Zakup nowego auta( Mondeo mk5, Mazda 3 czy Corolla?)

27 Mar 2017, 09:04

Witam wszystkich.
Stoję przed pewnym dylematem odnośnie zakupu nowego auta. Będzie ono używane do celów służbowych. Roczny przebieg w granicach 60-70 tys km praktycznie w całości po Polsce. Warunek konieczny aby było ono nowe. Po jazdach próbnych zostały 3 konkretne modele:
1. Mondeo mk5Liftback Trend z pakietem goldx, silnik 1.5 Ecoboost 160KM- cena ok. 87000zł, rok prod. 2017
2. Toyota Corolla sedan Comfort+Style+ Tech+ Nawigacja, silnik 1.6 Valvematic 132KM- Cena ok. 80000zł, rok prod. 2016
3. Mazda 3 sedan SkyEnergy+ Nawigacja, silnik 2.0 120KM- Cena ok. 84000zł, rok prod. 2017
Najlepiej wyposażona jest Corolla, jednak jakoś mnie nie przekonuje, ma zdecydowanie najsłabszy silnik, przy dużych prędkościach jest w niej po prostu głośno. Mazda- bardzo fajne auto, mam z tą marką dobre doświadczenia, jednak z całej tej trójki cena wydaje mi się najmniej atrakcyjna( segment corolli, wyposażenie mondeo), jakość w stosunku do corolii zdecydowanie na +. No i ostatnia pozycja- Mondeo. Nie ukrywam, że z całej tej trójki przypadło mi najbardziej do gustu. Wyposażenie może nie oszałamia, ale nie jest to też golas. W środku jest ok, ma system sync 3, jest też w nim najciszej i po jeździe próbnej wydaje mi się, ze najbardziej komfortowo. Zdecydowany plus za zawieszenie no i oczywiście wielkość auta. Bardzo zaskoczył mnie też silnik 1.5 Ecoboost- fajnie zbiera się od dołu i jak na taką pojemność i wagę auta zachowuje się bardzo dynamicznie. Obawiam się jednak o jego trwałość, nie ma na jego temat zbyt wielu opinii. Jakiego spalania mogę się też po nim spodziewać? Jeżdżę raczej szybko 80% trasy 20% miasto. Na jeździe próbnej mondeo pokazało średnie spalanie na poziomie 8.7l przy prędkości 160-180Km/h, Corolla 8,8l- prędkość ok 160km/h ( Nie pozwolono mi jechać szybciej) . Spalania Mazdy nie oceniam, bo salon jest w zupełnie innym miejscu miasta i trasa testowa byłaby zupełnie nieadekwatna do pozostałych aut, chociaż wydaje mi się to najbardziej ekonomiczne auto z powyższych.
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam!
PS: Decyzja odnośnie zakupu zostanie podjęta prawdopodobnie jutro, tak więc sprawa jest dosyć pilna.
ATJ
Nowicjusz

Prawo jazdy: 30 07 2009
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Mazda 6
Silnik: 2.0 MZR 155KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

27 Mar 2017, 09:39

Przy takich przebiegach rocznych zdecydowanie Mondeo. W sumie ogólnie - nawet nie patrząc na przebiegi - wybrałbym Mondeo, chociaż nawet nim nie jeździłem :D
Mazda 3 zaskoczyła mnie fatalnym wyciszeniem i wykończeniem przedziału pasażerskiego, prowadzi się też dużo gorzej niż moja stara Honda. Nie jest warta swojej bardzo wysokiej ceny.
Corolla to już w ogóle porażka z tym silnikiem z koniami mechanicznymi tylko na papierze i hukiem podczas jazdy.
Jeśli mk5 prowadzi się tak dobrze jak mk4 (którą swego czasu użytkowałem jako służbówkę) i jest podobnie wyciszona to bije te auta na głowę. A jeśli chodzi o Ecoboost masz przecież gwarancję, wolnossąca benzyna na trasie to męczarnia z powodu hałasu i małej elastyczności.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

27 Mar 2017, 09:44

łysy napisał(a):wolnossąca benzyna na trasie to męczarnia

Wolnossąca mała benzyna, bo duży silnik ma moment od dołu, ale nastała era kosiarek więc masz rację :P

EcoBoosty to jedne z lepszych nowoczesnych benzyn, no i mają zapas mocy fabrycznie, nie są wyżyłowane na maxa.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

27 Mar 2017, 09:54

Przede wszystkim dzięki za szybką odpowiedź. Wracając do tematu Ford daje też najlepsze warunki gwarancji tj 3 lata/150 000km, Mazda i Toyota dają 3lata/100 000km. Tak więc w tej kategorii Mondeo również wygrywa. Miał ktoś z was doczynia z tym 1.5EB? Jakiego spalania w trasie mogę od niego oczekiwać?
ATJ
Nowicjusz

27 Mar 2017, 10:20

ATJ napisał(a):Miał ktoś z was doczynia z tym 1.5EB? Jakiego spalania w trasie mogę od niego oczekiwać?

Jechałem Focusem mk3 z tym silnikiem i powodów do narzekań nie było,dynamiczny, kulturalnie pracujący silniczek. Ja sobie nie oszczędzałem wrażeń, więc spalanie z jazdy testowej było blisko 10 l./100km.
Wiadomo, że w Mondku bardziej pożądany byłby dwulitrowy ecoboost, ale z tego co pamiętam można mieć go tylko z automatem, co dla mnie byłoby nieakceptowalną konfiguracją. I tak powinieneś być zadowolony. Świetne warunki gwarancyjne swoją drogą.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

27 Mar 2017, 17:00

Ja jestem za Fordem - jednak to segment wyżej
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ibiza FR testowana przez Marcina Dorocińskiego
    Nowy SEAT Ibiza hiszpański przedstawiciel segmentu B jest dostępny na rynku od niedawna w nowej generacji. Nie mogło to pozostać bez odpowiedzi Marcina Dorocińskiego, na co dzień jeżdżącego 211-konnym Leonem FR. Auto, które ...
    Kultowy model Renault 4 świętuje 60-lecie
    W 2021 roku mija 60 lat od wprowadzenia Renault 4. Historia tego modelu to prawdziwe succes story. Na przestrzeni trzydziestu kilku lat sprzedano łącznie ponad 8 milionów sztuk Renault 4 w ponad 100 krajach. Renault ...

27 Mar 2017, 21:53

W takim razie chyba decyzja podjęta. Dzięki za pomoc. Po jakimś sensownym przebiegu opisze wrażenia, rzeczywiste spalanie itp :D
ATJ
Nowicjusz