Zakup auta do 10 tyś zł

17 Cze 2010, 12:40

Witam, przeglądałem to forum szukając podobnego tematu, jednak w wyniku 160 stron ciężko znaleźć tu odpowiedz :O

Otóż posiadam 10 tyś, może troszkę więcej i interesuje mnie zakup auta w tej cenie. Najważniejsze dla mnie to:
- by auto było jak najbardziej bezawaryjne, tak bym po kupieniu wsiadł i jeździł bez martwienia się o naprawy i mechanika
- by auto nie rdzewiało, bym też nie musiał się tym martwić
- obowiązkowo 4 drzwi
- miło widziane elektryczne szyby itp., ale nie koniecznie
- dobrze by było gdyby auto nie paliło za dużo
- może być benzyna

Sam myślałem o sobie może o VW Golf IV, albo Nissanie Almerze, ale wolę zapytać co wy użytkownicy tego forum sądzicie, nad czym można było się zastanowić
zyniu15
Nowicjusz

Miejscowość: Człuchów

17 Cze 2010, 15:58

ja osobiscie polecam golfa 4 tani w exploatacji nie pali duzo osobiscie uzywalem kiedys golfa z silnikiem sdi slaby ale oszczedny rozejzyj sie jeszcze za octavia ma plyte podlogowa golfa 4 te same rozwiazania techniczne pali tyle samo ale jest wieksza
ciem090388
Nowicjusz

Miejscowość: Bydgoszcz

17 Cze 2010, 18:25

właśnie sprzedałem hondę civic 1.7 CDTI z 2005r. w tej cenie auto było lekko uderzone do rejestracji, zalety to pierwszy wł, oraz tylko 50 000 km ,
równie dobrze w tej cenie kupisz 10-letniego opla vectre np. lub 5-letniego lekko bitego
zależy co szukasz....
za 10 tys. to ogólnie ciężko coś kupić ...
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

18 Cze 2010, 07:49

Golf IV za 10k to nie będzie nic specjalnego.
Almera tylko przed małżeństwem z francuzami ale możliwa i prawdopodobna rdza na karoserii...
Bezczelnie proponuję od pierwszego właściciela Punto II z 1,2 lub Bravę 1,2.Nie gnije i mało pali a do tego na pewno nie jest mułem jak SDI. Poza tym Punto II z 1,2 ale 16V (80KM) naprawdę dobrze się zbiera. Naprawy i części to niedroga zabawa. Można szukac auta z klimą !!!
No chyba ,że kierujesz się stereotypami,że Fiat to złom... powiedziałbym,że w twoim przypadku to pewniejszy wybór niż Golf IV za 10k... :wink:
Pod domem : MEGANE IV 1,5 dci-110KM , MEGANE III 1,6-16V - 110KM lpg -jest paliwowa alternatywa bez elektryki.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

18 Cze 2010, 18:54

Hmm no ja sam zastanawiam się nad 3 propozycjami które znalazłem:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do oferty na Allegro wygasł]

Co do Punto i Fiatów, to raczej odpada bo u mnie w rodzinie takiego nie chcą i koniec ;P nie przekonam ich a sam może i nie są złe te auta 9-letnie, ale sam osobiście jakoś też mi nie podpadają :P
zyniu15
Nowicjusz

Miejscowość: Człuchów

18 Cze 2010, 19:35

Jak już chcesz Golfa za małą kasę to szukałbym rozbitego lekko lub mniej lekko (tak żeby dało się to zrobić za sensowne pieniądze). Wtedy niska cena będzie skutkiem wypadku, a nie ukrytych wad technicznych.
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

18 Cze 2010, 20:17

Fajne znalazłeś auta. Trochę martwią mnie niskie przebiegi ale wątpię żeby ktoś cofał auto na 100 tys...i skoro są rożne faktury z wymian z wpisanymi przebiegami auta w danym czasie to może to byc okazja.
Stan zweryfikuje jedynie jazda próbna. :wink:
Pod domem : MEGANE IV 1,5 dci-110KM , MEGANE III 1,6-16V - 110KM lpg -jest paliwowa alternatywa bez elektryki.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

19 Cze 2010, 19:54

zyniu15 napisał(a):Hmm no ja sam zastanawiam się nad 3 propozycjami które znalazłem:

golf IV z silnikiem 1.4 to chyba najgorszy z możliwych silników w tym aucie...pali dużo, przy tym olejożerny, i ma kilka wad o których znajdziesz info w sieci...ot chociażby odma
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie