Jak zarejestrować stary samochód ??

10 Wrz 2013, 20:28

Witam, dostałem od dziadka Volkswagena Santanę, i mam problem bo chciał bym poruszać się autkiem po drogach publicznych lecz Santana parę lat temu została zezłomowana i nie ma dokumentów. Jak ją zarejestrować ? Na zabytek ? ponoć to droga zabawa z żółtymi blachami.
Słyszałem coś o nowych przepisach rejestracji pojazdów SAM, dało by radę zarejestrować jako SAM? Doradźcie mi coś, może sami macie jakieś pomysły ? ktoś to może już przerabiał ?

Z góry dzięki :)
chudi18
Obserwowany

Prawo jazdy: 11 02 2012
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Peugeot 206
Silnik: 2.0 HDi 90km
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

14 Wrz 2013, 21:54

chudi18 napisał(a):lecz Santana parę lat temu została zezłomowana i nie ma dokumentów.
Nie ma dokumentów i dotego została niby zezłomowana a wiec nie ma zadnej mozliwosci rejestracji,,, :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

28 Sty 2014, 00:59

Trochę odgrzeje temat, mam starą nysę z papierami zarejestrowaną na dziadka który już zmarł. Kilka ładnych lat nie było opłacane oc. Chciał bym nią jeździć ale nie wiem jak to prawnie wygląda. Czy musiał bym zaległe ubezpieczenie opłacić? A może zgubić dokumenty i wyrobić białą kartę? Może ktoś takie coś przerabiał? Piszcie na [email widoczny po zalogowaniu] Dzięki i pozdrawiam.
sonix
Obserwowany

Auto: VW Touran
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Honda HR-V - kompaktowy SUV
    Consumer Reports przetestował kompaktowego SUV-a Hondy z niedostępnym w Polsce benzynowym silnikiem 1,8 l. Tak skonfigurowane auto uzyskało średni wynik 29 mpg. W miejskich warunkach było to 20 mpg, zaś na szybkiej trasie ...