Zakup nowego auta ok.50tyś. zł, segment B/C

16 Wrz 2018, 09:19

Dzień dobry wszystkim,

Szukam samochodu o wysokiej niezawodności. Poniżej kryteria:

> Cena: do 55tyś. zł. (50tyś. zł w wersji podstawowej bez dodatków).
> Przeznaczenie: miasto, 1 trasa w miesiącu 2x400 km, użytkowanie na krótkich dystansach. Średni czas podróży około 40 minut. Auto będzie współdzielone z małżonką w ograniczonym zakresie :ok:
> Silnik: nie wymagam dużej mocy. Interesuje mnie ekonomiczna jazda pomieście, i bezpieczna jazda w trasie (możliwość zgrabnego wyprzedzenia). Wszystkie kosiarki poniżej 100KM odpadają, ale nie preferuję wysokolitrażowych jednostek.
> Buda: Hatchback segmentu B/C, 5-drzwiowy. Auto z myślą o rodzinie 2+1. Musi wejść mały wózek. Absolutne minimum przestrzeni ładownej to w mojej opinii 290l bez składania siedzeń. Jestem osobą dość wysoką - w przeszłości dobrze jeździło mi się 3-drzwiowym Fiatem Stilo, w Peugeocie 206 brakowało mi komfortu. Preferuję auta o dobrej widoczność wstecznej. Samochody z wizjerami zamiast okien odpadają.
> Skrzynia: manualna.
> Marka: chciałbym uniknąć aut francuskich oraz grupy Volkswagen.
> Dodatkowe uwagi: Auto ma służyć na długie lata, minimum 10 sezonów. Chcę uniknąć marek, które stawiają tylko na cenę kosztem jakości.

Moje typy po wstępnym rozeznaniu:
Fiesta mk8 [link do autocentrum.pl wygasł]

Proszę o poradę. Dziękuję za poświęcony czas.
lengyel
Obserwowany

16 Wrz 2018, 09:38

Fiat Tipo w hatchbacku i poczekaj do wyprzedaży rocznika - taka porada ode mnie. Po za tym jak kupujesz nowe auto to pojeździj po salonach i sam zobacz co Ci najbardziej odpowiada. Piszesz że francuskie nie, a ja bym właśnie może i przeszedł się po salonach i popatrzył na to co mają, te auta jakościowo na prawdę poszły do przodu.
mateusz9986
Zaawansowany

Miejscowość: Wałycz
Prawo jazdy: 0- 3-2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Megane II ph II
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

16 Wrz 2018, 09:52

lengyel napisał(a): Auto ma służyć na długie lata, minimum 10 sezonów
zacznijmy od tego że już takich nie robią.
Jeżeli 206 było mało komfortowe to nie spodziewaj się fajerwerków po Fieście, ja bardziej uderzył bym w
Kia Ceed
Hyundai i40
Fiat Tipo
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...