Zakup auta powypadkowego z zabranym dowodem - możliwe wyjścia

10 Maj 2018, 19:03

Witam, temat prawdopodobnie przewijał się już przez forum.
Jednak zgodnie z zasadą "kto pyta, nie błądzi" zwracam się do Was z prośbą o pomoc.

Chciałbym zakupić pojazd powypadkowy, którego dowód rejestracyjny został zatrzymany przez policje i odesłany do starostwa powiatowego. Proces odbioru dowodu i co trzeba spełnić jest mi znany, moje pytanie brzmi więc tak: co jeśli samochodu nie naprawię i nie przejdzie on przeglądu? Jak wiadomo auto powypadkowe to istny kot w worku, więc proszę Was serdecznie o wyjaśnienie mi jak wygląda dokładnie kwestii poniżej.

Hipotetyczna sytuacja ma się tak: kupiłem samochód, podpisałem umowę, otrzymałem od sprzedającego papier o zatrzymanym dowodzie, polisę oc, kartę pojazdu (proszę o uzupełnienie listy jeśli coś pomyliłem). Z wiadomych przyczyn nie przerejestrowałem auta, natomiast opłaciłem podatek w urzędzie skarbowym i przepisałem na siebie polisę OC.
I tu pojawiają się pytania:
1. Nie grozi mi nic z konsekwencji niezarejestrowania auta (nawet przez 5 miesięcy)?
2. Czy taki pojazd, którego na siebie nie przerejestrowałem mogę sprzedać dalej? Gdyż np. uznałem, że koszt naprawy mnie przerasta
3. Czy taki pojazd, którego na siebie nie przerejestrowałem mogę zezłomować bez przeszkód? Zakładając, że auta jednak nie opłaca się naprawiać.
4. Co musi zrobić sprzedający żeby dopełnić wszystkich formalności?
5. Czy sprzedając auto powypadkowe, nieprzerejestrowane na mnie, z nieodebranym dowodem rejestacyjnym na poprzedniego właściciela mogę spotkać się z jakimiś trudnościami?

Będę bardzo wdzięczny za wszystkie porady, których mi udzielicie i oczywiście za wszystkie już teraz dziękuje!
Z góry dziękuje również za każdą pomoc udzieloną mi tutaj, pozdrawiam!
gawn
Obserwowany

Auto: Peugeoty i Mazda

10 Maj 2018, 19:05

Temat bardziej pasuje na forum prawne... Tutaj doradzamy jakie auto kupić , a nie jak przekombinować przystanek by nie pójść za kratki ;)
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

10 Maj 2018, 19:10

Zdarzały się już tematy o zakupie aut powypadkowych, mój przypadek zakłada tylko hipotetyczną wersje, że naprawa pojazdu będzie nieopłacalna (bo nie jestem tego w stanie stwierdzić)
gawn
Obserwowany

Auto: Peugeoty i Mazda

10 Maj 2018, 20:28

gawn napisał(a):Nie grozi mi nic z konsekwencji niezarejestrowania auta (nawet przez 5 miesięcy)?
Masz niby 30 na przerejestrwanie pojazdu ale jezeli to zrbisz np.roku nie ma z tego tytułu zadnej kary
gawn napisał(a):Czy taki pojazd, którego na siebie nie przerejestrowałem mogę sprzedać dalej?
Tak.Kupujacemu dajesz wszystkie dokumenty+orginał poprzedniej umowy k/s
gawn napisał(a):Czy taki pojazd, którego na siebie nie przerejestrowałem mogę zezłomować bez przeszkód?
Tak
gawn napisał(a):Co musi zrobić sprzedający żeby dopełnić wszystkich formalności?
Nie kumam tego pytania.Chodzi o Ciebie czy poprzedniego właściciela.. :?:
gawn napisał(a):. Czy sprzedając auto powypadkowe, nieprzerejestrowane na mnie, z nieodebranym dowodem rejestacyjnym na poprzedniego właściciela mogę spotkać się z jakimiś trudnościami?
Nie...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014