Zakup auta sprowadzonego a podatek PCC

23 Lip 2019, 22:20

Witam, Potrzebuję konkretnej informacji. Zakupiłem samochód (na umowę kupna-sprzedaży) sprowadzony z Danii nieprzerejestrowany od osoby, która go tu sprowadziła i opłaciła wszystkie formalności łącznie z podatkiem akcyzowym. Jest ciągłość umów. Samochód był na ważnych Duńskich tablicach(był ważny przegląd i nie był wyrejestrowany z kraju pochodzenia, przy rejestracji w urzędzie normalnie zwracałem tablice duńskie) z wykupionym ubezpieczeniem na 30 dni. To czy muszę jeszcze odprowadzać podatek od zakupu 2%. Osoba sprzedająca informowała mnie, że nie ma takiej potrzeby, gdyż to tak jak bym kupił samochód z zagranicy, bo nie był rejestrowany w kraju. Wyczytałem wiele sprzecznych informacji i dalej nie jestem pewny. Pozdrawiam
norbertPL2137
Obserwowany

23 Lip 2019, 23:20

norbertPL2137 napisał(a):Osoba sprzedająca informowała mnie, że nie ma takiej potrzeby, gdyż to tak jak bym kupił samochód z zagranicy, bo nie był rejestrowany w kraju
To by się zgadzało i moim zdaniem w tym przypadku nie ma potrzeby płacenia podatku 2%. Jeżeli osoba od której kupujesz by go zarejestrowała u nas w kraju to wtedy już byś musiał przy takiej umowie K-S zapłacić ten podatek.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

24 Lip 2019, 10:08

Dzięki za odpowiedź. Jeżeli ktoś jeszcze ma jakąś wiedzę w tym temacie to zapraszam do dyskusji.
norbertPL2137
Obserwowany

30 Lip 2019, 19:36

sprawdzałeś samochód w Duńskich bazach ?
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...