Zakup auta (drugie) do 5-6tys. Coupe/Hatchback.

25 Mar 2017, 13:58

Witajcie. Szukam drugiego auta dla siebie, obecnie jeżdżę skodą felicia hatchback 1.3 50kw z lpg. Na niej uczę się jeździć i zdobywam doświadczenie :D Problem jest taki ,że strasznie słabe komponenty gazu są w tym aucie i on bardzo nie chcę z nim współpracować a szkoda wydawać kolejne 500zł na auto które jest warte 2k... dlatego poszukuje czegoś nowego, gazu już nie chcę, tylko czysta benzyna, diesel odpada bo jeżdżę w 90% po małym mieście i 10% jakieś trasy do 50km w jedną stronę. Felicia nie jest złym autem ale już gnije, nie chcę fajnie gadać z gazem mimo wymiany i regulacji parownika etc.

Dlatego też poszukuje auta do 5 maksymalnie 6 tys. PLN, oczywiście wiem,że w tej cenie zawsze będzie trzeba coś naprawić/coś dołożyć etc. Ale ważne jest by auto nie wymagało wkładu 2-3 tys żeby je doprowadzić do stanu używalności, za te pieniądze ma być sprawne do jazdy na co dzień, owszem jakieś pierdoły mogą nie działać ale jeździć dać się musi. Moje wymagania są następujące

KONIECZNIE (bez tego nawet nie patrze na auto):
-Wspomaganie
-Elek. szyby przednie
-ABS
-Maksymalne akceptowalne spalanie benzyny 10l/100km

Mile widziane:
-Klimatyzacja
-Elek. lusterka
-Komputer pokładowy

Rocznik mnie nie interesuje byleby nie było starsze niż 94-95', przebiegu to może mieć i 400-500k jak zobaczę ze zadbane to wezmę. Auto powinno palić max 10l benzyny po mieście i żeby dało się wyprzedzić gdzie niegdzie, silnik minimum 1.2 maksimum 1.9

Głównie szukam jakiegoś coupe bądź hatchbacka (tylko 3 drzwi)ew. jakiś fajnie wyglądający sedan ujdzie. Co byście mi polecili za tą kwotę? Tak jak mówię tylko benzyna bo rocznie robię niecałe 10k...

Ja sam oglądałem:

Polo 6n2 1.4 - Fajne ale mułowate bo tylko 60km.. obecnie felicia ma 68km ale przy swojej masie to nie jest źle.

BMW E36 coupe 1.6 - Moje marzenie z dzieciństwa, fajnie wygląda, jak na 102km całkiem fajnie się zbiera, ale odstrasza spalanie i ceny części..

Audi A3 8L 1.6/1.8 - Podoba mi się z wyglądu, zbiera się akceptowalnie natomiast nie wiem czy 1.6 nie pali zbyt wiele jak na mały silnik.

SEAT Ibiza II FL - Wygląda całkiem okej, fajne wnętrze, spalanie w 1.6 chyba akceptowalne

No i to tyle z moich typów, co możecie powiedzieć mi o tych autach bądź jakie macie swoje propozycje? Z góry mówię ,że odrzucam wszystkie japońce prócz toyoty bo po prostu nie przepadam za nimi i opla corse. No i dodam,że głównie chciałby A3 albo E36 coupe tylko nie wiem czy w tej cenie będą okej...
Michausz
Nowicjusz

Prawo jazdy: 31 05 2016
Auto: Nie mam

25 Mar 2017, 14:08

Michausz napisał(a):5 maksymalnie 6 tys. PLN, oczywiście wiem,że w tej cenie zawsze będzie trzeba coś naprawić/coś dołożyć etc. Ale ważne jest by auto nie wymagało wkładu 2-3 tys

To słabo wiesz, bo jak myślisz, że 2tys. zł to dużo to się mylisz. Tak wiem, że to 40% wartości auta ale samo zrobienie rozrządu i kupno opon już Cię zbliży do tego.

Michausz napisał(a):BMW E36 coupe 1.6 - Moje marzenie z dzieciństwa, fajnie wygląda, jak na 102km całkiem fajnie się zbiera, ale odstrasza spalanie i ceny części..

daj spokój, bo nie dość, że najmniejszy pierd pod maską to przy założeniu 2tys. w naprawy to dużo to nie stać Cie na utrzymanie

Michausz napisał(a):natomiast nie wiem czy 1.6 nie pali zbyt wiele jak na mały silnik

pali dużo jak na swoje osiągi
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

25 Mar 2017, 14:50

A 1.8 w A3? Warto? Za 6k dostane?
Michausz
Nowicjusz

25 Mar 2017, 16:18

1.6 w E36 i A3 nie jest taki super,tak samo jak 1.4 w Polo (problemy z odmą).
1.8 już ładnie się zbiera ale nie zdziw się spalaniem czasami 12-13l :mrgreen:

Ciekawą opcją będzie Civic VI czy Corolla E11,całkiem przyzwoita moc a przy tym nieduże spalanie tylko uważaj na blachy bo lubią się niestety z rudą.
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - długi przegląd i oc.
Dobrą propozycją będzie też Peugeot 306,blacha ocynk,za 4-5k masz auto z koncówki produkcji (00/01) i z dobrym wyposażeniem (jak będziesz miał trochę szczęścia to znajdziesz nawet półskóry).
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - tylko obstawiam że tylna belka wymaga regeneracji (koszt max 1000zł).
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

25 Mar 2017, 16:53

Ale czytałeś mój post do końca? Napisałem,że odpadają wszystkie japońce (a honda to już szczególnie) bo ich nie lubię, prócz toytoy, corolla mi się podoba z zewnątrz bardzo ale w środku już tak średnio...

