Zakup kontrolowany – Mazda 3 2005 2.0

31 Lip 2016, 23:54

Witam wszystkich,
przymierzam się do kupna swojego pierwszego auta. Za namową bardziej obeznanych kolegów, oraz po przejrzeniu opinii w necie zdecydowałem się, żeby wybrać Mazdę. Konkretnie w oko wpadła mi 3ka. Znalazłem ciekawe ogłoszenie sprzedaży bardzo blisko mnie, niedługo prawdopodobnie będę jechał obejrzeć autko na żywo.
Kolega polecił mi jednak, żebym na Waszym forum spytał o poradę. W związku z tym bardzo bym prosił o wszelkie informacje i sugestie nt. znalezionego ogłoszenia, a także – jeśli to możliwe – powiedzenie co nieco o historii auta na podstawie VIN (niestety w oficjalnej bazie nie znalazłem wpisu, pomimo otrzymania wszelkich niezbędnych danych).

Dane:
Mazda 3 (2005)
Silnik: 2.0 benzyna (150 KM)
Przebieg: 185000 km
VIN: JMZBK14F251213644
Data pierwszej rejestracji w kraju: 2016-01-21
Numer rejestracyjny: DB5977E
Ogłoszenie: [link do trojmiasto.pl wygasł]

Auto było kupione w styczniu w komisie, sprowadzane było z Holandii. Obecna właścicielka to bodajże drugi właściciel auta. Zarejestrowane w kraju na początku 2016, pierwszy raz wystawione na sprzedaż w połowie czerwca – może to i podejrzane, ale właścicielka powiedziała mi, że sprzedaje, bo już jej partner (który btw jest mechanikiem) ma drugiego benzyniaka i w celu oszczędności oraz zbierania funduszy na zakup mieszkania jest zmuszona sprzedać swoją Mazdę.

Znalazłem jeszcze inny egzemplarz, tym razem 1.6, ale w komisie, a z komisu akurat bardzo bym się bał cokolwiek kupować. Wiadomo jakie mamy realia. Póki co wysłałem zapytanie o VIN, jeśli mi odpiszą to zaktualizuję posta.

[link do trojmiasto.pl wygasł]

Dziękuję za wszelką pomoc!
PiotrGD
Obserwowany

Prawo jazdy: 15 12 2008
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Nie mam
Silnik: Nie mam

01 Sie 2016, 06:23

Niedawno przeglądałem oferty sprzedaży używanych Mazd 3 i ceny są zaskakująco niskie. Trochę się zdziwiłem, ale ten samochód naprawdę ma kiepskie opinie. Silnik w tym egzemplarzu to chyba jeden z lepszych wyborów, pytanie tylko ten samochód będzie wolny od kłopotliwych usterek tego modelu, wyliczanych na auto centrum...
MariuszK
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 11 2006
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Peugeot 508
Silnik: 2.0 HDI
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

01 Sie 2016, 13:42

Srebrna wieloodcieniowa przyjrzyj się obu stronom szczególnie drzwi i przednie nadkola, tylna klapa też jakaś dziwna.

Pierwszą możesz obejrzeć,przyjrzyj się progom,nadkolom czy nie ma oznak rdzy, cena nawet dobra co do rocznika.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze crossovery w Polsce – styczeń 2017
    W pierwszym miesiącu 2017 roku rynek nowych samochodów odnotował kolejne wzrosty. Sprzedaż na poziomie przekraczającym 41 tys. sztuk oznacza, że był to najlepszy styczeń od 10 lat. Popyt generowany jest głównie ...