Zgłoszenie zbycia nieprzerejestrowanego pojazdu

24 Lip 2019, 14:10

Witam,

W jaki sposób zgłosić zbycie pojazdu który nie przerejestrowałem na siebie po kupnie? W Wydziale Komunikacji twierdzą, że nie mogę tego zrobić bo nie widnieje u nich w ewidencji jako właściciel? Mandaty przychodzą na mnie bo poprzedni właściciel zgłosił że to ja jestem właścicielem, a obecny nie zarejestrował na siebie. Jakiś paradoks trochę jak dla mnie albo czegoś nie rozumiem.

Dzięki za pomoc.
wojmen
Obserwowany

24 Lip 2019, 17:57

wojmen napisał(a):W Wydziale Komunikacji twierdzą, że nie mogę tego zrobić bo nie widnieje u nich w ewidencji jako właściciel?
wydziały komunikacji rządzą się swoimi prawami niestety, musisz ich przycisnąć lub napisać oficjalne pismo. Jeżeli poprzedni właściciel zgłosił zbycie w WK to jest to w systemie
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

25 Lip 2019, 10:17

wojmen napisał(a):W jaki sposób zgłosić zbycie pojazdu który nie przerejestrowałem na siebie po kupnie?

wojmen napisał(a): Mandaty przychodzą na mnie bo poprzedni właściciel zgłosił że to ja jestem właścicielem, a obecny nie zarejestrował na siebie.

I karma wraca...Nowy właściciel zrobił to co ty...
Ale - idziesz do WK i wypełniasz zawiadomienie o sprzedaży samochodu. Taki jest twój prawny obowiązek, a żaden WK nie może ci tego uniemożliwić. Jak pani w okienku będzie robiła problemu, to poproś kierownika. Może być potrzebna umowa KS, aby był dowód, że to twój samochód.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

25 Lip 2019, 11:37

wojmen napisał(a): bo poprzedni właściciel zgłosił że to ja jestem właścicielem,
A masz ksero umowy k/s z wlascicielem który widniał w DR pojazdu... :?: Bo podejrzewam ze orginał tej umowy przekazałes nowemu nabywcy...
A reszta to jak napisał MotoAl...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

25 Lip 2019, 18:31

MotoAlbercik wszystko ci wyjaśnił.Cóż tu można dodać,za niewiedzę się "płaci" Wyjaśnij tę sprawę czym prędzej bo prawdopodobieństwo,że popadniesz w jeszcze większe tarapaty rośnie z każdym dniem.
fiatcoupepolska. pl
fiatcoupe
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Brydzia
Auto: Fiat Coupe 2.0 20VT
Silnik: 2.0.20VT-220 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 1997

30 Lip 2019, 20:18

Od nowego roku skończy się ta farsa, wchodzi obowiązkowa rejestracja pojazdu do 30 dni od daty zakupu, kara za brak rejestracji od 200zł do 1000zł :D więc troche się poucina takie zakupy i handelek bez działalności....szkoda tylko że kary takie małe :lol:
:ok:
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco, nie bądź drogowym recydywistą
    Ryzykowne zachowania użytkowników dróg mają negatywny wpływ na bezpieczeństwo ruchu drogowego i powodują wypadki ze skutkiem śmiertelnym. Jednak wciąż się zdarzają, często świadomie popełniane wielokrotnie. ...

30 Lip 2019, 20:31

andrewb25 napisał(a):szkoda tylko że kary takie małe :lol:
i na to znajdą się obejścia, dalej będą umowy na niemca
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

30 Lip 2019, 21:24

ale przynajmniej krajówkami będzie jako taki porządek, lub troche się to poprawi.

Umowy na Niemca? To niech kupujący przestaną je chcieć podpisywać, ale coraz chyba mniej ludzi którzy się godzi na taką umowę.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie