Zakup kontrolowany - pomoc przy oględzinach auta

01 Sty 2019, 22:18

Invi napisał(a):1. Skoro sprowadził, opłacił, zarejestrował, ubezpieczył, wymienił oleje/filtry, wstawił nowe radio i ogarnął wnętrze to dlaczego sprzedaje po 3 miesiącach? (bo zakładam, że właśnie we wrześniu ją przyciągnął)
2. Ekspertem od oceny po zdjęciach nie jestem ale wydaje mi się, że miała malowane kilka elementów (generalnie tył ale głowy nie dam).
3. Nie kupuj auta bez sprawnej klimatyzacji. Gdyby to była pierdoła to na pewno ktoś by to zrobił (czy obecny czy poprzedni właściciel)
4. Ogłoszenie nieaktualne

1. Nie wiem, może kupił taniej i chce zarobić jak każdy, a może plany mu się zmieniły. Mówi że ma Prelude i chce coś z 4 drzwiami.
2. Ok dzięki za uwagę, to łatwo będzie zweryfikować miernikiem lakieru. No chyba że nowe elementy wstawiał. Sprawdzę to na pewno.
3. A to taki ogromny minus? Tak z 1000zł chyba wystarczy na ogarnięcie co by się tam nie działo? Mam na oku SKP którzy wykonują "przeglądy klimatyzacji samochodowych" to może by coś powiedzieli więcej.
4. Mam z nim kontakt, aktualne :)

szybki napisał(a):Więc auto pewnie było sprowadzone na psobę fizyczną w czerwiec/ lipiec, ktoś zrobił podstawy do pojeżdżenia sobie wokół komina, minęło pół roku i bez podatków pozbędzie się auta z zyskiem albo po wyjściu na zero.

Mówi że sam kupił, przyjechał i zarejestrował. Napisał mi też że: Niestety wszystkie dokumenty zdaje się w wydziale komunikacji, ja mam dowód, ubezpieczenie u kartę pojazdu. Czy da się jakoś to zweryfikować? Kwestii prawnych w ogóle nie ogarniam

szybki napisał(a):P.s.
Ciekawe jakie story powstałoby w stosunku do mnie/brata i moich kolegów :naughty:

Że uwiarygadniasz się, udzielając się na dużym forum 8)
Brrbrr
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2010
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Nie mam

01 Sty 2019, 22:26

Invi są standardem jak ktoś sobie dorabia...bo np.ma zdolności do mechanikowania. W przygranicznych miejscowościach auta stały na każdym trawniku w co drugiej chacie.
Invi A powiedz mi skąd w Polsce mają się brać auta jeżeli drobni handlarze są be?

Brr malowanki olej, bo pewnie coś było łatane i to w de i w pl.Ważne żeby nie był ulepiony.
Co do papierów to ściemnia a Ty skup się na tym co masz z wydziału komunikacji czyli na dowodzie i karcie pojazdu.

P.s.

Co do mnie to forum akurat nie jest wyznacznikiem wiedzy o mnie ale mam doświadczenia z wieloma osobami i wiem że każdy jest inny i każdy ma swoje zajawki na moto przygodę.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

01 Sty 2019, 22:42

Użyłem słowa "handlarz"? Czy napisałem, że drobni handlarze są "be"?

Szybki czy słyszałeś kiedyś o czytaniu ze zrozumieniem? Skoro jestes modem to wypadałoby pisać z sensem.

Gość kupił auto i po kilku miesiącach sprzedaje? Fakt
Kilka elementów było malowanych? Fakt
Czy klimatyzacja jest niesprawna? Fakt

W dvpie mam czy gość zajmuje się handlem autami czy nie, piszę o faktach a nie jak ty o domysłach.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

01 Sty 2019, 22:59

invi Ale do tych faktów ułożyłeś story...pt.no bo kto kupuje auto i sprzedaje po 3 mcach ? Czyli co sugerujesz ?
I nie chwytaj mnie dokładnie za słówka bo ogólne przeslanie tego forum wygląda tak że w/g Was każde auto powinno być od prywatnej osoby i już sporo czasu używane. I jeszcze ja mówię o domysłach?!

Dla mnie jest to chrupek jak każdy inny i trzeba go sprawdzić. Klima hmm pewnie jest walnięty kompresor bo jak byłby sam przewód to już by działała...trzeba sprawdzić co się dzieje po włączeniu i czy passek napędzający jest założony, malowanki zrobione bo jak by ich nie było to netowcy rozprawiliby się z biedny civicem jak ze złomem. Do tego brr uważaj na maglownice bo z tego co pamiętam szybko leci i jest nie do regeneracji a używka pewnie z 600zł +robota.

I rozumiem żeby było jakieś skrajne słodzenie, ściemnianie, auto wygłdało jak złom ale tak naprawdę nic ciekawego nie widać.

Ogólnie obstawiałbym szanse powodzenua pół na pół z minusem za miejsce czyli Ostrów Maz.
szybki
Moderator - Tuning

01 Sty 2019, 23:06

szybki napisał(a):przeslanie tego forum wygląda tak że w/g Was

Ustroje Ci się pomyliły.

Zarzucasz mi

szybki napisał(a):invi Ale do tych faktów ułożyłeś story...pt.no bo kto kupuje auto i sprzedaje po 3 mcach ? Czyli co sugerujesz ?

a chwilę później strzelasz

szybki napisał(a):Ogólnie obstawiałbym szanse powodzenua pół na pół z minusem za miejsce czyli Ostrów Maz.

