Zakup auta do 15 tys. kombi / minivan - górny śląsk i opolszczyzna

13 Paź 2021, 08:37

Witam ponownie
(Wtęp który można pominąć)
Wracam ponownie bo udało mi się kiedyś kupić z Wasza pomocą bryke. Myślałem, że kolejne auto to będzie sedan/limuzyna ale życie weryfikuje plany :mrgreen: i szukam (już ze trzy miesiące) kombi albo minivana.. niestety czas nie pozwala na siedzenie na ogłoszeniach..
Była okazja na Peugota 307 SW z silnikiem 1.6 ale wiadomo.. ogłoszenia takie to nawet pół godziny od dodania i nie ma...

:arrow: (Część konkretniejsza)
Wertowałem modele aby bagażnik był dosyć obszerny ze względu na malutkiego członka rodziny, z klimatronikiem i aby dało się wrzucić LPG albo już z instalacją.. Skłaniam ku silnikowi 1.6 102KM bo wiem, że przy gabarytach ciężar wzrośnie i te 20KM będą pomocne...
Ilość km w roku: ok 14tys.

Mam możliwość nabyć zadbanego Golf Plus 2005r. ale 1.4 mpi (80KM) za ok. 10500 z climatronikiem tyle, że obawiam się czy to auto pociągnie i jak z wyprzedzaniem
Jest też Seat Toledo III 1.6 8V (z komisu z pozytywnymi w większości opiniami) koszt to 13900
Albo jeszcze Skoda Octavia II przed FL też z motorem 1.6 tylko ciężko znaleźć coś fajnego.
dernel
Nowicjusz
Awatar użytkownika

13 Paź 2021, 09:14

1.6 MPI nie nadaje się do sprawnego napędzania załadowanego kombi.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

13 Paź 2021, 11:54

Zdaje sobie sprawę, że porywająca moc to nie jest ale auto będzie służyło głównie do rzeczy typu wózek i parę gratów jeśli chodzi o kufer. Aktualnie mam w "astrolocie" 1.6 75KM 8v przy wadze ok 1150kg na pusto i nie jest najgorzej dla mnie... jednak już masa na pusto np. GOLFA Plus z silnikiem 1.4 mnie zastanawia mimo okazji jeśli chodzi o stan... bo Toledo nie wiem w jakim dokładnie jest stanie ale ma masę podobną do plusa a koni 21 więcej.
Przemawia do mnie prostota 8v lub mpi i oczywiście LPG które musi być. Jaki proponujesz motor i jakie auto żeby spełniało te powyższe warunki zakupu?
dernel
Nowicjusz
Awatar użytkownika

13 Paź 2021, 13:04

Lepiej szukać już chociaż 1.6 MPi może i nie pozwoli na dynamiczną jazdę ale powinien odwdzięczyć się bezawaryjnością na LPG.
dernel napisał(a):Jest też Seat Toledo III 1.6 8V (z komisu z pozytywnymi w większości opiniami) koszt to 13900
Obejrzyj bo to może być dla Ciebie ciekawa propozycja.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

15 Paź 2021, 09:32

A co myślicie o Fiat Croma 1.8 16V? Bardziej pakowany po złożeniu siedzeń i większa moc bo 140KM. I jak ten motor znosi LPG?
Zastanawiam się ogólnie jak w ogóle z częściami (dostępność/cena) i co może być bolączkami zarówno w Toledo III i Cromie II bo nie ma popytu bardzo na te auta.
dernel
Nowicjusz
Awatar użytkownika

15 Paź 2021, 15:03

Ogólnie według użytkowników ten silnik jest za słaby do tego auta i swoje pali (10-11l po mieście to norma).
Motor jest podatny na lpg.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Master Truck 2009 / relacja
    Już po raz piąty w Opolu odbył się Międzynarodowy Zlot Ciężarowych Pojazdów Tuningowych Master Truck. Zlot Master Truck, czyli święto podrasowanych ciężarówek, to impreza znana w całej Europie. Rokrocznie pojawiają ...
    Największy na świecie salon Audi w Dubaju
    Nowy salon Audi doskonale wpisuje się w obraz Dubaju - miasta rekordów. Niedawno odbyło się tu uroczyste otwarcie największego na świecie showroomu marki z czterema ringami. Uroczystość uświetnił występ amerykańskiej ...

15 Paź 2021, 23:49

Dzięki za pomoc. Wybór padł na VW ze względu na pewne źródło i stan techniczny :ok:
Temat do zamknięcia :idea:
dernel
Nowicjusz
Awatar użytkownika

16 Paź 2021, 07:54

2.0T lub 2.0cdti choć osobiście nie uważam, że 2.2 na pośrednim wtrysku byłby jakimś wybitnie złym wyborem - "wady fabryczne" to on miał ponad 15 lat temu, przy tak starym aucie już dawno poprzedni właściciele to poprawili.
BTW wziąłbym 2.0cdti. Potencjalnie awaryjnych elementów praktycznie tyle samo a chociaż oszczędzisz 20 zł na paliwie na każdych 100km
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

16 Paź 2021, 10:43

franccc napisał(a):"wady fabryczne" to on miał ponad 15 lat temu, przy tak starym aucie już dawno poprzedni właściciele to poprawili.

Ja takiej wiary w ludzi nie mam :wink:

Jak szukałem fury z m32 to ludzie próbowali wmówić, że szumy skrzyni to tttm :happy:
Gość114260