REKLAMA
Witam,
kupuję auto z komisu - Daewoo Lanos. W dowodzie, auto ma wpisane, że jest ciężarowe (poprzedni właściciel odliczał sobie VAT). Kratki już nie ma - poprzedni właściciel ją sobie wymontował. I teraz moje pytania: co mam robić, żeby zrobić dobrze ?
Kupuję auto, dostaję na nie fakturę, następnie WK, rejestracja auta, dostaję dowód tymczasowy, ubezpieczam samochód, następnie po miesiącu dostaję normalny dowód.
W którym momencie mam przerejestrować auto z ciężarowego na osobowy i jak to zrobić? Podobno trzeba podjechać do kogoś, kto wstawia kratki, żeby mi zdemontował kratkę, a konkretniej wystawił papier, po kratka jest zdemontowana. Następnie jadę na stację diagnostyczną i robię badania zmiany przeznaczenia samochodu - niebawem kończą się w aucie normalne badania, więc skorzystałbym i rzobił badania techniczne razem z tymi 'badaniami' (czy jak to inaczej nazwać), stwierdzającymi, że auto jest osobowe.
Następnie WK i złożenie papierów, żeby przerejestrować auto z ciężarowego na osobowy (jaki wzór dokumentu jest potrzebny).
W którym momencie mam załatwić tą sprawę ciężarowy->osobowy, żeby nie musieli mi dwukrotnie wydawać normalnego dowodu i nie musieć nie wiadomo ile płacić?
Dzięki za wszelkie wyjaśnienia.