REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
pimpurdan napisał(a):Zastanawiam się też czy można sobie tak bezproblemowo wymienić tylko jedną oponę? Co na to na przykład policja?
pimpurdan napisał(a):Wychodzi, że na lewej stronie miałbym fuldę w indeksie 84T, a z prawej 88T.
pimpurdan napisał(a): Myslisz że nie ma problemu?
MotoAlbercik napisał(a):Policja nawet nie będzie wiedziała o tym, że jedna opona jest starsza a druga nowsza.
pimpurdan napisał(a):Mi też się właśnie wydaje, że kluczowym wymogiem dla opon na jednej osi jest rodzaj i stan bieżnika. Indeksami nikt sobie raczej głowy nie zawraca. Ale tak na logikę: jak są różne indeksy prędkości, to opona może mieć przecież minimalnie inne właściwości (np. zachowanie na zakrętach). Jest więc kwestia bezpieczeństwa. No i co na to diagnosta na przeglądzie rejestracyjnym... Wydaje mi się, że oni mają obowiązek sprawdzić czy opony na jednej osi rzeczywiście są identyczne...
A największy kanał z tymi Fuldami Montero jest taki, że nie sposób już kupić nowej Montero 2, bo teraz w sklepach są Montero 3 z kompletnie zmienionym bieżnikiem! Dramat...
FOTO1 Montero 2
FOTO2
pimpurdan napisał(a):Za późno... kupiłem identyczną używaną oponkę (Fulda 2). Rabat z tym sklepem będę negocjował przy zakupie letnich opon dla mojej siostry...