Zakup auta, wybór - audi, bmw, vw

22 Lis 2010, 20:57

Wg. mnie Seicento, obojętnie z jakim motorem nie pozwala normalnie jechać 100m do sklepu. :neutral:
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

22 Lis 2010, 21:00

To Ty musisz chyba jeździć jakimś sportowym samochodem a nie BMW z sygnaturki skoro nawet dojazdu do sklepu potrzebujesz sportowych osiągów.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

22 Lis 2010, 21:05

Witam Wszystkich na forum:) Moim zdaniem Seicento nie jest złym wyborem,tym bardziej jeżeli będziesz pokonywał krótkie odcinki drogi. Plusem jest niskie spalanie,oraz tanie części. To bardzo ekonomiczny samochód.
AutoMisala
Początkujący

Miejscowość: RYBNIK

22 Lis 2010, 21:10

Ja Seicentem 1.1, czy jak to powiedziałeś "pierdziawką" zrobiłem niemalże 200tys (od momentu wyjechania z salonu byłem jedynym użytkownikiem). Więc nie wiem czemu nie pojechałbyś 100m do sklepu? Urażenie dumy po przesiadce ze starszego od siebie BMW? zy wstyd przed kolegami? Bo jak dla mnie auto jak każde inne i nie wybrzydzałem ;)
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

22 Lis 2010, 21:17

seicento nie jest złe, posiadam 900tke jako zapasowe auto. 160km/h jechałem tym. Ale nie o fiatach chyba bedziemy gadac? :)
hades
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: łódzkie
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Audi A4 B8
Silnik: TFSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

22 Lis 2010, 21:32

No może przesadziłem z tym 100m do sklepu. Chodzilo mi o to, że ja nie uznaję aut poniżej klasy C (jako użytkowych dla siebie, do pewnych zastosowań się nadają) i jak kolega napisał, że Seicento 1.1 daje radę w trasie to mi się śmiać zachciało.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Niesłyszący na drodze
    Liczba osób mających problem ze słuchem szacowana jest na 10%-15% wszystkich mieszkańców globu. W Europie problem ten dotyka około 80 mln osób. W Polsce liczba ta szacowana jest na około 1 mln. Terminem ...

22 Lis 2010, 23:33

Dobra Panowie, ostatecznie wyraźcie swoją opinie.

Macie do wyboru 3 auta, audi a4 1.9tdi, bmw 320d i bmw e39 528i.

Robicie na rok 15 000km, głównie trasy, a w kieszeni 29 tys zł.

Biorąc pod uwagę wszelkie koszty utrzymania w tym koszty eksploatacji, ubezpieczenia, paliwo, koszty ewentualnych napraw w razie awarii WASZ OSTATECZNY WYBÓR TO? :cool:

Proszę o uzasadnienie decyzji :wink:
hades
Początkujący
Awatar użytkownika

22 Lis 2010, 23:41

528i - najlepsze osiągi, najwygodniejsze i wcale nie droższe w częściach (nadrabia kosztami serwisu silnika). A przy tak niskim przebiegu rocznym nie ryzykowałbym kupnem diesel'a, bo jak trafiłym na padlinę to musiałbym potem kilka lat jeździć aby wyrównać na paliwie koszty napraw diesel'a. Jak już wspominałem, realna różnica spalania w trasie to będzie jakieś 2.5 - 3 litry (przy sprawnej jeździe, podczas b. dynamicznej może z 4 litry, przy jeździe na zasadzie VMAX może z 5 litrów), w mieście z 4litry lub więcej. Nawet nie myśl, że będzie inaczej, zaufaj mi. Dodatkowo dochodzi fakt, że za te pieniądze powinieneś mieć super sztukę 528i z końca produkcji, bezwypadkową z udokumentowaną historą, a 320d już może być inaczej. Do tego jakby wstawić gaz to już w ogóle bajka. Audi w ogóle bym nie brał pod uwagę, bo to auto niezbyt konkurencyjne w porównaniu do pozostałych 2 modeli.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

22 Lis 2010, 23:54

Miałem nie odzywać się w tym temacie ale jak przeczytałem że A4 nie jest konkurencyjne do pozostałej dwójki to mnie krew zalewa.... Owszem jeżeli chodzi o 528. Ale że jest niezbyt konkurencyjne do 320d ? hmmm śmiech na sali. Jeden z najbardziej udanych w historii silników diesla. Jeżeli chodzi o 528, to zestaw go z czymś z równej kategorii typu [link do oferty na Allegro wygasł] A takie gdybanie,o za przeproszeniem d... marynie do niczego nie prowadzi. Ty się musisz w samochodzie dobrze czuć, nie MY. Przejedź się jednym, drugim. I wtedy cuś myśl. Pozdr
MordaS13

