Zakup auta w niemczech

05 Mar 2016, 01:00

Cześć, planuję zakup auta w Niemczech, mam osobę, która sprawdzi je przed zakupem ale do Was zwracam się z prośbą. Potrzebuję pomocy w ogarnięciu całego procesu, który czeka mnie od zdecydowania się na auto po rejestrację w Polsce. Auto które zamierzamy sprowadzić to BMW 323 2494 cm³, automat w benzynie na papierach z USA, bez blach więc czeka nas laweta (jaki koszt jeżeli ktoś sprowadzał auto z niemiec). Jakie dokumenty będą mi potrzebne, jakie przeróbki dostosowujące do jazdy po polskich drogach bo czytałem, że amerykańce mają inne wymagania (reflektory i kierunki).
Z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam.
MichałZ
Obserwowany

Prawo jazdy: 12 02 2011
Auto: nie mam

05 Mar 2016, 10:32

Bez sensu sprowadzać amerykańską wersję z niemiec, skoro można dostać dobrą europejską tam.
Kolejna sprawa to dolicz sobie akcyzę 18,6% od ceny pojazdu (wg eurotax), a nie na umowie
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

05 Mar 2016, 11:03

O podatku wiem, nie do końca odpowiedziałeś mi na moje pytanie, pytałem o cały proces a nie o to czy się opłaca czy nie, znalazłem takie auto jakiego szukałem tylko w wersji amerykańskiej, jedyne w dobrym stanie.
PS. skończył się przegląd dlatego też chcę ją sprowadzić na lawecie żeby przegląd zrobić w pl
MichałZ
Obserwowany

Prawo jazdy: 12 02 2011
Auto: nie mam

05 Mar 2016, 19:29

MichałZ napisał(a):bez blach więc czeka nas laweta (jaki koszt jeżeli ktoś sprowadzał auto z niemiec
każdy ma swoje ceny, ale mniej jak 2.5k raczej nie wezmą, zależy jeszcze gdzie tzn w której części Niemiec jest auto
MichałZ napisał(a):Potrzebuję pomocy w ogarnięciu całego procesu, który czeka mnie od zdecydowania się na auto po rejestrację w Polsce
akcyza, tłumaczenie dokumentów, rejestracja.
MichałZ napisał(a):jakie przeróbki dostosowujące do jazdy po polskich drogach
asymetryczne lampy, pomarańczowe kierunki, światło cofania, jeśli prędkościomierz jest w milach to również wymiana zestawu wskaźników. Jeśli jednak jest wyskalowany w milach i kilometrach to może zostać
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004