Serio wolnossące 1.8 pali 12l?
Michausz
Nowicjusz

25 Mar 2017, 17:27

Tak, 1.8 20V pali średnio 9-9,5l benzyny, więc w mieście będzie to kilka litrów więcej:
[link do autocentrum.pl wygasł]

Nieznacznie mniej spali 1.8 115KM w BMW E36 np.
[link do oferty na Allegro wygasł]

1.6 w E36 nie brałbym pod uwagę, bo pali prawie tyle samo.

Jeśli chodzi o oszczędne auta to lepiej kierować się w kierunku aut japońskich i francuskich (np. Citroen Xsara 1.6).
Ossy
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Renault Twizy w Łazienkach Królewskich
    Renault Twizy zostało zaprezentowane przy hipodromie w Łazienkach Królewskich, w czasie finałów zawodów jeździeckich w skokach przez przeszkody. Twizy daje początek nowej epoce pojazdów elektrycznych, ...

25 Mar 2017, 17:52

Michausz napisał(a):Ale czytałeś mój post do końca? Napisałem,że odpadają wszystkie japońce (a honda to już szczególnie) bo ich nie lubię, prócz toytoy, corolla mi się podoba z zewnątrz bardzo ale w środku już tak średnio...
oczywiście możesz mieć swój gust, ale takie wybrzydzanie mając w portfelu kilka tys jest nie na miejscu
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

25 Mar 2017, 18:27

marudzisz jakbyś miał 50tys. zł...
Kupno auta za 5k to pójście na duże kompromisy i dywagacje na temat wyglądu powinny być na końcu.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

25 Mar 2017, 19:43

Niestety, ale przy budżecie 5 tysięcy trzeba skupić się na w miarę zadbanych autach w okolicy (zakładam, że nie masz czasu i pieniędzy aby jeździć po całej Polsce po tak "tanie" auto).
Ossy
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

25 Mar 2017, 20:44

Gdzieś mi umklo o tych japoncach ale szkoda że je odrzucasz.
Co do 1.8 to mam dwóch znajomych którzy mają A3 z tymi motorami i każdy płacze że dużo mu pali :mrgreen:

Pod uwagę możesz wziasc też Astre G (unikaj 1.6 16v).
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

26 Mar 2017, 08:36

Barol napisał(a):Co do 1.8 to mam dwóch znajomych którzy mają A3 z tymi motorami i każdy płacze że dużo mu pali

bo się nasłuchali bajeczek 4,5-5l w TDI
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

26 Mar 2017, 08:40

Jeden miał wcześniej Golfa IV własnie 1.9TDI :wink:
Barol
Awatar użytkownika

26 Mar 2017, 09:04

dzida napisał(a):bo się nasłuchali bajeczek 4,5-5l w TDI

Chwilowe na trasie to i 4 litry można mieć, ale to i u mnie 5 litrów pokaże :> 4,5-5 litrów w trasie realne, i to jest główna legenda, bo samochodami jeżdżą PO MIEŚCIE a wtedy spalanie w zimę na odcinku 3 kilometrów dochodzi do 7-8 litrów :D
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

26 Mar 2017, 11:03

Temat spalania zawsze jest drażliwy, bo psychicznie chcemy, żeby auto jak najbardziej paliło, pomijając jego awaryjność. A przecież większość z nas samochodem rocznie pokonuje małe ilości kilometrów (Ty zapewnie też, skoro w 90% jeździsz po mieście), toteż koszty paliwa stanowią nieznaczną część w całości kosztów utrzymania. Podkreślę to już któryś raz - ludzie nie mają zielonego pojęcia o mechanice i kosztach ewentualnych wymian, co jest szczególnie widać, gdy kupują auto za 5 tysięcy i gdy im po zakupie mechanik powie, że trzeba włożyć 2 tysiące i będzie jeździło elegancko to się załamują, że kupili trupa, a prawda jest taka, że koszty serwisowania podobnych samochodów są na podobnym poziomie, bez znaczenia czy jest to 16 latek za 5 tysięcy czy 7 latek za 20 tysięcy, różnica jest jedynie w ilości części, jakie trzeba wymieniać oraz relacji kosztów napraw do wartości samochodu. Wystarczy, że w aucie za 5 tysięcy do wymiany kwalifikują się 2 komplety opon, rozrząd, amortyzatory tył, 2 sworznie wachacza przód, olej silnikowy z wszystkimi filtrami, geometria zawieszenia i tarcze klocki przód i już się robią z tego 3 tysiące. I to tylko z części typowo eksploatacyjnych, a co jeśli padnie sprzęgło, skrzynia albo uszczelka pod głowicą?

Jeśli masz do dyspozycji 6 tysięcy złotych to szukaj auta za max 4500zł, bo 1000-1500zł to zazwyczaj wkład początkowy, który musisz włożyć w takie auto w ciągu pierwszych 2-3 miesięcy, pod warunkiem, że nie kupisz trupa.
Petento
Początkujący

Auto: .

26 Mar 2017, 11:28

Zerknij na te jeszcze:
[link do oferty na Olx wygasł] - trochę tanio ale ładnie wygląda.
[link do oferty na Olx wygasł] - tylne lewe drzwi do ogarnięcia.
Barol
Awatar użytkownika