Zakup auta dostawczego i perypetie z tym związane

13 Maj 2020, 06:13

Od tygodnia szukam auta dostawczego i tracę powoli nadzieję. Ma to być auto używane, z paką o długości minimum 3m, a więc minimum L2. Przeglądam oferty na portalach aukcyjnych, komisach, poleasingowe. Portale aukcyjne, wiadomo każdy chce sprzedać i jest w stanie opowiedzieć każdą bajkę na temat samochodu. Aukcje poleasingowe: tutaj jest pewien dylemat, bo czasami można trafić na fajne, auta, ale w raportach Dekra brakuje informacji często czy auto jeździ, stan silnika itd. I co z każdym będę jechał na stację diagnostyczną, aby mi sprawdzili? Są jeszcze komisy, ale nie mam też do nich zaufania. Używane auta zrobione jak auta z salonu, a więc wszystko wyprane, silniki wyczyszczone, lakier wypolerowany - a to co najważniejsze, czyli silnik, skrzynia biegów pozostaje niewiadomą. Kolejna kwestia to przebiegi, tutaj też rożne kwiatki się zdarzaja. Np na jakiejś aukcji poleasingowej sprawdziłem samochód dostawczy i niby od 2016 roku przejechał tylko 20 tys km, a przynajmnej tak wynikało z raportu historiapojazdu.gov.pl

Branża sprzedaży używanych samochodów jest aż tak zakłamana? Może ktoś już to przerabiał :) ?
Instat
Początkujący

Prawo jazdy: 17 02 1987
Auto: Citrone C2
Silnik: 1,6
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2001

13 Maj 2020, 06:58

Z tymi busami jest róznie,też zależy w jakiej branży jeździło a też codziennością jest ze auta latami stoją nieużywane. Podam Ci francuskie przykłady, tutaj papierologia trwa bardzo długo, firmy powstają i się zamykają gdy biznes nie idzie, auta sa zabierane przez komorników i zanim trafi na sprzedaż to mija ok rok à czasami i więcej. Podobnie jest z uszkodzonymi wystawionymi na licytacje to trwa trwa i trwa. Teraz mam transita 2015 z przebiegiem ok 50k tylko dlatego że był uszkodzony.

PS. Mam kilka busów we fr, napisz mi PW może Ci coś podpasuje
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

13 Maj 2020, 07:51

Wysłałem priv jak coś
Instat
Początkujący

13 Maj 2020, 11:20

@kao otrzymałeś ode mnie wiadomość :) ? Bo w wysłanych nic nie mam i w sumie nie wiem czy dotarło.
Jak coś to pozostawiam do siebie maila: [email widoczny po zalogowaniu] najlepiej tam bezpośrednio mi napisz :)
Instat
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nissan Pathfinder wybrany przez polską Policję
    Nissan Sales Central & Eastern Europe sprzedał kolejne samochody dla polskiej Policji. W wyniku wygranego przetargu przeprowadzonego przez Komendę Wojewódzką Policji w Radomiu firma dostarczy 7 kolejnych samochodów ...
    [2018] Mercedes klasy A
    Mercedes pokazał kolejną generację klasy A. Silniki, które będą dostępne to m.in. 1,4 turbo 163KM (A200), 2,0 turbo 220KM (A250) oraz 1,5 diesel 116KM (A180d). Później paleta ma się rozszerzyć. Moim zdaniem ...