Zakup Focusa czy ktoś mi podpowie?

07 Sty 2011, 00:13

A więc tak, znajomi chcą kupić Focusa combi, 2000r. silnik 1.8 benzyna 115KM dokładnie tego [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ktoś podpowie co w tych autach sprawdzić szczególnie, jakieś wady fabryczne którym się warto przyjżeć, może ktoś miał doczynienia z tym motorem w Focusie? auto będzie robić 800km miesięcznie i to wszystko. Dzięki za pomoc :wink: Dodam że wstępnie był oglądany (zamknięty i przez to nie odpalony) ale z zewnątrz wygląda ok, grubość lakieru zmierzona miernikiem.
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

07 Sty 2011, 00:32

Ten ma 1 zasadniczą wadę fabryczną - brak klimatyzacji :mrgreen: Poza tym ranty drzwi i klapy bagażnika lubią rdzewieć.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2013

07 Sty 2011, 09:38

To ma być dla starszego państwa, auto do dojazdów do pracy, naprawde sporadycznie trasa więc to nie jest jakoś mega ważne. No z zewnątrz jest ok, tylko coś mi śmierdzi, auto obecnie jest już zarej. ma niby wymieniony rozrząd i kotoś je od razu sprzedaje??
Jogi4x4
Stały forumowicz

07 Sty 2011, 10:13

A że tak spytam czy taki przebieg jak w ogłoszeniu widnieje na liczniku??
No żle nie wygląda a co do rozrządu to często można spotkać auta w których ktoś przed sprzedażą wymienił własnie np rozrząd.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

07 Sty 2011, 10:24

Wymienił albo pisze, że wymienił bo łatwiej jelenia znaleźć. Skoro to starsi ludzie i sporadycznie jeżdżą to po co im kombi? ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Rok produkcji: 2013

07 Sty 2011, 10:33

No niby tak.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Legalizacja butli LPG
    Zbiorniki montowane w instalacjach gazowych w Polsce posiadają 10 letnią ważność badania. Po tym okresie należy dokonać legalizacji lub wymiany zbiornika na nowy. Maksymalny okres użytkowania butli to 20 lat, chyba że dokument ...

07 Sty 2011, 11:40

Moim zdaniem rozrzad wymieniony standardem po zakupie a okazało sie ze coś nie tak i sprzedaje :razz:
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

07 Sty 2011, 12:36

nitro napisał(a):Moim zdaniem rozrzad wymieniony standardem po zakupie a okazało sie ze coś nie tak i sprzedaje :razz:

Mój obecny samochód ma wymieniony rozrząd 1000km temu, a chce go sprzedać? Dlaczego wymieniłem? Dlatego, że przyszedł na to czas. Jestem krętem? :roll:
robert7
Początkujący

Miejscowość: mazowieckie

07 Sty 2011, 12:46

To nie trzeba było wymieniąc jak chcesz sprzedać.... po co cos robic gdy sie chcesz pozbyc auta z nowa czescia... te przebiegi na wymiane paska to ustalili mechanicy zeby zarobic na wymianie nie myslisz chyba ze po 40 tys i dodatkowym tysiacu przeskoczy pasek.... ma prawo ale niekoniecznie poc mo sprzedawać samochód z nowym rozrzadem niewiem
nitro
Zaawansowany

07 Sty 2011, 14:57

Z jednej strony racja jest po Twojej stronie, z drugiej po mojej. Auto nie stoi w komisie, tylko jeżdżę nim na co dzień. Często muszę jechać w dalsze trasy i zaraz bym się zastanawiał czy mogę jechać czy też nie. A tak, to wsiadam i jadę ;), a i jeszcze założyłem nowe hamulce (tarcze, klocki) i nowe żarniki xenonowe ;).
robert7
Początkujący

Miejscowość: mazowieckie

07 Sty 2011, 15:17

Lepszy byłby silnik 1.6 a to dlatego,że przy prawie takiej samej dynamice(10.4/10.2 do setki) pali o jeden litr mniej na setkę,poza tym auto udane.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

07 Sty 2011, 15:28

No 1.6 jezdzi miło ma 100 koni wystarczy pali tez niewiele dobre zawieszenie...... ale focus to platikowe auteczko takie delikatne kobiece... i 16 nie bardzo lubi gaz
nitro
Zaawansowany

07 Sty 2011, 16:24

Auto objechałem, oblookałem i tak, wygląda wsio ok, silnik pracuje ładnie, nigdzie nie widać żeby miałjakąś poważną przygodę, na rozrząd są papiery, przebieg wpisany to chyba jakaś pomyłka, ma więcej ale ogólnie to jest ok. A po co starszemu małżeństwu kombi tego to nie mam bladego pojęcia myślę że auto warte ceny, ale ta decyzja to nie w moich rękach :mrgreen: dzięki wszystkim :grin:

I bez kasztanów o Beemkach się obeszo :mrgreen:
Jogi4x4
Stały forumowicz

07 Sty 2011, 18:10

Nie wiem jak w silniku 1.8 ale w pozostałych benzynach rozrząd to tylko w serwisie można, bo trzeba blokady na rolki zakładać. Inaczej nie da rady, a niefirmowe warsztaty w 99% nie będą tego miały. Skoro mówisz, że papiery są to świetnie.

Co do 1.8 to sporo skurczybyk pali. Ekonomiczniejszy jak wychodzi w praktyce, a i niewiele słabszy jest 105 KM 1.6. Benzynówki Forda bolą tylko cewki zapłonowe, ale to koszt 300zł i samemu można wymienić (Torx z Nomi i na parkingu można).

Sprawdź w bagażniku płytę z dziwnego, delikatnego tworzywa przykrywającą koło zapasowe. Jak autko było zalane(nawet lekko zmoczone) to ona się rozłazi. A po drugie to jak było przeładowane to będzie pęknięta w okolicach tej łapki do jej przykręcania.

Wczoraj mi siadły siłowniki od tylnej klapy, może od pogody, nie mam pojęcia. Działały bardzo dobrze, a tu sru ... I kolejne 300 stówki muszę dołożyć. Zobaczy czy tamte są szczelne.

Co do rdzy to faktycznie tylną klapę łapie i u mnie okolice zamka do drzwi kierowcy. Ktoś pisał że klimatyzacji nie ma. Niewyraźne zdjęcie wnętrza, ale męczę też focusa i po mojemu klima jest. Nawet półautomat/automat. (między pokrętełkami dolnymi na konsoli jest wyświetlacz od ustawiania temperatury).

Co tu Ci jeszcze napisać... cena. Myślę, że sporo jak na przedliftingowy wyświetlacz. Moją foczkę z autentycznym przebiegiem 105kkm, 2004 rok, bezwypadkową, kombi tylko słabszy motor tydzień temu podczas przedłużania polisy ubezpieczyciel wycenił na 13 500zł.

Jak coś jeszcze chcesz wiedzieć to pytaj.
Vilagie
Nowicjusz

Miejscowość: Płock

07 Sty 2011, 18:20

Vilagie napisał(a):Nie wiem jak w silniku 1.8 ale w pozostałych benzynach rozrząd to tylko w serwisie można, bo trzeba blokady na rolki zakładać

Nie tylko w serwisie widziałem jak robili ale w zwykłym warszatacie ale wymiana kosztowała sporo wiecej niz standardowa
nitro
Zaawansowany