Witajcie. Szukam drugiego auta dla siebie, obecnie jeżdżę skodą felicia hatchback 1.3 50kw z lpg. Na niej uczę się jeździć i zdobywam doświadczenie
![Szczęśliwy :D]()
Problem jest taki ,że strasznie słabe komponenty gazu są w tym aucie i on bardzo nie chcę z nim współpracować a szkoda wydawać kolejne 500zł na auto które jest warte 2k... dlatego poszukuje czegoś nowego, gazu już nie chcę, tylko czysta benzyna, diesel odpada bo jeżdżę w 90% po małym mieście i 10% jakieś trasy do 50km w jedną stronę. Felicia nie jest złym autem ale już gnije, nie chcę fajnie gadać z gazem mimo wymiany i regulacji parownika etc.
Dlatego też poszukuje auta do 5 maksymalnie 6 tys. PLN, oczywiście wiem,że w tej cenie zawsze będzie trzeba coś naprawić/coś dołożyć etc. Ale ważne jest by auto nie wymagało wkładu 2-3 tys żeby je doprowadzić do stanu używalności, za te pieniądze ma być sprawne do jazdy na co dzień, owszem jakieś pierdoły mogą nie działać ale jeździć dać się musi. Moje wymagania są następujące
KONIECZNIE (bez tego nawet nie patrze na auto):
-Wspomaganie
-Elek. szyby przednie
-ABS
-Maksymalne akceptowalne spalanie benzyny 10l/100km
Mile widziane:
-Klimatyzacja
-Elek. lusterka
-Komputer pokładowy
Rocznik mnie nie interesuje byleby nie było starsze niż 94-95', przebiegu to może mieć i 400-500k jak zobaczę ze zadbane to wezmę. Auto powinno palić max 10l benzyny po mieście i żeby dało się wyprzedzić gdzie niegdzie, silnik minimum 1.2 maksimum 1.9
Głównie szukam jakiegoś coupe bądź hatchbacka (tylko 3 drzwi)ew. jakiś fajnie wyglądający sedan ujdzie. Co byście mi polecili za tą kwotę? Tak jak mówię tylko benzyna bo rocznie robię niecałe 10k...
Ja sam oglądałem:
Polo 6n2 1.4 - Fajne ale mułowate bo tylko 60km.. obecnie felicia ma 68km ale przy swojej masie to nie jest źle.
BMW E36 coupe 1.6 - Moje marzenie z dzieciństwa, fajnie wygląda, jak na 102km całkiem fajnie się zbiera, ale odstrasza spalanie i ceny części..
Audi A3 8L 1.6/1.8 - Podoba mi się z wyglądu, zbiera się akceptowalnie natomiast nie wiem czy 1.6 nie pali zbyt wiele jak na mały silnik.
SEAT Ibiza II FL - Wygląda całkiem okej, fajne wnętrze, spalanie w 1.6 chyba akceptowalne
No i to tyle z moich typów, co możecie powiedzieć mi o tych autach bądź jakie macie swoje propozycje? Z góry mówię ,że odrzucam wszystkie japońce prócz toyoty bo po prostu nie przepadam za nimi i opla corse. No i dodam,że głównie chciałby A3 albo E36 coupe tylko nie wiem czy w tej cenie będą okej...