Zakup auta do 12.000 zł

22 Sty 2010, 21:41

To przeczytaj co pisałem parę postów wyżej...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

23 Sty 2010, 00:13

WTF? No właśnie czytałem i pytam skąd takie wnioski, skoro oferty z Focusami z 2000r to właśnie ceny około 12tys -rozumiem, że wszystkie te oferty to samochody w słaby stanie technicznym? Mam dziwne wrażenie, że niekoniecznie...
pretorian85
Nowicjusz

Miejscowość: DG

23 Sty 2010, 00:45

Jeśli ktoś kto sam posiada focusa Ci pisze, że nie kupisz dobrego egzemplarza w tej cenie to znaczy, że nie kupisz. Gdzie Ty widzisz te oferty za 12tyś? Wpisz w wyszukiwarce allegro takie kryteria: rok 2000, nie uszkodzony, diesel. Ja tam widzę ceny ok.14tyś. a niektórzy wołają sobie nawet 20. Nie ustawiaj cen od najmniejszych do największych tylko patrz ile średnio kosztuje taki focus. Jak będziesz szukał najtańszych ofert nie zdziw się jak kupisz zajechane padło. Do podanych cen jeśli auto jest sprowadzone dolicz opłaty.
[link do oferty na Allegro wygasł][1][0]=2000&a_text_i[1][1]=2000&a_text_i[4][0]=&a_text_i[4][1]=&a_text_i[5][0]=&a_text_i[5][1]=&a_enum[12]=all&a_enum[13]=all&a_text_i[14][0]=&a_text_i[14][1]=&a_enum[15]=all&a_enum[16]=2&a_enum[178]=1&a_enum[199]=all

Przykład foki za 8700zł: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] Wyklepie się, odpicuje, może polakieruje na bardziej chwytliwy kolor i pójdzie za 10-11tyś. Chcesz kupić takiego ledwo trzymającego się kupy grata tylko w ładnym opakowaniu? Chyba nie wiesz co to znaczy korozja w powypadkowym, źle naprawionym po najtańszych kosztach focusie albo koszty naprawy zajechanego diesla.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

23 Sty 2010, 08:37

Ok chłopaki- Focusa raczej w tej cenie nie kupię- proszę o zaopiniowanie linków jakie podałem, tzn Xsary, Rovera(o nim chętnie dowiem się najwięcej) i Corsy, która już nieco mniej mi odpowiada, ale nie mowię nie. Z Almerą i Mazdą 323f może być podobnie, w 2000r raczej ciężko dobry egzemplarz trafić. Focusa to może 98-99 się znajdziemy:) I co o Astzre II powiecie, też chętnie usłyszę.
marjano82
Nowicjusz

Miejscowość: Myślibórz

23 Sty 2010, 10:46

Na otomoto focusów z 1999-2000 jest cała masa, z czego ze 30 stron ogłoszeń w cenie około 12tys... Rozumiem, że to same graty? :) Nie wpisywałem diesel bo temat tego nie wymaga, zdaje się, że focusy są dość ekonomiczne... Sam celowałem w focusa więc pytam.
pretorian85
Nowicjusz

23 Sty 2010, 11:20

W sumie to też mnie ciekawi.... Ale wiadomo, że Focus to chodliwe auto, szczególnie w diesliu i cenę swoją mimo wszystko trzyma...
Co powiecie o innych pokazanych przeze mnie autach?
oraz np.. tym: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
marjano82
Nowicjusz

23 Sty 2010, 12:00

Zerknij jeszcze na Astrę II bo za tą cenę znajdziesz coś w Twoich kryteriach i w dość dobrym stanie.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Rok produkcji: 1997

23 Sty 2010, 12:36

A jakich silników w Astzre szukać najlepiej? Jaki jest tam dobry diesel i ewentualnie oszczędna benzyna? Czy te 2.0 z gazem co pokazywałem to dobry kierunek poszukiwań?
marjano82
Nowicjusz

23 Sty 2010, 12:55

Najlepsze jednostki Diesla w tych samochodach to 1.7 natomiast benzynówki pod gaz to najlepiej jednostki ośmio - zaworowe. Najlepiej nadają się pod LPG gdyż najlepiej z nim współpracują.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Rok produkcji: 1997

23 Sty 2010, 19:10

pretorian85 napisał(a):Nie wpisywałem diesel bo temat tego nie wymaga

Czyżby?

marjano82 napisał(a):Ford Focus I 1,8 diesel

Większość Focusów, które oglądałem w cenie 15 tyś zł, była zajechana a co dopiero takie za 12... Oczywiście benzynę 98/99 r. w tych pieniądzach kupi ale z ekonomią to one wiele wspólnego nie mają.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

23 Sty 2010, 20:13

Czyżby?

