Zakup nowych opon czy jazda na starszych?

12 Kwi 2020, 15:33

Dajcie sobie spokój z tymi testami :!: Wszystkie te testy są nic nie warte. Zobaczcie, na jakich samochodach te opony są testowane i w jakich warunkach...To to samo co testy spalania paliwa przez producentów na hamowni...
Zostań przy tych Uniroyal. Ja miałem parę lat temu w Nubirze kombi i byłem zadowolony. Miałem tez kiedyś jakieś Dębice, zimowe i to z wyższej półki i nigdy więcej nie kupię Dębicy. Te ich testy absolutnie nie pasowały do rzeczywistości.
Ja jeździłem/jeżdżę na całorocznych Uniroyal, Goodyear, Nokian, Nexen, Hankook, Kleber. Wszystkie auta to kombiki. I na wszystkich tych oponach jeździ się ok. Opony wybierałem wg ceny ( promocje ) i wg stanu kasy. I powiem, że nie istotne czy droższe czy tańsze. Tak samo się jeździ.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

12 Kwi 2020, 15:59

Możesz mi porównać Uniroyal, Nexen i Nokiany na suchym, mokrym i zaśnieżonym?
Eskimos91
Początkujący

Auto: Fiat

13 Kwi 2020, 13:02

Jeżeli chodzi o te opony które wymieniałem, to na każdej jeździ się tak samo. Podczas prowadzenia nie odczułem żadnej różnicy. Z tym, że Uniroyal i Nokian miałem na tym samym samochodzie, i też różnicy nie odczuwam. Na suchym, to wiadomo, że każda opona będzie się lepiej zachowywać niż na mokrym. Nawet zimowa. W grudniu byłem na Białym Krzyżu w Szczyrku - droga biała, pod górę i to z zakrętami nawet 120 stopni, tak samo w dół. Opony całoroczne Nexen N Blue 4 Seasons i przejechałem bez najmniejszych problemów. W bagażniku miałem opaski na opony w razie czego, ale nie musiałem z nich korzystać. W innym, mniejszym autku ( 307CC ) mam z kolei Goodyera Vector 4 Seasons i byłem tam dosłownie tydzień później, wyglądało podobnie i też przejechałem bez najmniejszych problemów. Tak więc na białą drogę są ok. Na pozostałych nie miałem okazji jechać po bialutkiej drodze pod górkę czy z górki, więc nie powiem. Ale na suchym są ok. Co do mokrego - też nie miałem żadnych przykrych przygód na zakrętach, czy ruszaniu, z tym, że nie jestem jakimś demonem prędkości i jak pada to jadę wolniej niż zwykle. Po autostradzie, jak jest mokro jadę góra 120 km/h. Z tym, że jak jest suchutko to jadę góra te 140.
Na białym Krzyżu wyglądało tak
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

13 Kwi 2020, 15:23

Zamówiłem Uniroyal, ta firma słynie z dobrej przyczepności na deszczu, w tym modelu też została zastosowany wzór skóry rekina, na śnieg też dość agresywny bieżnik, a na suchym każda opona da radę. Dzięki za opinie.
Eskimos91
Początkujący

14 Kwi 2020, 15:14

Eskimos91 napisał(a):Zamówiłem Uniroyal, ta firma słynie z dobrej przyczepności na deszczu
Daj znać czy będziesz zadowolony. Ja z letnich i zimowych byłem zadowolony.

@Yeti te testy opon (raczej jakieś uśrednione dane producentów) są mało warte nie ma podane na jakim samochodzie były testowane, a w takim przypadku wartości podane w tabeli nie są miarodajne niestety. Waga samochodu ma tu duży wpływ oraz sprawność samych hamulców.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

23 Kwi 2020, 08:36

A czy możecie rzucić okiem na te goodyear efficientgrip performance 205/55 r16 91 v [link do Sklepopon wygasł]
Mam tutaj na myśli przede wszystkim bieżni, czy rzeczywiście sprawdzi się na mokrych nawierzchniach?
zachary
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 13 05 1998
Przebieg/rok: 27tys. km
Auto: Opel Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Concept X1 2008
    W przypadku BMW Concept X1 projektanci zawarli klasyczne cechy i język stylistyczny modeli BMW X w pojeździe nowej klasy. Wyrafinowanie, zwinność, wszechstronność i jakość premium – wszystko to zostało odzwierciedlone ...

25 Kwi 2020, 17:15

To jest dobra letnia opona.
Eskimos91
Początkujący