Zakup pierwszego 4x4

13 Lut 2020, 18:09

czesc wszystkim
Zaczne od tego ,ze pewnie zaraz mnie zjedziecie ,ze juz wiele pytan tego typu i mam szukac. Aczkolwiek jakos nie znalazlem na tyle wyczerpujacej odp zeby mnie zaspokoila a juz tym bardziej na forum LR.Jak w temacie szukam swojego pierwszego wozu 4x4.Mam co prawda kumpli co lubia te wozy ale sa fanami glownie patrola ,gelendy i toyoty.Wiec nie ma ich co pytac o rade.Obecnie mieszkam w uk wiec postanowilem ,ze bedzie to discovery gdyzjest tu tego dosc sporo za przystepna cene a do tego jakos wierze w ten samochod. Mam jednak dylemat ,ktory model wybrac (chce by byl typowo w teren) z jednej strony czytam -300tdi lepsze i tansze wutrzymaniu z drugiej mniej czesci inie latwo trafic ladny egzemplarz.A co do td5 to niby wiecej elektroniki a automat lepszy od manuala.A mnie jakos automat nie bardzo w teren-choc moge sie mylic.Stad moj post byscie pomogli mi w wyborze.Tak jak mowilem mysle o disco ,defender poki co poza zasiegiem. Dzieki za opowiedz na pewno zastosuje sie do rad kogos bardziej doswiadczonego.Jak tylko kupie damznac na co padlo

pozdrawiam
Whilter
Obserwowany

13 Lut 2020, 20:41

Szukasz auta w teren i skupiasz się na modelu, którym prawie nikt w terenie nie jeździ?
Auta "typowo w teren" muszą mieć kilka cech, które są dość istotne dla takiego użytkowania. Pomijając wykrzyż i inne głupoty to trzeba je naprawić, często młotkiem w niesprzyjających warunkach. Czy discovery jest takim autem? Wątpię. Z automatem to już na pewno nie :mrgreen: Części do takiego patrola kupisz wszędzie za śmieszne pieniądze, zarówno eksploatację jak i lifty itd. Z LR będzie na pewno drożej a nie ma co ukrywać, że "auto w teren" wymaga częstych napraw i wymian
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

13 Lut 2020, 20:45

Whilter napisał(a):Zaczne od tego ,ze pewnie zaraz mnie zjedziecie ,ze juz wiele pytan tego typu i mam szukac.
bez przesady. Disco to tylko z Zenkiem Martyniukiem, reszta to lipa :naughty: serio Ci mówię, discovery to baaardzo zły pomysł, chyba że byś trafił na 1 gen jakiś sprawdzony, nie ma tam w sumie nic fascynującego w tym aucie, napęd bez szału, osiągi bez szału więc i fun z jazdy bez szału. Pytanie jaki masz budzet i jakie masz plany co do terenówki, jaki to teren?

Automat do terenu? jak najbardziej na plus. Invi masz jakieś pojęcie o autach terenowych i o jeździe w terenie czy tak na pałe sobie gadasz?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

13 Lut 2020, 20:50

W zasadzie to nie mam za dużego budżetu póki co. Myślałem tak o 20 tys póki co. Nie nastawiłem się na Discovery ale czytałem i niby nawet sobie chwalą więc myślałem ,że na początek by było ok. Podobają mi się land cruisery ale drogie,przebiegi duże więc nawet nie oglądam. Lepiej poczekać chwilę i defendera ?? Co innego byście polecili ??
Dzięki za odp. Choć nie powiem trochę to zmienia moje patrzenie
Whilter
Obserwowany

13 Lut 2020, 20:58

żeby coś polecić to musisz powiedzieć co to za teren
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Tarcze hamulcowe zabezpieczone przed korozją
    Żeliwa są obecnie najpopularniejszym materiałem stosowanym do produkcji tarcz hamulcowych. Decyduje o tym stosunkowo prosta technologia odlewania, dobre właściwości termiczne i łatwa obróbka. Niestety, jak większość ...