Zakup BMW E92 335i

14 Wrz 2020, 20:47

Witam, po niespałna 2 latach z A4 B7 czas pójśc do przodu, z uzytkowania Audi bylem bardzo zadowolony ale czas isc do przodu, kolejne auto to musi byc BMW, w zasadzie decyzja zostala juz podjeta i nie ma odwrotu, szukam E92 335i ale mam kilka pytan do was, ile realnie jest warte takie E92 w MPakiecie z rocznika 2011-2011 i przebiegu <200k, na otomoto rozstrzal cen jest spory, nie chce kupic ulepa ale tez nie chce przeplacic szczegolnie ze auto napewno pochlonie sporo gotowki na start, budzet jakim dysponuje to 80k, na auto mysle ok 60tys i zostawic 20 na serwis w pierwszym roku.

dalsze koszty utrzymania sa bez znaczenia, jestem swiadom ze auto tej klasy o takich osiagach bedzie wciagac kase tysiacami, jestem na to gotowy.

Po zakupie mam w planach odstawic audo do Raptowny MPerformance lub ACS-Serwis aby usunac wszystkie mankamenty.

czy znacie jakies newralgiczne elementy silnika ktore warto wymienic nawet jesli na dana chwile nie beda sprawialy problemow? czy panewki w 335i rowniez kwalifikuja sie do wymiany podobnie jak w M3?
Bumpalump
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 19 01 1990
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: A4 B7
Silnik: 1.8T 163km
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2007

14 Wrz 2020, 22:29

Gdyby panewki leciały,te silniki nie byłyby polecane przez mechaników,a są polecane nawet w serii F,problem z,,lecącymi,,panewkami ,, w M już przy przebiegach ok.100 tyś km wiąże się ze żle dobranym indeksem lepkości przez BMW,poza tym interwały wymiany oleju,w takich silnkach należy stosować bezwzględnie oleje o indeksie 60,zimowy natomiast im niższy,tym lepszy,poza tym należy stosować oleje z najwyższej półki o jak najwyższym indeksie lepkościowym oraz o poziomie modyfikatorów tarcia ok.1.3% minimum,problemem jest mnóstwo aut w ofercie z cofniętymi licznikami,mozna b.łatwo trafić na minę,części niektóre,ich cena potrafi być b.wysoka,ogólnie auto przez mechaników oceniane niezbyt wysoko ale tylko przez wzgląd wyżej wymieniony,szukaj ,po prostu i bądż ostrożny,jeśli trafisz na pewny egzemplarz,będziesz zadowolony,no i pamiętaj,olej!!!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

15 Wrz 2020, 07:20

Imo 60 tyś na start i 20 tyś zapasu na początek to bardzo dobry portfel ;). Zrozumiałem że szukasz tego bmw w M pakiecie, a nie M sporcie. Czyli chodzi ci tylko o niektóre elementy z serii M, a nie o samochód który wyjechał z fabryki M (taki w ogole ma chyba inne oznaczenie niż E92)?
Easydriver
Początkujący

Zdjęcia: 1
Miejscowość: Warszawa / Złotoryja
Prawo jazdy: 22 05 2016
Auto: Ford Maverick, poluję na BMW
Silnik: 2.3 i 150 KM
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

15 Wrz 2020, 19:46

Tak, chodzi mi o 335i w pakiecie stylistycznym M.
Prawdziwe M3 to zupełnie inne pieniadze, panowie w głowie zakiełkowała dosłownie przed chwila jeszcze jedna myśl, a moze Nissan 370Z? przejrzalem na szybko otomoto i za 80tys mozna kupić młode auto z niskim przebiegiem (roczniki 2012-2014 przebieg czesto znacznie ponizej 100tys) i w dodatku z polskiego salonu, czy w takim wypadku ryzyko trafienia na mine jest znacznie mniejsze? z tego co sie orientuje silnik powinien byc tez znacznie mniej problematyczny juz nawet nie z uwagi na brak turbo ale na bardziej wytrzymala konstrukcje
Bumpalump
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 19 01 1990
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: A4 B7
Silnik: 1.8T 163km
Rok produkcji: 2007

15 Wrz 2020, 19:56

Zetki też mają sporo za uszami tylko o tym się tak nie mówi bo jest inne grono odbiorców i poprostu akceptują te sprawy i koszta z tym związane, w Z musisz zaakceptować koszta i totalną tandetę wnętrza bo auto nie zostało stworzone do komfortowego podróżowania a do frajdy z jazdy jaką daje moc i tylny napęd.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

16 Wrz 2020, 19:01

Kao napisał(a):Zetki też mają sporo za uszami tylko o tym się tak nie mówi bo jest inne grono odbiorców i poprostu akceptują te sprawy i koszta z tym związane, w Z musisz zaakceptować koszta i totalną tandetę wnętrza bo auto nie zostało stworzone do komfortowego podróżowania a do frajdy z jazdy jaką daje moc i tylny napęd

Zgłębiałem trochę Zki i całe jej mankamenty toczą się wokół oleju a tak właściwie jego temperatury. Reszta są to bzdety które specjalnie nie utrudniają życia.
Zta nadaje się do upalania i to w serii po dołożeniu chłodnicy oleju z większą miską.
Jeżeli ktoś jeździ mocno drogowo tak właściwie nie potrzeba nic robić tylko często oliwę wymieniać.
Nie jest to demon prędkości ale fun factory na mocny plus :ok:

e92 335i jest fajne ze względu na silnik. Całość jest okraszona techniką BMW czyli sporo tematów do naprawy/poprawek ale... silnik uzasadnia wydatki (w jakimś stopniu).

Jak miałbym brać rwd to nie wiem co bym wybrał ale raczej nissana bo daje więcej spokoju użytkowego i po prostu bardziej mi się podoba.

Przy opcji rwd rozważyłbym lexa isf bo jest b.ciekawą propozycją szczególnie dla miłośników V8.

Jak myślałbym o xdrive czyli formie awd to raczej zostałbym przy e92.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LS - limuzyna dla Prezesa
    Limuzyny pełnią nie tylko funkcję reprezentatywną. Z jednej strony są to samochody naszpikowane najnowszą technologią i rozwiązaniami inżynieryjnymi, z drugiej – najlepsze modele oferują coś więcej, niż tylko technikę. ...
    Pogoń za najlepszymi czasami w symulatorze - Formuła E
    Dwaj kierowcy Audi: Daniel Abt i Lucas di Grassi, już 13 stycznia wystartują w trzeciej rundzie bieżącego sezonu Formuły E, która odbędzie się w Marakeszu, w Maroku. Jednak zanim zawodnicy staną na linii startu kolejnego ...

17 Wrz 2020, 17:40

Phantom, pisząc o "tych silnikach" gdy doradzasz np olej masz na myśli silniki z M sportu czy ten 335i?
Easydriver
Początkujący

Zdjęcia: 1
Miejscowość: Warszawa / Złotoryja
Prawo jazdy: 22 05 2016
Auto: Ford Maverick, poluję na BMW
Silnik: 2.3 i 150 KM
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005