Zakup do 9000 zł - nowicjusz

26 Sie 2013, 12:07

Witam, jako iż nie znalazłem interesującego mnie tematu to napisałem swój. Chciałbym zakupić swoje pierwsze auto do ok. 9000 zł. Jestem totalnym nowicjuszem w tematyce motoryzacji, więc samodzielny zakup mija się z celem.

Interesuję mnie auto w hatchbacku, raczej diesel, chociaż inne propozycje przemyśle. Prosiłbym o jak najlepsze uargumentowanie swoich wypowiedzi, gdyż " TDI to g...o" nic mi nie da.

Z góry dziękuje :)
darkeldo
Nowicjusz

Auto: nie mam

26 Sie 2013, 12:14

Ile będziesz pokonywał kilometrów rocznie? Skąd jesteś?
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

26 Sie 2013, 12:20

Kretyn ze mnie, że nie napisałem takich podstaw.

Jestem z pomorza i też stąd chciałbym auto. Jestem uczniem nie posiadającym większych dochodów więc zależało by mi na niskiej awaryjności auta. Auto będzie używane do takiej normalnej codziennej eksploatacji, w późniejszym czasie jako dojazd na studia.
darkeldo
Nowicjusz

26 Sie 2013, 12:46

To ja bym odrzucił diesla bo pewnie nie będziesz robił więcej niż 15 tysięcy kilometrów rocnzie.
Vw nie jest złym autem ale troche przereklamowanym. Płacisz tak naprawdę za znaczek a znalezienie egzemplarza w dobrym stanie graniczy z cudem. Większość jest składane z trzech i do tego kręconych ze 2-3 razy. Więc teraz pytanie czy lubisz większe samochody czy mniejsze?
Z mniejszych polecam
Fiat Panda, Punto
Opel Corsa
Ford Fiesta.
Z wiekszych to
Ford Focus, Mondeo
Opel Astra, Vectra
Fiat Brava
Koniu
Forumowicz VIP

26 Sie 2013, 13:16

Interesuję mnie małe auto jednak.
Hmm.. może to i trochę nie dojrzałe podejście, ale chciałbym aby auto też w jakiś sposób wygladało.
Czyli rozumiem, że golfa IV albo hondy civic nie dostanę w ciekawej ofercie?
A co z silnikiem, jaki byłby godny uwagi?
Diesla wolałbym ze względu na łatwy dostęp do ropy ;)
darkeldo
Nowicjusz

26 Sie 2013, 13:28

Jak już chcesz diesla to możesz poszukać jakiegoś SDI i wstawić chipa. Powiem Ci tak zamiast zajeżdżonego Golfa może Polo lub jakaś Cordoba? Możesz poszukać Focusa w TDDI ale uważaj na rdze lub Astre G 1.7 DTI 75KM. Dobra konstrukcja. W Astrze też uważaj na rdze. Niby był ocynk ale nieraz można spotkać zgnitą Astre która wcale nie uczestniczyła w żadnym zdażeniu drogowym.
Koniu
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowa Mazda6 - produkcja w fabryce w Hofu
    Mazda Motor Corporation oficjalnie uruchomiła produkcję najnowszej Mazdy6. Uroczystość odbyła się w Zakładzie nr 2 w Hofu, w prefekturze Yamaguchi. W uroczystości wzięło udział około 500 osób, w tym Prezes Zarządu ...

26 Sie 2013, 15:27

Dzięki za pomoc.

Powiedz mi, jakie w miare pewne auto dostałbym jeśli obniże pułap cenowy do 5-6 tysięcy?
darkeldo
Nowicjusz

26 Sie 2013, 19:32

Ja bym skupił uwage na Punto II,do 9000zł dostaniesz II po lifcie w fajnym stanie,do 6000zł zwykłą II ale również w dobrym stanie.
Tutaj ładny egzemplarz z Twojej okolicy,z opłatami i przeglądem prawie na rok.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

27 Sie 2013, 09:56

Dziekuje Ci za pomoc. Szczerze mówiąc punto wizualnie odpada.

Prosiłbym was o ocene nnadesłanych przez mnie linków, jeśli można prosić to taką glębszą ocene, żebym wiedział, co zrobiłem źle, czemu nie ten silnik itp.

[link do oferty na Allegro wygasł]
darkeldo
Nowicjusz

27 Sie 2013, 10:21

darkeldo napisał(a):Diesla wolałbym ze względu na łatwy dostęp do ropy ;)

Cokolwiek to znaczy uważaj !!! Nowsze diesle opałówki mnie lubią. Pisze tak,bo zakładam że dostęp do ropy,to w twoim przypadku nie wujek w Arabii Saudyjskiej... :D

Co linków...
Rovera i Carismy nawet nie oglądam. Pisałeś ,że nie masz sporo kasy na utrzymanie ,a szukasz wynalazków. Moim zdaniem nie tędy droga. Z Roverem 400d miałem z sąsiadem takie przeboje,że na końcu musieliśmy go zostawić w rozliczeniu w jakim komisie,bo już nie dało się ujechać z awariami.. Było to 4 lata temu i Rover z 1999r został za 3 k... i to był jeszcze fart ! :)
Astra z twojego linku nie jeździła powoli. ktoś zapewne korzystał z tych 100KM po maską. Wystarczy zobaczyć tylny wydech...Gniewni są wśród nas!!! Nie oznacza to jednocześnie,że auto jest zaniedbane,może nawet przeciwnie. Kolor jest dziwny. Zakup obarczony pewnym ryzykiem. :)

Honda tak samo ,a może nawet bardziej...Pokrywa silnika ,grill,sportowe pedały... Sam silnik najlepszy w tamtych latach do Civica ! Ale czy nadal pełnowartościowy po driverze..? Możliwa nawet ingerencja w sam silnik. Ja bym odpuścił,bo mogą być koszty.

Ostatnia Honda zdecydowanie najlepsza propozycja z twoich linków. Bardzo dobry silnik.
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

27 Sie 2013, 10:35

Astra G za 4700? Za tyle to można kupić ładną Astre F :mrgreen:
Koniu
Forumowicz VIP

27 Sie 2013, 20:37

artur73 dlaczego Carisma to wynalazek? Ja nie słyszałem złych opini o tym aucie no może poza tym że GDI jest praktycznie nie do zagazowania.
Astra II za 4700zł to śmiech na sali :lol:
Ostatni Civic ma przód w innym odcieniu i w dodatku ponad 3000wyświetleń i nikt jej nie kupił? Hm ciekawe dlaczego..
Najlepiej wygląda Rover ale ja sie o nim nie wypowiem :)
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

27 Sie 2013, 20:42

Ale Carisma nie pali dużo jak na takie auto wiec nie trzeba jej gazowac
Koniu
Forumowicz VIP

27 Sie 2013, 20:45

Barol napisał(a):Astra II za 4700zł to śmiech na sali
Dokładnie, za takie grosze to rzęcha kupi.

Rover to tylko dobry ten co ma 2 koła i pedały.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

27 Sie 2013, 22:35

Po dłuższym poszukiwaniu stanelo na 3 autach, prosiłbym o ocene :

[link do Tablica wygasł]
[link do Tablica wygasł]
darkeldo
Nowicjusz