Zakup Citroena Xsara, w dowodzie 1.9 D a pod maska 1.8 Ben

28 Sty 2014, 18:12

Witam. Jakiś tydzien temu kupilem Citroena Xsare 1998 r. w dowodzie rejestracyjnym jest wbite 1.9 Diesel a w rzeczywistosci pod maska jest 1.8 benzyna. Poprzedni wlasciciel( nie ten co od niego kupilem) zamontowal w aucie silnik benzynowy bo tamten padł i w dokumentacji tego nie zmienil, wlasciciel od którego kupilem auto tez nie zmienil nic w dokumentacji tylko ponownie go zarejestrowal jako 1.9 diesel. Gdy go kupilem to auto sprzedawca powiedzial mi ze zeby zmienic w dowodzie rejestracyjnym na 1.8 benzyne trzeba sie udac do Stacji kontroli pojazdow i oni za 80 zl zrobia dodatkowy przeglad silnika i dostane swiestek z ktorym mam sie udac do wydzialu komunikacji i wszystko bedzie ok. Pojechalem na jedna stacje kontroli pojazdow to chcieli odemnie dowod zakupu tego silnika lecz ja takiego nie mam, nie dostalem poprzedni wlasciciel tez nie dostal. Na drugiej stacji powiedzieli ze pierwszy raz sie z takim czyms spotkali i nie wiedza co zrobic mam przyjechac jutro jak bedzie ich szef. Moje pytanie jest jak to moge teraz legalnie zarejestrowac? Pozdrawiam
Lucky9292
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 05 1980
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: Citroen Xsara
Silnik: 1.8 101KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

29 Sty 2014, 17:06

Lucky9292 napisał(a): Moje pytanie jest jak to moge teraz legalnie zarejestrowac?
Widzę ze ten sprzedawca jest mądrzejszy niz ci pseudo diagności na których trafiłeś.. :x Rzeczywiście musisz jechać na SKP i wykonać dodatkowy przegląd na dokonaną zmianę silnika.Przegląd bedzie kosztował 180.-/okresowy+zmiany konstr.-zmiana silnika/.Diagnosta wystawi Ci z tego przeglądu zaświadczenie i wtedy będziesz mógł udac sie dopiero do WK w celu przerejestrowania pojazdu.Na silnika nie musisz miec zadnego dokumentu zakupu/traktowany jest jako część zmienna... :!: /Moja sugestia-udaj się na SKP gdzie pracują DIAGNOŚCI a nie "klepacze"... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

29 Sty 2014, 17:49

Byłem dzisiaj na drugiej okręgowej stacji kontroli pojazdów i powiedzieli że oni się tego nie podejmą bo jak zmienilem z diesla na benzyne to powinien byc wymieniony bak cala elektryka wydech( tak oni powiedzieli) czy to bylo tez wymienione to nie wiem, i nie zrobili mi tego przegladu... Może ktoś by polecil takiego diagnoste który by wystawił zaswiadczenie o zmianie silnika? Jestem z Rawicza 63-900 30km od Leszna.
Lucky9292
Nowicjusz

30 Sty 2014, 09:04

Lucky9292 napisał(a):Byłem dzisiaj na drugiej okręgowej stacji kontroli pojazdów i powiedzieli że oni się tego nie podejmą bo jak zmienilem z diesla na benzyne to powinien byc wymieniony bak cala elektryka wydech( tak oni powiedzieli)
Pozostawiam bez komentarza... :x :x Szkoda nabijać nowe posty,ktore nic nie wniosą do sprawy/rozjaśnienia umysłów tych diagnostów/... :!: :!: :x
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

30 Sty 2014, 19:03

Migi60 - zapodaj może koledze jakieś przepisy, na których może się oprzeć, jadąc na kolejną SKP. Będzie wiedział jak się wykłócić o swoje racje. A dodatkowo może złożyć skargę na tych pseudodiagnostów u ( jak się nie mylę ) starosty powiatowego, oraz nawet pokusiłbym się o odszkodowanie typu zwrot kosztów paliwa na dojazd do tych pseudofachowców. Troszkę namieszać im można...
Nie zostawiajmy kolegi bez konkretnej pomocy :wink: Z góry dzięki :)
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Sty 2014, 21:27

Dzwoniłem dzisiaj do goscia od którego kupilem auto i powiedzialem mu ze nigdzie nie chce przejsc takiego przegladu, to on mi odpowiedział ze jak robil zwykly przeglad przy nim to powiedzieli mu ze bez problemu u nich by takie cos przeszlo ale on tego nie robil bo by musial dowód znow zmieniac. Powiedzial mi ze jutro zadzwoni do tej stacji diagnostycznej i sie dowie czy da rade takie cos zrobic czy nie.
Lucky9292
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak bezpiecznie wykonać manewr wyprzedzania?
    Wyprzedzanie to niebezpieczny manewr, który polega na przejeżdżaniu obok pojazdu lub innego uczestnika ruchu poruszającego się w tym samym kierunku. W Polsce związane jest to najczęściej z chwilową zmianą pasa ruchu ...