Nie ma jak inteligentna riposta. Zamiast walić głupie komentarze mógłbyś z miejsca napisać co masz na myśli... Ale nadal uważam, ze mocno przesadzasz mimo, że na samochodach się nie znam - po prostu ofert w cenie około 12tys jest znacznie wiecej dla tych roczników niż takich w wyższych cenach, a sam mówiłeś, żeby patrzeć jaka jest średnia - nie wiem w jaki sposób średnią liczysz... JAk ktoś chce samochód sprzedać to jego oferta musi być w jakiś sposób atrakcyjna, a skoro jest masa po 12tys około, to za 15tys musisz faktycznie zaoferować coś sensownego - coś już powyżej średniej, skoro średnia to właśnie około 12... Logiczne chyba dość.
pretorian85
Nowicjusz

23 Sty 2010, 20:26

Autor jak byk napisał, że chce Focusa w dieslu to ja piszę o dieslach a Ty mówisz, że temat tego nie wymaga - kto tu ma problemy z inteligencją? Skoro wiesz lepiej ile kosztuje zadbana Foka, to super. Powodzenia w zakupie i użytkowaniu.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

23 Sty 2010, 20:59

Kubuch ma rację, autor (czyli ja) chce auto w dieslu,byle nie starym traktorowatym i nie przypominającym swymi własnościami silnika z czołgu T-34, ewentualnie jakimś zagazowanym benzyniaku, lub, to już ostatecznie- ekonomicznym benzyniaku bez LPG. Auto to nie musi być Focusem:), może być Xsarą, Astrą, Almerą, Mazdą 323f, Renault Clio czy czymś innym, co spełnia w/w wymogi. Dlatego autor pyta, co w cenie 12 tys może być najlepszym rozwiązaniem. Autor nie chce na siłę Focusa, uważa bowiem, że raczej za 12 tys fajnej Foki nie dostanie a nie chce niefajnej Foki, bo te niefajne niestety lubią się psuć bardziej.:) Dlatego autor wypatruje autka, które za 12 tys będzie dla niego na tyle bezawaryjne, na ile pozwala w/w kwota. Nie oczekuje cudów, tylko chce jak najrozsądniej zagospodarować kasą, która jak wiadomo na drzewkach nie rośnie.
marjano82
Nowicjusz

23 Sty 2010, 22:42

Ja akurat tylko o Focusie rozmawiam, bo forum to jest o tyle dziwne, że jak zakłada się własny temat to ktoś się czepia, że takich tematów jest już setka, a jak ktoś się podczepia pod inny temat i rozmawia o jednym z samochodów, który leży też w obszarze jego zainteresowania, to zaraz dzieje się to samo...

A co do diesla - w pierwszym poście pisało, że może być ekonomiczna benzyna - ostatnio słyszałem, że Focusy jak na swoje wymiary wychodzą dość ekonomicznie, więc stąd podjąłem temat. A że post o tym, że "autor" Focusa nie kupi najwyraźniej w tej cenie jest po moim poście o tym, ze diesel nie jest wymagany (odnośnię pierwszego posta) więc zdanie:
Autor jak byk napisał, że chce Focusa w dieslu to ja piszę o dieslach a Ty mówisz, że temat tego nie wymaga - kto tu ma problemy z inteligencją?

jest oczywiście bez sensu. Sorry, że nie jestem jasnowidzem, a opieram się tylko na tym co na forum napisano, nie zaś na tym co ktoś tam sobie myśli...
pretorian85
Nowicjusz

24 Sty 2010, 09:31

Panowie- dajcie spokój już tym sporom, nikt od dobrych kilku postów nic nie poradził, tylko trwa dyskusja, że Focus to, tamto, owamto. Prosiłem o opinie na temat Citroena Xsary, Rovera 25, Opla Astry II ale o tym cisza:) Ze o innych propozycjach nie wspomnę...
marjano82
Nowicjusz