Zakup auta problem z PCC i OC

08 Lut 2013, 18:41

Witam,
kupuje samochód na współwłasność z moim tatą zameldowanym w innym województwie niż ja. Czy możemy zapłacić i złożyć pit w jednym urzędzie skarbowym np moim ?

Druga sprawa to fakt iż samochód ma OC i AC wykupione świeżo do 2014 roku. Czy przy zakupie mogę nie wypowiadać umowy od razu tylko w 2014 jak się skończy umowa ? AC nie przechodzi to wiem ale w jaki sposób jest to załatwiane. Czy pomimo tego że OC jest zapłacone musze się zgłaszać do ubezpieczyciela by zwrócili mi pieniądze / lub kazali dopłacić ? Czy lepiej wypowiedzieć umowę i ubezpieczyć gdzie indziej ?

Samochód jest z tego samego rejonu co ja więc pewnie nie będzie nawet zmiany tablic.

Co powinienem zrobić?
Najpierw US i zapłata podatku a później wydział komunikacji i przerejestrowanie ale co z ubezpieczeniem? Jak mam to rozegrać.

Dzięki wszystkim.
KromaXXL
Obserwowany

Prawo jazdy: 08 07 1988
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Nissan almera
Silnik: 1.5
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

09 Lut 2013, 20:39

Co do US to nie wiem.
Co do ubezpieczenia - po zakupie samochodu możesz w każdej chwili wypowiedzieć umowę ubezpieczenia ( wcześniej był na to czas tylko 30 dni ). Nie chcesz wypowiadać umowy - nie wypowiadzasz i korzystasz z tej co jest, czyli tej, podpisanej przez poprzedniego właściciela. Ty musisz udać się tylko do tego ubezpieczyciela w celu przeliczenia składki i zrobienia aneksu do umowy. Ważne - umowa podpisana przez poprzedniego właściciela po jej zakończeniu wygasa - nie przechodzi automatycznie na kolejny okres ubezpieczenia. Musisz więc o tym pamiętać, a ponadto ubezpieczyciel ma obowiązek dwa tygodnie wcześniej przed zakończeniem polisy poinformować cię o tym. Jako że ubezpieczenie jest świeże, warto udać się do tego ubezpieczyciela i poprosić o przeliczenie składki. Następnie warto podzwonić albo udać się do innych ubezpieczycieli i popytać o polisę. Rozbieżności są dość duże. Umowę AC możesz równiez "przejąć".
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

09 Lut 2013, 23:22

jedna osoba jest właścicielem a druga współwłaścicielem ( to tak uproszczone i na chłopski rozum)
US i rejestracja tam gdzie zameldowany jest właściciel,
co do umowy OC/AC to taniej jest zgłosić umowę do zmiany danych re kalkulacji (jeśli Twoje zniżki różnią się od poprzednika, jeśli nie to zmienione będą tylko dane w polisie)

problemem jest to że obydwie osoby muszą być przy rejestracji i opłacaniu, albo przynajmniej właściciel musi mieć upoważnienie 2 soby
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

10 Lut 2013, 12:37

pocieszny napisał(a):co do umowy OC/AC to taniej jest zgłosić umowę do zmiany danych re kalkulacji (jeśli Twoje zniżki różnią się od poprzednika, jeśli nie to zmienione będą tylko dane w polisie)

Niekoniecznie tak jest. Umowa jest świeża, więc warto popytać u innych ubezpieczycieli o cenę na cały rok. Może się okazac, że reklakulacja składki na np. 10 miesięcy będzie większa niż u innego ubezpieczyciela na całe 12 miesięcy. Jak brałem w zeszłym miesiącu ubezpieczenie, to okazało się, że między jednym a drugim ubezpieczycielm było prawie 600 zł różnicy na samym OC...
No chyba, że nic nie będzie trzeba dopłacać, to wtedy wiadomo.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

10 Lut 2013, 12:47

tak tyko tą ma już opłaconą więc ewentualna dopłata to róznica, rezygnując płacisz całość
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

10 Lut 2013, 13:00

Tu jest racja - zgadza się :ok:
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika