Witam wszystkich.
Stoję przed pewnym dylematem odnośnie zakupu nowego auta. Będzie ono używane do celów służbowych. Roczny przebieg w granicach 60-70 tys km praktycznie w całości po Polsce. Warunek konieczny aby było ono nowe. Po jazdach próbnych zostały 3 konkretne modele:
1. Mondeo mk5Liftback Trend z pakietem goldx, silnik 1.5 Ecoboost 160KM- cena ok. 87000zł, rok prod. 2017
2. Toyota Corolla sedan Comfort+Style+ Tech+ Nawigacja, silnik 1.6 Valvematic 132KM- Cena ok. 80000zł, rok prod. 2016
3. Mazda 3 sedan SkyEnergy+ Nawigacja, silnik 2.0 120KM- Cena ok. 84000zł, rok prod. 2017
Najlepiej wyposażona jest Corolla, jednak jakoś mnie nie przekonuje, ma zdecydowanie najsłabszy silnik, przy dużych prędkościach jest w niej po prostu głośno. Mazda- bardzo fajne auto, mam z tą marką dobre doświadczenia, jednak z całej tej trójki cena wydaje mi się najmniej atrakcyjna( segment corolli, wyposażenie mondeo), jakość w stosunku do corolii zdecydowanie na +. No i ostatnia pozycja- Mondeo. Nie ukrywam, że z całej tej trójki przypadło mi najbardziej do gustu. Wyposażenie może nie oszałamia, ale nie jest to też golas. W środku jest ok, ma system sync 3, jest też w nim najciszej i po jeździe próbnej wydaje mi się, ze najbardziej komfortowo. Zdecydowany plus za zawieszenie no i oczywiście wielkość auta. Bardzo zaskoczył mnie też silnik 1.5 Ecoboost- fajnie zbiera się od dołu i jak na taką pojemność i wagę auta zachowuje się bardzo dynamicznie. Obawiam się jednak o jego trwałość, nie ma na jego temat zbyt wielu opinii. Jakiego spalania mogę się też po nim spodziewać? Jeżdżę raczej szybko 80% trasy 20% miasto. Na jeździe próbnej mondeo pokazało
średnie spalanie na poziomie 8.7l przy prędkości 160-180Km/h, Corolla 8,8l- prędkość ok 160km/h ( Nie pozwolono mi jechać szybciej) . Spalania Mazdy nie oceniam, bo salon jest w zupełnie innym miejscu miasta i trasa testowa byłaby zupełnie nieadekwatna do pozostałych aut, chociaż wydaje mi się to najbardziej ekonomiczne auto z powyższych.
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam!
PS: Decyzja odnośnie zakupu zostanie podjęta prawdopodobnie jutro, tak więc sprawa jest dosyć pilna.