Zakup auta używanego max 25 tyś, nowego? - dylematy moralne...

15 Mar 2017, 18:28

Witam

Moja stareńka Almera zaczyna już na poważnie rdzewieć i obawiając się kolejnego przeglądu zaczynam rozglądać się za jej następcą.

Przerabiam temat już od miesiąca, może dwóch...
Ciężko wyłapać konkretną ofertę nie będącą podejrzaną, a kiedy już się na coś decyduję okazuje się, że samochód został już kupiony, bo ktoś był szybszy (prawo rynku wiem).

Zatem, mając kwotę 25.000zł rozglądam się za pojemnym bagażnikowo autem, które będzie też w miarę tanie w utrzymaniu i przebiegu z lekkim pazurkiem.

Spośród wcześniejszych wyborów - miałem na oku mondeo mk4 2.0 (tak wiem, że ciężko o dobry model do 25.000 i nie jest zbyt paliwo oszczędny) , toyotę avensis lub octavię 2 mpi lub kie ceed 1.6.

Jak widzicie szukam benzyny bo autem robię średnio 12-15 tysięcy...

Kolejna sprawa to po kilku porażkach oględzinowych zacząłem zastanawiać się nad kupnem auta nowego, interesowałem się głównie ofertą Skody Rapid SpaceBag 1.2 TSI :
- z gazem (bez darmowych przeglądów) lub
- bez gazu, ale z przeglądami, w kredycie niskich cen,ale obawiam się natłoku wydatków prócz samych rat...

I teraz pytanie do was drodzy użytkownicy, czy lepiej poszukać czegoś konkretnego na rynku Polskim z Polski czy może jest jakaś opcja z tą skodą?Ktoś miał do czynienia z tymi ratami itp?

Będę ogromnie wdzięczny za wszelkie uwagi :)
jkcichy
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 06 1998
Auto: Nissan Almera

15 Mar 2017, 18:46

Jak chcesz sprzedać TSI zaraz po gwarancji to czemu nie, dłużej trzymać to już ryzyko spore awarii silnika.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

15 Mar 2017, 20:38

Teoretycznie rzecz biorąc TSI jest poprawione i nie powinno sprawiać problemów, ALE odzyskać wiarę w grupę VAG po kilku aferach z rzędu (TDI PD, TSI, afera "ekologiczna") nie jest łatwo.

Bezpieczna opcja to Fiat Tipo z 1.4 16V.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

15 Mar 2017, 20:41

Ossy napisał(a):Teoretycznie rzecz biorąc TSI jest poprawione

Teoretycznie to oni potrafią 10 napinaczy poprawionych wypuścić... Tyle tych afer było że ciężko optymistycznie patrzeć na te silniki po okresie gwarancyjnym.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

20 Mar 2017, 15:23

Sytuacja ma się tak, nadal zastanawiam się nad autem do około 25 000 zł, jednak rozważam też opcję zakupu nowego rapida i potem wykupu i sprzedaży tegoż rapida.

Odkryłem też ostatnio, że całkiem przyjemnym autem jest honda civic viii 5d z 1.8 .

Ogólnie chciałbym znaleźć jakiś model auta z w miarę pojemnym bagażnikiem i dobrym silnikiem.

Rozważałem już opcję Octavii II, Kia Ceed SW, mondeo mk4, ale ciężko wyłapać dobry egzemplarz na rynku, hond jest trochę więcej i mają dobre wyposażenie. Ciekawi mnie tylko ich bagażnik...
jkcichy
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 06 1998
Auto: Nissan Almera

20 Mar 2017, 17:37

Rapid to nieporozumienie - jeździłem i benzyniakiem i dieslem i nie wiem jak można wydać tyle kasy na to auto
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    ŠKODA 120L Typ 742, 1976
    Samochód ten został zaprezentowany oficjalnie we wrześniu 1976 roku na Targach Przemysłowych w Brnie, seryjny model 105/120 (Š742) wnosił do oferty marki wiele nowego, zwłaszcza w dziedzinie bezpieczeństwa. ...