Zakup Opla Insygnii Niemcy czy Polska

31 Paź 2019, 18:34

Dzień dobry
Przymierzam się do zakupu Opla Insygnii 2.0dci 160km i zwracam się do was z prośbą o pomoc. Na samochód mam 30 tyś z czego wolę wydać na kupno max 27tys a 3 zostawić na ewentualne usterki i na sprawdzenie samochodu przez specjalistę .
Samochód będę użytkował na dojazdy do pracy i powroty do domu (pracuje za granicą)
15-30 km w tygodniu dojazdy do pracy w jedną stronę
500-700 km raz bądź dwa razy w miesiącu powrót do domu
Zależy mi na komforcie dlatego też automat
Co możecie powiedzieć na temat samochodu silnika oraz skrzyni automatycznej
Mam kilka ofert które wpadły mi w oko : [link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]

Co powiecie o tych ogłoszeniach czy któreś jest warte uwagi ? Zależy mi żeby samochód był wyposażony w flexride i czy rzeczywiście ten flexride daje taki komfort bo dużo ogłoszeń jest bez tego bajeru

A i jeszcze jedno mam możliwość kupna samochodu w Niemczech poszukać po stronach bądź też pochodzić po placach tylko wtedy cena zakupu samochodu trochę spada gdyż wiążą się z tym dodatkowe koszty jak sprowadzenie przerejestrowanie itd.
Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA POMOC !!!
Opellloos
Nowicjusz

31 Paź 2019, 18:43

napewno słowo komfort nie można przykleić do Insigni. Ja bym jej nie kupił, spala dużo, komfort znikomy, skrzynia automatyczna pracuje średnio, widzę więcej minusów jak plusów, a może i nawet niczym nie wyróżnia się na tle konkurencji, jedyny plus to że graty są tanie. Ponadto zauważ że użytkownicy sami w ogłoszeniach mowią o wadach fabrycznych, zobacz jedno ogłoszenie 200k a tu już generalka z turbo,
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

31 Paź 2019, 18:49

Wiem że ludzie chwalą sobie Insygnie za te pieniądze wydaje mi się że lepszego nie znajdę zależy mi na wygodzie ze względu na długie trasy które jeżdżę w ciągu miesiąca .
A co twoim zdaniem lepszym rozwiązaniem by było za te pieniądze .
Jestem już przekonany do kupna tego Opla ale może mnie przekonasz do zakupu innej marki innego modelu żadnych przeciwwskazań nie mam
Opellloos
Nowicjusz

31 Paź 2019, 19:00

Powiem Ci to z autopsji a nie z opowieści kolegi siąsiada brata szwagra. Skrzynie szarpią przy ruszaniu, nie potrafią się dostosować do zamierzeń, przy wyprzedzaniu wciskasz gaz i czekasz aż szarpnie i wskoczy na dość nieprzyjemne obroty, przy prędkości autostradowej utrzymuje dość niskie obroty dzięki temu ciężko mu się wkręcić do wyprzedzania bez redukcji biegu, zawieszenie niby sztywne niby ciche ale jakieś takie nieprzewidywalne, szczególnie na zakręcie przy nierównościach, spalanie z kompa 7.4 7.8 w cyklu autostradowym i 15% miasta i kręcenia się dookoła komina, obsługa menu słaba, trzeba chwilę spędzić aby się dostosować a najgorsze co mnie wnerwia to przyciski od zmiany temperatury, aby podnieść o 2 stopnie trzeba wcisnąć z 10 czy 15 razy, porażka!!! ogrzewanie wnętrza też poostawia wiele do życzeniu, np 21 stopni za zimno a 22 za gorąco :/ , jest wiele rzeczy do których można by się czepiać no i bezawaryjnością nie grzeszy
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

31 Paź 2019, 19:16

Ok super dzięki . ale nadal nie odpowiedziałeś na mój post
Więc jaki twoim zdaniem samochód będzie lepszy od Insygnii
Nie ma auta idealnego zawsze coś się znajdzie a co do tego automatu to chyba większość startuje z opóźnieniem . A miałeś Insygnie czy to tylko usłyszane gdzieś tam pogłoski i opinie
Opellloos
Nowicjusz

31 Paź 2019, 20:07

Ostatnio przehandlowałem 13 sztuk, teraz mam jeszcze jedną, wyobraź sobie auto 50 kilka tysięcy 2 miesiące po gwarancji i już problem ze sterowaniem turbo.
Do 30k wolałbym wziąc Mondeo Mk4, dużo wygodniejsze lepsze wyposażenie, dobry diesel od PSA i wyposażenie które zbija na głowę Opla, swoją drogą mam wersję COSMO czyli naj i co? Nawet xenona nie ma, zresztą nic tam nie ma czym by się wyróżniała, mam też mazde 6 i w opcji nie naj ma nawet automatyczne światła drogowe czy aktywny tempomat z ustawieniem odstępu czego w Insigni nie ma.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

31 Paź 2019, 20:29

Rozważałem też mondeo o którym napisałeś ale ciężko znaleźć w tych pieniądzach i opel chyba mocniejszy od Forda a zależy mi też na mocy lubię dość dynamiczna jazdę
Opellloos
Nowicjusz

31 Paź 2019, 20:38

A jeździłes kiedyś tym Oplem? Bo tak szczerze mówiąc to to tylko numerki i nie ma to nic wspólnego z rzeczywistością.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

31 Paź 2019, 21:24

Nie jeździłem ani Oplem ani Fordem
Opellloos
Nowicjusz

31 Paź 2019, 21:46

No to przed zakupem dobrze będzie się przysiąść. 140 konny Ford ma większy potencjał jak 160 konny Opel.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

01 Lis 2019, 08:08

Ok to sprawdzę przed zakupem obydwa samochody a z tych ogłoszeń co podałem który wydaje się najpewniejszy ? I co może być. Jeszcze alternatywa dla tych 2 samochodów
Opellloos
Nowicjusz

01 Lis 2019, 08:50

Toyota Corolla/Avensis z silnikiem D4D
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

01 Lis 2019, 11:17

Toyota mi się nie podoba . Forda ciężko znaleźć a Insygnie nie polecasz .To może lepszym wyborem będzie jakaś benzyna w miarę oszczędna bądź lubiąca instalację gazową diesel nie jest tu priorytetem bardziej by mi zależało na tym automacie .
Moje roczne przebiegi to 25tys km plus minus
Opellloos
Nowicjusz

01 Lis 2019, 11:27

No to Megane III 2.0 DCI weź, dostaniesz młodsza od insigni
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

02 Lis 2019, 18:25

Ale czy na moje roczne przebiegi najlepszym wyborem będzie diesel czy może pomyśleć o benzynie .
Opellloos
Nowicjusz