Zakup auta na niemieckich

21 Wrz 2018, 21:24

Witam, przymierzam się do zakupu auta, jest ono na niemieckich tablicach. Tutaj moje pytanie - co i jak bo nie mam zielonego pojęcia co mam zrobić, czy w ogóle na takowych można wyjechać. Tablice są oryginalne z hologramem, mam podany VIN wraz z książeczką niemiecką i danymi. Do tego również mam informacje o opłaconym podatku granicznym i akcyzie. Oraz że kupujący otrzymuje FAKTURĘ VAT a także jest zwolniony z opłaty w U. Skarbowym.
Tutaj również pytanie gdzie mogę sprawdzić niemiecki VIN. Do sedna sprawy - jak to wygląda z tą rejestracją, kupujący zapewnia ubezpieczenie OC 30 dniowe i że może się poruszać po drodze. Czy jest to prawda, czy jednak nie można tak się poruszać. Prosiłbym o jaką kolwiek pomoc ponieważ nie mam żadnego pojęcia o tego typu zakupach na zagranicznych tablicach.
Przemek34k
Nowicjusz

21 Wrz 2018, 21:41

Informacji na ten temat jest stos w internetach jak i u nas na forum ale Tobie nie chciało sie nawet poszukać.
Tablice rej które tam są to zwykłe podróbki z neta, można kupić ze wszystkimi naklejkami itd koszt ok 60 zł w brifie jest pieczątka informująca że auto zostało wyrejestrowane i takim autem nie mozesz sie poruszać po drogach publicznych i na nic ubezpieczenia, badania i te inne
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

21 Wrz 2018, 21:45

Szukałem i czytałem - nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi dlatego zadaje pytanie, skoro mam taką możliwość :ok: Dlatego również czekam na jakieś odpowiedzi.
Przemek34k
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

35 lat legendy - Toyota Celica
    Toyota Celica zadebiutowała w latach 70. i od razu stała się benchmarkiem dla sportowych samochodów. Przez 35 lat na rynku pojawiło się 7 generacji modelu, które biły rekordy sprzedaży. Sportowa Toyota stała ...
    Opel ADAM IntelliLink - teraz z funkcją Siri Eyes Free
    ADAM to najbardziej zindywidualizowany i "kontaktowy" samochód miejski Opla w segmencie A. System informacyjno-rozrywkowy IntelliLink jest kompatybilny ze wszystkimi smartfonami pracującymi w systemie operacyjnym Android ...