REKLAMA
Witam.
Otóż w lutym zakupiłem mój pierwszy samochód (polonez caro ) przegląd ważny do września '08, OC ważne do stycznia '09 (opłacona pierwsza rata 250PLN - druga rata OC ma być zapłacona ponoć w czerwcu '0Cool. Z niewiedzy :/ do dnia dzisiejszego opłaciłem tylko w Urzędzie Skarbowym podatek. Kilka dni temu dopiero dowiedziałem sie ze po zakupie pojazdu ma się 30dni na przerejestrowanie/rejestrację Wydziale Komunikacji i zmianę lub akceptację OC w danej Ubezpieczalni.
Do tej pory jeżdżę na dowodzie rejestracyjnym poprzedniego właściciela (dodam że poprzednim właścicielem jest osoba z tego samego powiatu wiec ponoć Smile nie muszę rejestrować od nowa tylko wystarczy przerejestrowanie)
I tu mam kilka pytań...
1. Czy są jakieś kary za nieterminowe przerejestrowani, lub jak w moim przypadku ciągły brak i jeżdżenie na dowodzie poprzedniego właściciela?
2. Czy ubezpieczenie OC automatycznie przechodzi na mnie jako nowego właściciela bez zgłaszania tego do Ubezpieczalni??
3. Czy nie będę miał kłopotów w przypadku sprzedaży tego samochodu jeżeli go nie przerejestruje - planuje sprzedaż w wakacje?
4. Czy w przypadku kolizji drogowej której będę uczestnikiem (odpukać Razz) nie będę miał jakichś problemów z Ubezpieczalnią jeżeli nie zgłosiłem że jestem nowym właścicielem ubezpieczonego pojazdu.
5. Kiedy, gdzie komu zapłacić drugą ratę ubezpieczenia OC, i jak to zrobić skoro ubezpieczycielem jest poprzedni właściciel pojazdu a nie ja???
6. Pojazd jest ubezpieczony do stycznia '08, ale jak już wcześniej pisałem zapłacona jest tylko pierwsza rata 250PLN... To w końcu do kiedy jest to ubezpieczenie ważne, czy w przypadku niezapłacenia drugiej raty ubezpieczenia ono automatycznie wygasa,czy jak to działa??
Z GÓRY DZIĘKUJE ZA POMOC I WSZYSTKICH SERDECZNIE POZDRAWIAM!!!
Krzysiek.