23 Lis 2010, 10:47

Silnik 1.9 TDI nijak się ma do 320d po lifcie, zarówno jeżeli chodzi o osiągi, jak i kulturę pracy. Druga sprawa - wybacz, ale Audi bliżej do VW niż do BMW, zwłaszcza A4 FWD... A4 jest jakieś pół *klasy za E46 i półtorej za E39.

*nie chodzi o wielkość.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

23 Lis 2010, 11:10

nitro napisał(a):No napewno jest wygodny i z wyższej półki niż audi..... no ale beemka jednak musi mieć agregat pod maską żeby jechać...i spalanie też nie oszukujmy się w bmw jest wysokie

nie oszukuj się, tylko powiedz gdzie usłyszałeś takie rewelacje ?
to ile samochód spala zależy od kierowcy i jego stylu jazdy.
ja jadąc agresywnie dieslem w trasie na jednym baku robią ponad 1000km, gdzie tu wysokie spalanie?
benzyny w bmw nie dość że pracują rewelacyjnie (rzędowe), to są do tego oszczędne.
razor
Początkujący

Miejscowość: z nienacka

23 Lis 2010, 11:17

Kolegi wyżej jakby sie spytał o ciągnik siodłowy albo kosiarke to by odpowiedział bmw 328i :razz: nieważne czy ktoś pyta o auto miejskie terenowe melexa czy kombajn odpowiedz bmw :razz: jeśli chodzi o temat to Audi myśle że najlepiej pasuje do Twoich potrzeb chociaż ta 320d też zacne auto ale niestety ta dobra marke zburaczono no cóż życie.....
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

23 Lis 2010, 11:23

Kierunkowskaz napisał(a):
Konsar008 napisał(a):Ja od siebie polecam audi C4 2,5tdi silnik o oznaczeniu AEL 6skrzynia spalanie 5 litry przy 120km.

Z górki na luzie ;) Nie wiem jak Wam wychodzi takie małe spalanie... Albo jeździcie tak wolno albo macie problemy z liczeniem ;)

Nie miałeś styczności z tym modelem więc nic nie możesz wiedzieć,nic..
Zdjęcie
Zdjęcie
Konsar008
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Północ

23 Lis 2010, 12:16

jiGsaw napisał(a):Silnik 1.9 TDI nijak się ma do 320d po lifcie, zarówno jeżeli chodzi o osiągi, jak i kulturę pracy. Druga sprawa - wybacz, ale Audi bliżej do VW niż do BMW, zwłaszcza A4 FWD... A4 jest jakieś pół *klasy za E46 i półtorej za E39.

*nie chodzi o wielkość.

No to chętnie posłucham w czym jest pół klasy za 320d ? To tak samo jak ja bym uważał że E39 jest daleko w tyle za moim A6 C5... o mnie za mnie to ta sama klasa, ale dalej nie rozumiem w czym to twoje BMW jest takie lepsze od Audi ? Najbardziej mi się podoba zima... jak za czasów ostatniej, śniegu w pierony u nas, podjeżdża na światłach E60 530d, w środku tylko jakieś upcys dupcys upcys dupcys :-D Wiadome techno muł od Taty samochód wziął. Zielone światełko się oświeca Ja sobie ruszam, i już go w lusterku nie widzę. Się chłopak zmieszał. To samo tyczy się miesięcy letnich, ja u siebie w A6 mam sportowy zawias, autko na dystansach w połączeniu z quattro... przyczepność piękna, co prawda miskę olejową już dwa razy wymieniałem heh tam gdzie ty kończysz zabawę Ja dopiero zaczynam się rozwijać :-) Vorsprung durch Technik

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=lqJDuZIcQ34&feature=player_embedded[/youtube]

:grin: :mrgreen:
MordaS13

23 Lis 2010, 12:33

czy przykładowo audi a4 1.9tdi będzie tansze w utrzymaniu od e39 530d lub 530i?

Czy będzietu duża rożnica? Nie chodzi mi o koszty paliwa tylko typowe awarie zawieszenie itp.
hades
Początkujący
Awatar użytkownika