Zakup pierwszego samochodu z gazem do ~12 tysięcy

01 Kwi 2019, 01:54

Cześć, szukam pierwszego samochodu i nie chciałbym wpaść na jakąś minę dlatego stwierdziłem że napiszę na forum.

Jeżeli chodzi o moje wymagania, to zależy mi na tym aby miał instalacje gazową, był w miarę bezawaryjny. Jeżeli chodzi o wielkość (kombi, sedan, hatchback - nie ma większego znaczenia). Jazda głównie po mieście, w weekendy ewentualnie jakieś wypady za miasto, co jakiś czas dłuższa trasa (do Holandii i powrót). Planowałem na to przeznaczyć koło 12 tysięcy, aczkolwiek mogę wydać mniej albo więcej (jeżeli rzeczywiście będzie warto, chciałbym samochód zakupić na dłuższy czas).

Początkowo rozglądałem się za silnikiem 1.8t, niestety nie znalazłem nic ciekawego w okolicy (mieszkam w Poznaniu), jedyne co znalazłem to ten Leon: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Przeglądając różne strony i forum, dowiedziałem się że Toyoty uchodzą za w miarę bezawaryjne samochody. Jedyna sensowna opcja jaką znalazłem w okolicy to jest to: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Co o tym myślicie?
luukaszz
Nowicjusz

02 Kwi 2019, 13:30

luukaszz napisał(a):Początkowo rozglądałem się za silnikiem 1.8t
Ten silnik to ryzyko bo bardzo dużo jest zmęczonych jednostek w kiepskim stanie technicznym ale nie ulega wątpliwości że na pewno daje frajdę z jazdy.
luukaszz napisał(a):dowiedziałem się że Toyoty uchodzą za w miarę bezawaryjne samochody
Generalnie tak ale model T25 który masz w ogłoszeniu miał w tym silniku problem z braniem oleju który został rozwiązany po 2005 roku więc w tym egzemplarzu warto sprawdzić dobrze silnik. Jednostki 1.8 są bardzo oszczędne i benzyny jak na takie spore auto palą naprawdę mało. Jeżeli chodzi o nadwozie to problemy z korozją pojawiały się w tylnej części podwozia i to też warto sprawdzić.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

02 Kwi 2019, 15:56

Leon według mnie miał malowany lewy tylny narożnik i masz dwie godziny drogi,ja bym odpuścił.
Avensis ładny,obejrzyj.

A może coś takiego?
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - świeży gaz.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

02 Kwi 2019, 18:50

I dlatego że 18 letnie auto miało malowany błotnik trzeba je odpuścić?
Exodiss
Początkujący

Auto: Peugeot 406 Coupe
Silnik: 3.0 V6 207KM
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

02 Kwi 2019, 20:26

Dlatego że ma dwie godziny drogi ale to TYLKO MOJE zdanie..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

03 Kwi 2019, 14:10

Tego Leona faktycznie lepiej odpuszczę, za daleko. Astra ładna, postaram się ja sprawdzić. A co myślicie o tym?

[link do oferty na Olx wygasł]

Pytałem się właściciela o VIN I czy jest szansa podjechać na stację to bez problemu podał i się zgodził, twierdzi że jest bezwypadkowe
luukaszz
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Instalacje gazowe I generacji
    Jest to najstarszy i zarazem najprostszy typ instalacji LPG, z powodzeniem stosowany w samochodach z silnikami o zasilaniu gaźnikowym, nieposiadającymi katalizatora i sondy lambda. Instalacja gazowa I generacji pozbawiona ...

03 Kwi 2019, 16:41

Skoro już się mamy czepiać to ten wygląda mi na robiony z każdej strony począwszy od drzwi skończywszy to tylnego nadkola..
Exodiss
Początkujący

Auto: Peugeot 406 Coupe
Silnik: 3.0 V6 207KM
Rok produkcji: 2001

03 Kwi 2019, 17:11

Czyli nie warto? Przy okazji kontroli na stacji, sprawdzilbym czujnikiem lakieru
luukaszz
Nowicjusz

03 Kwi 2019, 17:47

luukaszz, tutaj masz wg mnie spoko Octavię L&K z 1,8T z P-nia, to są chyba okolice uczelni UAM, te ledy z tesco można wyjąć, ale wygląda ok
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150

03 Kwi 2019, 23:01

A może volvo c70 Cię zainteresuje? Znajomy sprzedaje swoje wypieszczone auto. 2.4 pb+lpg 170 KM, automat, 2000r. doinwestowane. Dobry pomysł na Young timera.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008

04 Kwi 2019, 11:59

Ta Octavia fajna, ale te starsze Skody nie przemawiają do mnie z wyglądu :P Głównie o przód chodzi.

Volvo ładne, ale niestety potrzebuje czegoś 4/5 drzwiowego :/

Zapytałem z ciekawości właściciela Avensisa o numer VIN ale nie odpisał mi nic, tak samo nic o stacji diagnostycznej. Jak myślicie, jest sens oglądać tą A3? Niby jest bezwypadkowa ale na przekór bym wziął ten miernik i ją sprawdził czy rzeczywiscie bezwypadkowa. Co prawda kolor mi średnio odpowiada no ale nie można mieć wszystkiego. Właścicel mi powiedział, że jeżeli coś wyjdzie na stacji diagnostycznej i zrezygnuje to koszty sprawdzenia pójdą na pół.
luukaszz
Nowicjusz

04 Kwi 2019, 16:38

A3 8L wg Ciebie ładniejsza? czy ja wiem, no ale za 12 tys to nie kupisz Octavii II

Obejrzeć to A3 można ale nie napalaj się, dobre 1,8T trzyma cenę, a i stan bywa różny.
Ja bym wolał Octavię sprzedawca zdaje się wie co ma, jakoś tak pewniejsza opcja wg mnie no ,ale jak Ci nie leży to inna sprawa ;) w sumie obejrzeć Octavię byś mógł, przynajmniej sprawdzisz stan jednej opcji 1,8T i drugiej :)
A3 ma sporo wyświetleń, więc nie oczekiwałbym super stanu, no i silnik AGU pewnie a w Octavii AUM i na pokładzie masz od razu K03s turbo i mocniejsze wtryski, gdzie całość jest wydajna na ok 200 koni.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150

05 Kwi 2019, 15:37

Też jestem zdania żeby zainteresować się Octavią i nawet niedawno sam ją wrzucałem w którymś temacie.
Barol
Awatar użytkownika