Zakup pierwszego samochodu prze Kobietę

11 Lis 2019, 19:29

Witajcie. Mam 25 lat i dopiero teraz zdałam prawo jazdy. Udało mi się ustalić budżet na nowy (pierwszy) samochód i jest on do 120-130 tys. zł. Wśród rodziny niestety nie mam nikogo, kto mógłby doradzić mi jaki samochód kupić, ja sama nie mam ja ten temat żadnego pojęcia. Najlepiej czuję się w większych samochodach, takich jak SUVy (jestem bardzo wysoka), ale mam wrażenie, że w takiej cenie nie znajdę żadnego porządnego SUVa. Chciałabym posiadać samochód bezpieczny, dobry do dróg miejskich jak i wiejskich typu piach, żwir i lekkie błoto, z pakownym bagażnikiem. W mojej rodzinie panują podzielone opinie - jedni radzą mi zakup tylko i wyłącznie samochodu nowego prosto z salonu - ponieważ nie znam się na samochodach i ponoć większość używanych może być zgrabnie „oszukana” z powymienianymi częściami. Z drugiej strony zdaję sobie sprawę o utracie na wartości samochodu nowego z salonu, nie przeszkadza mi to aż tak bardzo... Zależy mi na funkcjonalności samochodu w tym budżecie, wydajności i solidności, aby nie było to coś, do czego będę musiała finalnie sporo dołożyć (w przypadku „oszukanego” używanego samochodu). Będę niesamowicie wdzięczna za wszelkie rady, gdyż nie posiadam żadnego męskiego członka rodziny, który mógłby wspomóc mnie doświadczeniem.
Pozdrawiam serdecznie.
magdalena144
Nowicjusz

0

12 Lis 2019, 13:12

Czytając twój post od razu przyszła mi do głowy Toyota C-HR z napędem 4WD. W tej cenie jest szansa że znajdziesz takie nowe auto. Nie jest to może duży samochód ale moim zdaniem w zupełności Ci wystarczy. Nie wiem jak wysoka jesteś ale mając nawet 190cm powinno być w niej całkiem wygodnie :mrgreen:

Na dużego SUV'a musiała byś polować już w ogłoszeniach z autami używanymi. Pytanie tylko czy warto skoro można kupić coś takiego jak zaproponowałem z gwarancją i klika lat mieć spokój.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
0

12 Lis 2019, 15:23

Dziadkowóz na pierwszy samochód to tak trochę niespotykanie, ale skoro uznajesz SUV-a, to może powinnaś szukać MPV. Wtedy można mówić o przestrzeni w środku. SUV-y w środku nie są tak przestronne jakie wydają się z zewnątrz. Ale zakładam, że po prostu chodzi o modę, więc MPV odrzucisz. "Piach, lekkie błoto" - zapomnij na zwykłych oponach. To tylko w reklamie. W praktyce przejedziesz tyle samo co np. Fabią. :D

Mam 190cm i CH-R jest ciasne. Tylko to się odczuwa najbardziej przy wsiadaniu, bo już jak się usiądzie to nie jest tak źle. Podobna gabarytowa Mazda CX3 jest wygodniejsza. Najważniejsze na co zwróć uwagę to regulacja kierownicy i jej zakres. Musi dać się unieść sporo i przyciągnąć do siebie. Wiem, że kilkuletnie Suzuki Vitara nie ma tej regulacji i wtedy jest fatalnie. Mnie to zdziwiło, bo myślałem, że to już standard od dawna. Czasami może być mniejszy samochód, ale większy zakres regulacji fotela i kierownicy, przez co w praktyce jest więcej miejsca. Trzeba wsiąść i sprawdzić jak się dopasuje.

Unikałbym używanych dużych SUV-ów za taką kwotę, bo to opłacalny grunt dla nieuczciwych sprzedawców. Przy tej wartości i panującej modzie to opłaca im się po kosztach robić całki.