Czyli co sugerujesz?
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

01 Sty 2019, 23:17

Nic nie sugeruje. Mam w poważaniu czy sprzedaż była po 3 mcach czy 3 latach, mam w poważaniu lakierowanki, mam w poważaniu klimę...JECHAĆ, JECHAĆ i oglądać ewentualnie negocjować... być obojętnym może wyjdzie a może nie wyjdzie.
Więc nie mów mi że coś nie tak jest w obstawianiu szans pół na pół bo tak jest przy każdym normalnym ogłoszeniu przy zakupie auta od obcej osoby.

Ustroje mi się pimyliły...uśmiałem się...ale ok.każdy widzi co chce.

Brr a daleko masz do Ostr.Maz?
szybki
Moderator - Tuning

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Odśnieżanie i odladzanie samochodu
    W zimie dokładne oczyszczenie auta ze śniegu i lodu ma ogromne znaczenie. Jazda samochodem przypominającym igloo lub z zaparowanymi szybami jest niebezpieczna, a w dodatku grozi mandatem. Po intensywnych opadach śniegu na ...

02 Sty 2019, 00:06

szybki napisał(a):Co do papierów to ściemnia a Ty skup się na tym co masz z wydziału komunikacji czyli na dowodzie i karcie pojazdu.

Właśnie teraz próbuję to ogarnąć ale nie do końca rozumiem. W karcie pojazdu powinni być wszyscy właściciele odkąd auto jest w kraju tak? A jeśli jest tylko ten człowiek czyli osoba prywatna to jest jakiś sposób żeby mnie przekręcił na podatkach itd? Czy bez dyskusji musi mieć jakieś potwierdzenia opłat?

szybki napisał(a):Klima hmm pewnie jest walnięty kompresor bo jak byłby sam przewód to już by działała...trzeba sprawdzić co się dzieje po włączeniu i czy passek napędzający jest założony,

Ok. SKP na którą chce wziąć auto ma wpisane że serwisuje klimatyzacje więc coś pewnie powiedzą. O maglownicy też czytałem coś :ok:

Panowie spokojnie, ustalmy jedno, nie szukam perełki tylko normalnego 15 letniego auta które będzie uczciwe :yes: .

szybki napisał(a):Brr a daleko masz do Ostr.Maz?

Mam do niego tylko godzinkę drogi, może jutro był pojadę nawet na te SKP. Chciałbym jeszcze tylko się upewnić jak z tymi papierami. Najgorzej że nie bardzo kogo mam zapytać na miejscu.
Brrbrr
Nowicjusz

02 Sty 2019, 01:17

Z papierami jest taaak. W w. komunikacji dajesz komplet dokumentów z tłumaczeniem, przeglądem i potwierdzeniami opłat. Na tej podstawie masz wydawany dowód rejestr.i książkę pojazdu więc jak byłoby coś nie tak to nie byłoby dowodu. Oczywiście są jeszcze zagwostki związane z przekrętami typu zastawy, współwłaścicel itp.ale to już raczej nie w przypadku takiego taniego auta.
A ściema dotyczy dokumentów zakupu auta za granicą bo z tego co pamiętam oddawane są a w urzędzie pozostaje brief.

Co do ac sądze że nawet jak na skp będą bagatelizować usterkę to i tak trzeba spodziewć się czegoś więcej niż wymiany jakiegoś uszczelnienia.

Pamiętaj bez napalania się :ok:
szybki
Moderator - Tuning

02 Sty 2019, 01:21

Eee to na opłatach raczej mnie nie przekręci. Dobra trzeba zluzować wory i obejrzeć to auto i nie wałkować.

szybki napisał(a):Co do ac sądze że nawet jak na skp będą bagatelizować usterkę to i tak trzeba spodziewć się czegoś więcej niż wymiany jakiegoś uszczelnienia.

I zapewne uzupełnić czynnik który uciekł. Zakładam że tysiąc złotych lekką ręką.

Jutro (dzisiaj) chyba się tam wybiorę i pojedziemy na SKP :)

Dzięki, dostałem na prawdę sporo informacji :happy:
Brrbrr
Nowicjusz

02 Sty 2019, 11:15

Jeżeli jesteś zainteresowany, pod koniec stycznia będę miał do sprzedania podobnego Civica aczkolwiek z climatronikiem, szyberdachem, fotelami z type r, niezłe car audio z silnikiem 1,6, 3 drzwiowy.
Jeżeli chcesz auto z długą historią bo znam te auto od 2012 przede mną miał je forumowicz ze strony hondy to zapraszam na pw.
martinn22
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 20 06 2016
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Honda Civic EP2,Mazda3 III
Silnik: 1,6 110km, 2,0 120km
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

02 Sty 2019, 23:16

Jak mówiłem tak zrobiłem, wedle Waszych rad na skp sprawdziłem od spodu, czujnikiem lakieru, zawieszenie, hamulce - wszystko ok. Podłużnice i mocowania oryginalne. Klima nie działa i jest do zrobienia ale to wiedziałem. Pomiar spalin wyszedł bardzo dobrze. Sprezanie 13-13,1 bar na każdym cylindrze.
Po tym co zobaczyłem już wiedziałem że kupię to auto :)

Właśnie wróciłem z trasy powrotnej która miała trwać godzinę, a trwała dwie prze te opady śniegu. Jestem bardzo zadowolony, auto świetnie wkręca się na obroty, jest sztywne i po prostu bardzo świeże.

Bardzo dziękuję za porady, chcę powiedzieć że na prawdę bardzo mi pomogliście :)
Dzięki :happy:
Brrbrr
Nowicjusz

03 Sty 2019, 09:22

Mam nadzieje że właściciel wytłumaczył Ci się z tak "nie standardowej" decyzji sprzedaży auta :ok:

Jak kiedyś będzie Ci się chciało to napisz co z klimą.

Ogólnie powodzonka gumowych drzew ...i fajnych mechaników :mrgreen:
szybki
Moderator - Tuning