Spójrz na Nissana Almerę, model n15 lub nowszy n16. N16 1.8 jeździłem prawie 9 lat, a teraz jeździ nim Żonka. Zero jakichkolwiek problemów. A z tego co wiem model n15 jest jeszcze bardziej niezawodny. No i bardziej odpowiada Twoim założeniom finansowym.
To były niestety ostatnie dobre kompakty Nissana. A potem przyszli Francuzi
N16 też co prawda jest już "multinarodowościowy", ale z japońca ma jeszcze najwięcej
Jedyne mankamenty mogące się wydarzyć to: słabe lampy przednie (wypalają się gniazda żarówek) - była akcja Nissana wymiany tych lamp, na tylnej klapie pod szybą czasem mogła pojawić się rdza.
Na koniec podsumuję to tak: przez 9 lat jazdy nissanem nie miałem tyle drobnych usterek (1-2x check engine może - złe paliwo najprawdopodobniej, nic więcej nie pamiętam!) pierdółek, itp. co przez 1,5 roku jazdy passatem B5
Ceny części nie zabijają, ale najważniejsze, że wymieniasz tylko eksploatacyjne: filtry, klocki, itp.
Co do zakupu i oglądania przed nim potencjalnego nabytku - jeżeli nie masz pojęcia o autach pojedź z kimś zaufanym i obeznanym w danym modelu/marce, choć wystarczy każdy dobry machanik/blacharz - nawet bardziej
![Exclamation :!:]()
. Naprawdę polecam tak zrobić, bo inaczej możesz kupić nawet japońca, który okaże się skarbonką...