Za to przyjrzyj się wspomnianej CH-R, bo ten samochód jest naprawdę dobry. Wielkość kompakta, ale nowy i bez stresu o wtopę. Możesz też sprawdzić Opla Mokkę - tym mi się wygodnie jeździło. Jest też Peugeot 5008, który pasuje w Twoje kryteria, ale nie wiem nic o tym samochodzie.
OW05
Aktywny

Prawo jazdy: 07 03 2005
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Honda, Mitsubishi
Paliwo: Benzyna
0

12 Lis 2019, 20:48

Dziękuję Wam za odpowiedzi. Od dziecka po prostu fascynowały mnie „wyższe samochody”, gdyż kiedyś takim jechałam i lepiej czułam się (bezpieczniej) będąc wyżej od innych samochodów. Także nie jest to u mnie kwestia mody, a raczej indywidualnego upodobania od zawsze. Potrzebuję też duży bagażnik, ponieważ czasami wożę wiele bagaży czy zakupów. Czy uważacie więc, że lepiej będzie zakupić nowe auto czy też da się „nie zostać oszukanym” kupując stare? Mam 176 cm wzrostu i długie nogi, stąd zależy mi na miejscu szczególnie dla kolan ;p
magdalena144
Nowicjusz

0

12 Lis 2019, 21:03

To przy tym wzroście to każdy z tych samochodów będzie odpowiedni pod względem ilości miejsca na nogi. Zresztą, dosłownie każdy będzie wygodny, bo nigdy nie słyszałem o sytuacji, żeby ktoś mający 1,7 metra nie mieścił się do jakiegokolwiek samochodu.

magdalena144 napisał(a):Od dziecka po prostu fascynowały mnie „wyższe samochody”, gdyż kiedyś takim jechałam i lepiej czułam się (bezpieczniej) będąc wyżej od innych samochodów.

Nie ogarniam i nie będę próbował zrozumieć. :)
OW05
Aktywny

Prawo jazdy: 07 03 2005
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Honda, Mitsubishi
0

12 Lis 2019, 21:41

Dobrze, dziękuję. A jakie jeszcze inne samochody byście proponowali dla mnie na pierwszy samochód? Nie musi być koniecznie SUV, może być to samochód w cenie 120-130 tys albo nawet 200 tys, mogę po prostu dłużej na niego zbierać :P
magdalena144
Nowicjusz

0

12 Lis 2019, 23:10

Gdybyś zwiększyła budżet to Volvo XC60 zaczyna się od 145tys w dieslu i napędzie na przednie koła, powyżej 150tys można zrobić już 4x4. Popatrz też na coś pokroju V60CC, auto podwyższone, napęd 4x4, spory bagażnik.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008
0

12 Lis 2019, 23:12

OW05 napisał(a):Nie ogarniam i nie będę próbował zrozumieć.

To znaczy że nigdy nie jechałeś suvem albo masz odmienny gust...

U mnie temat był prosty kiedyś jeździłem suvami ale nigdy ich nie brałem pod uwagę bo były za drogie w stosunku do reszty świata a ja robiłem baaardzo dużo km.
Na tą chwilę oddałem sedana na wgniotki i.... zrobiłem kilka tyś.km. zwinnym pickupem efekt... juz na podwórku stoi suv i na tą chwilę będzie tylko suv.
Zresztą nie znam osoby która po suvie chciałaby dobrowolnie "zejść" do sedana/kombi lub innego leżaka :D
Chociaż słyszałem o takich przypadkach ale nie znam szczegółów :mrgreen:

magdalena144 napisał(a):A jakie jeszcze inne samochody byście proponowali dla mnie na pierwszy samochód?

Teraz w rodzinie odbieramy rav4 hybryd polecam Ci ... fajne autko :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe
0

12 Lis 2019, 23:23

A może... Ford Kuga? Kia Sportage to też byłby interesujący wybór, wypasiona niemal na maksa mieściłaby się w budżecie. Wejdź sobie na strony producentów i pokonfiguruj.

VW T-ROC też byłby fajny.

Ja osobiście od miesiąca jestem właścicielem nowego forda fiesty, i generalnie jestem zachwycony obsługą klienta, chociaż serwis i marka nie są najtańsze.
bilbobaggins
Nowicjusz

0

13 Lis 2019, 13:57

Dziękuję Wam wszystkim za cenne rady :ok: Zdecydowałam, że odłożę pieniądze na Volvo XC60 z automatyczną skrzynią biegów. Czy moglibyście jeszcze doradzić mi w sprawie konfiguracji tego samochodu? Na co trzeba zwrócić uwagę przy zakupie etc?
magdalena144
Nowicjusz

0

13 Lis 2019, 15:56

Zapraszam na priv, poprowadze za rękę ;) pomogę w konfiguracji
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna