektryczny
    Na początku 2010 r., zaledwie rok po debiucie MINI E, BMW Group poczyniła kolejny wielki krok w kierunku opracowania pojazdów produkcyjnych o zerowym poziomie emisji spalin w postaci światowej premiery BMW Concept ...
    BMW X Coupé 2001
    BMW X Coupé to źródło kreatywnej inspiracji oraz zapowiedź kierunku stylistycznego, który obierze BMW w XXI wieku. Poprzez scalenie elementów coupé oraz auta typu cross-country, koncept ...

02 Cze 2011, 20:29

tu masz wszystko opisane krok po kroku
[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

02 Cze 2011, 21:31

DariuszSawicki napisał(a):tu masz wszystko opisane krok po kroku

DariuszSawicki
-nie do końca zgodne z prawdą a mianowicie to ze podstawowe SKP nie mogą wykonac takiego badania.Owszem sa podstawowe i podstawowe o poszerzonym zakresie uprawnień.Podstawowe SKP które własnie maja poszerzony zakres do wykonywania badań dotatkowych takich jak:
1/ c-pojazdy z gazem
2/ d-pojazdy do pierwszej rejestracji
3/ f-pojazdy marki "SAM"
4/ e-POJAZDY W KTÓRYCH DOKONANO ZMIAN KONSTRUKCYJNYCH/słynna kratka/..
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

24 Sty 2012, 20:03

Kupiłem używany samochód. Jestem jego trzecim właścicielem, pierwszym prywatnym. W dwóch poprzednich przypadkach był rejestrowany na firmę jako pojazd z kratką. Jednak drugi właściciel w trakcie użytkowania zdemontował kratkę, zrobił badania techniczne, ale nie zmienił formalnie w dowodzie rejestracyjnym jego przeznaczenia z cargo/ciężarowy na osobowy (brak trzeciego kroku). Brak jest też dokumentów potwierdzających demontaż kratki. Mimo, że samochód jest już osobowy, bez kratki urzędnik wymaga przeprowadzenia ponownego badania technicznego potwierdzającego fakt demontażu kratki, czyli powtórzenia całej procedury od początku. Może się tego domagać przy rejestracji pojazdu przez nowego, prywatnego właściciela pojazdu?
Ostatnio edytowany przez driverman, 24 Sty 2012, 20:51, edytowano w sumie 1 raz
driverman
Obserwowany

Prawo jazdy: 15 10 1989
Auto: toyota yaris 1.0

24 Sty 2012, 20:35

driverman napisał(a):. Może się tego domagać przy rejestracji pojazdu przez nowego właściciela pojazdu?

A mozesz mi powiedzieć co tego"urzędasa"obowiązuje:
1/Twoja opowieśc ze 2 kroki ktos tam kiedys zrobił a w DR nadal cięzarowy... :(
2/Zapis w DR gdzie widnieje czarne na białym "CIĘZAROWY"...niestety...
driverman napisał(a): Brak jest też dokumentów potwierdzających demontaż kratki

I w tym włśnie całe sedno sprawy.... :!: :!:
driverman napisał(a): Mimo, że samochód jest już osobowy, bez kratki urzędnik wymaga przeprowadzenia ponownego badania technicznego potwierdzającego fakt demontażu kratki, czyli powtórzenia całej procedury od początku.

Niestety ale cała procedura zmian od początku jezeli chcesz miec osobówke... :?
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

24 Sty 2012, 20:50

Dzięki za szybką odpowiedź. Czeka mnie niestety jeszcze jeden wydatek. Kurde człowiek przy zakupie sprawdza tyle rzeczy: stan techniczny (bezwypadkowość, stan blach, oryginalne części, płyny eksploatacyjne, VIN itp.), dokumenty pojazdu, ubezpieczenie, serwisowanie, ilość właścicieli, jedzie do mechanika (samochód w bardzo dobrym stanie, bezwypadkowy, ale łożyska tylnych kół do wymiany, miał prostowaną pokrywę silnika tak jakby coś na nią spadło, albo ktoś ciężki usiadł, bez lakierowania + zepsuty radioodtwarzacz), a czasami się takie kwiatki zdarzają.
driverman
Obserwowany

Prawo jazdy: 15 10 1989
Auto: toyota yaris 1.0

24 Sty 2012, 21:05

Moze małe to pocieszenie ale bądz pewny ze palmy pierszeństwa to nie masz...
Jeszcze jedno:jezeli jestes zdecydowany na zmianę rodzaju samochodu tzn.to zrób to przed wymiana DR...dlatego ze przy takiej sytuacji tj.zmiana rodzaju pojazdu następuje wymiana DR bez względu jak długo go posiadasz... :!: :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

26 Sty 2012, 00:47

A słuchajcie a mam takie pytanie a jak jest ze skarbówką w tym momencie przy zmianie przeznaczenia auta dajmy taki przykład kupilem auto z kratką na fakture i wiadomo odpisalem vat z tej faktury ale jezdze nim powiedzmy rok i chce zmienic jego przeznaczenie na osoby zalatwiam wszystko ale wtedy co ze skarbówka jezeli przykładowo sprzedam te auto ale jako osobowy wiadomo bez faktury juz to nie przyczepią sie o ten vat co na początku go odpisałem?
<ZABRZAN>
Ciało rzucone na łoże traci na oporze :)
zabrzan13
Aktywny

Miejscowość: Jelenia Góra
Prawo jazdy: 11 02 2007
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mercedes ML w163
Silnik: 2.7 CDI
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2003