Zakup DS3 / Kilka pytań

22 Sie 2017, 14:03

Cześć!

To mój pierwszy poważny wątek na tym forum związany z kilkoma kwestiami dotyczącymi zakupu Citroena DS3. Mianowicie stanąłem przed zakupem kolejnego samochodu, wybór padł na poszukiwanie używanego DS3 przed liftem (2010 - 2012) w konfiguracji Sport Chic (bez skóry) z 17calowymi czarno srebrnymi felgami Bellone, zestawem hi-fi i nawigacją (o tym niżej), spoilerem z szeroką lampą stop na spoilerze i dwukolorowym lakierem. Może napiszę pytania w punktach by czytało się to w miarę szybko.

1. Jakie są różnice pomiędzy nawigacjami bo z oznaczeniami producenta można dostać piany i w sieci jest duża rozbieżność nazw.Poniżej to co znalazłem w sieci na ich temat (głównie sprawy wizualne).

RNEG (RT5) MyWay - Port na kartę SD pod przyciskami, napis bluetooth nad wejściem na płyty CD ( tu jedynie nie mogę rozszyfrować dlaczego RNEG wychodził jako ten z Bluetooth jak i bez :idea: :? )
RNEG 2 (RT6) e-MyWay - Bez portu na kartę SD, napis bluetooth pod przyciskami, zaktualizowany interface i lcd o wyższej rozdzielczości( rneg 2 chyba wychodził tylko w poliftach i w tych nowych samochodach 2015 wzwyż są dotykowe panele LCD a także ma pin na kamerę cofania :?: )
Jeżeli chodzi o soft w tych sprzętach to dla mnie czarna magia.

Nie wiem jakimi portami się różnią te radia ale mi osobiście zależy na tym by był AUX i Bluetooth, na usb niekoniecznie bo i tak w obydwu przypadkach aktualizacja mapy jest możliwa tyle że w inny sposób. Gdybym się mylił to mnie poprawcie.

2. Kolejne pytanie jest bardzo ogólne bo chodzi o mechanikę jak i blacharkę, wnętrze, na co zwracać uwagę przy zakupie?. Zupełnie nie wiem czy DS3-ki mają jakieś słabe punkty na które koniecznie trzeba zwrócić uwagę. Jedyne co mnie poinformował znajomy by unikać skórzanego wykończenia foteli bo są średniej jakości ale na szczęście nie jestem zwolennikiem skór :P i jeżeli wyszło by na to że poszukiwana konfiguracja samochodu się zgadza a są w nim skóry to stołki natychmiastowo lecą w kosmos i wlatuje taki komplet http://i68.servimg.com/u/f68/10/08/53/15/p1030525.jpg .

3. Przeglądając ogłoszenia natknąłem się już na kilka egzemplarzy z tym błędem na komputerze ( patrz zdjęcie )

Zakup DS3 / Kilka pytań

Może wiecie więcej coś na temat bo w sieci wyczytałem że może być to wszystko, egr, awaria katalizatora, filtr paliwa itp.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc i zachęcam do dyskusji.

Serdecznie Pozdrawiam!
SxK
Obserwowany

22 Sie 2017, 17:42

SxK napisał(a):Zupełnie nie wiem czy DS3-ki mają jakieś słabe punkty na które koniecznie trzeba zwrócić uwagę

benzyniaki
1,6 120KM ma problemy z zmiennymi fazami rozrządu
1,6 THP jest nieudany

SxK napisał(a):3. Przeglądając ogłoszenia natknąłem się już na kilka egzemplarzy z tym błędem na komputerze ( patrz zdjęcie )

tak się kończy jazda po mieście dieslem ;)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

22 Sie 2017, 19:14

Ten błąd akurat w benzyniaku :bored:
SxK
Obserwowany

22 Sie 2017, 19:46

to może tak się objawiają problemy ze zmiennymi fazami rozrządu ale to trzeba zweryfikować na forum citroena
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Linie na drodze - nie dla ozdoby!
    Przekraczanie linii ciągłej pojedynczej lub podwójnej na zakręcie, w pobliżu skrzyżowania czy podczas wyprzedzania to częste zachowania na polskich drogach, mimo że utrzymanie swojego toru jazdy jest jedną z podstawowych ...