Zakup kontrolowany – Mazda 3 2005 2.0

01 Sie 2016, 00:54

Witam wszystkich,
przymierzam się do kupna swojego pierwszego auta. Za namową bardziej obeznanych kolegów, oraz po przejrzeniu opinii w necie zdecydowałem się, żeby wybrać Mazdę. Konkretnie w oko wpadła mi 3ka. Znalazłem ciekawe ogłoszenie sprzedaży bardzo blisko mnie, niedługo prawdopodobnie będę jechał obejrzeć autko na żywo.
Kolega polecił mi jednak, żebym na Waszym forum spytał o poradę. W związku z tym bardzo bym prosił o wszelkie informacje i sugestie nt. znalezionego ogłoszenia, a także – jeśli to możliwe – powiedzenie co nieco o historii auta na podstawie VIN (niestety w oficjalnej bazie nie znalazłem wpisu, pomimo otrzymania wszelkich niezbędnych danych).

Dane:
Mazda 3 (2005)
Silnik: 2.0 benzyna (150 KM)
Przebieg: 185000 km
VIN: JMZBK14F251213644
Data pierwszej rejestracji w kraju: 2016-01-21
Numer rejestracyjny: DB5977E
Ogłoszenie: [link do trojmiasto.pl wygasł]

Auto było kupione w styczniu w komisie, sprowadzane było z Holandii. Obecna właścicielka to bodajże drugi właściciel auta. Zarejestrowane w kraju na początku 2016, pierwszy raz wystawione na sprzedaż w połowie czerwca – może to i podejrzane, ale właścicielka powiedziała mi, że sprzedaje, bo już jej partner (który btw jest mechanikiem) ma drugiego benzyniaka i w celu oszczędności oraz zbierania funduszy na zakup mieszkania jest zmuszona sprzedać swoją Mazdę.

Znalazłem jeszcze inny egzemplarz, tym razem 1.6, ale w komisie, a z komisu akurat bardzo bym się bał cokolwiek kupować. Wiadomo jakie mamy realia. Póki co wysłałem zapytanie o VIN, jeśli mi odpiszą to zaktualizuję posta.

[link do trojmiasto.pl wygasł]

Dziękuję za wszelką pomoc!
PiotrGD
Obserwowany

Prawo jazdy: 15 12 2008
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Nie mam
Silnik: Nie mam

01 Sie 2016, 07:23

Niedawno przeglądałem oferty sprzedaży używanych Mazd 3 i ceny są zaskakująco niskie. Trochę się zdziwiłem, ale ten samochód naprawdę ma kiepskie opinie. Silnik w tym egzemplarzu to chyba jeden z lepszych wyborów, pytanie tylko ten samochód będzie wolny od kłopotliwych usterek tego modelu, wyliczanych na auto centrum...
MariuszK
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 11 2006
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Peugeot 508
Silnik: 2.0 HDI
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

01 Sie 2016, 14:42

Srebrna wieloodcieniowa przyjrzyj się obu stronom szczególnie drzwi i przednie nadkola, tylna klapa też jakaś dziwna.

Pierwszą możesz obejrzeć,przyjrzyj się progom,nadkolom czy nie ma oznak rdzy, cena nawet dobra co do rocznika.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam