Dodatkowe oświetlenie w przestrzeni ładunkowej

20 Maj 2020, 20:06

Praktycznie wszystkie busy fabrycznie wyposażone są w oświetlenie paki lecz z reguły jest to tylko jedna max 2 lampki które w dodatku nie dają za wiele światła. Zastanawiałem się czy korzystacie z dodatkowej instalacji oświetlenia paki? Instalujecie ją sami czy zlecacie innej firmie?
Greggie
Nowicjusz

Zdjęcia: 0

21 Maj 2020, 06:30

A co tam instalować? Podłączasz się pod fabryczna lampkę i po zawodach
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

21 Maj 2020, 07:35

trudności w tym niema, ale istnieją też inne możliwości np. jeśli masz większego busa możesz także stworzyć oświetlenie nie uzależnione od instalacji samochodu która gaśnie po jakimś czasie a ponadto można takie oświetlenie wyposażyć w dwa przełączniki jeden przy tylnych drzwiach a drugi bocznych żeby mieć światło w tedy kiedy potrzebujesz
Greggie
Nowicjusz

21 Maj 2020, 13:20

Ja ostatnio też miałem z tym problem, ale kupiłem sobie po prostu małe dodatkowe lampeczki (hermetyczne), które rozmieściłem na pace tam gdzie było za mało światła. Śmieszny koszt bo wydałem chyba koło 50 ziko. Zerknij sobie na coś takiego <reklama>
Ostatnio edytowany przez Kao, 21 Maj 2020, 14:21, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Regulamin IV. 4.e
Rafson
Nowicjusz

21 Maj 2020, 13:25

ciekawa sprawa, a w jaki sposób je podłączyłeś? pod oryginalne lampki z auta?
Greggie
Nowicjusz

24 Maj 2020, 08:29

Proponuję podpiąć się pod oryginalną instalację z takim oświetleniem. Możesz wykorzystać np. Taśmę led którą puszczasz na środku pod sufitem na całej długości busa. Wtedy masz równomiernie oświetlone wnętrze i to się sprawdza.

Co do przełącznika to musiałbyś pociągnąć osobno kable do akumulatora a przełącznikiem sterować czy ma być oświetlenie z instalacji fabrycznej i światło gaśnie po jakimś czasie czy z tej którą dołożyłeś. Tu jest tylko jeden problem bo jak za bardzo rozładujesz akumulator to dalej nie pojedziesz. Warto w tym przypadku pomyśleć o jakimś wyłączniku czasowym lub czujniku ruchu.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kia Ceed 2 - led reflektor przód jak naprawić?
    Koledze zepsuł się reflektor mianowicie nie zapala mu się led w jednej z lamp nie świeci w ogóle a w drugiej miga czasami. Są to wersje europejskie zwykłe soczewki z ledami (nie Xenon) czy jest możliwość naprawienia ...
    Toyota Corolla TS kombi GR Sport oczami Kuby Przygońskiego
    Toyoty w wersjach GR Sport to połączenie codziennej użyteczności z dynamicznym charakterem rodem z Toyota Gazoo Racing. Możliwości Corolli TS kombi GR Sport przetestował Kuba Przygoński, jeden z najbardziej wszechstronnych ...