Zakup pojazdu - OC rejestracja kilka pytan

16 Kwi 2008, 21:55

Witam.
Otóż w lutym zakupiłem mój pierwszy samochód (polonez caro ) przegląd ważny do września '08, OC ważne do stycznia '09 (opłacona pierwsza rata 250PLN - druga rata OC ma być zapłacona ponoć w czerwcu '0Cool. Z niewiedzy :/ do dnia dzisiejszego opłaciłem tylko w Urzędzie Skarbowym podatek. Kilka dni temu dopiero dowiedziałem sie ze po zakupie pojazdu ma się 30dni na przerejestrowanie/rejestrację Wydziale Komunikacji i zmianę lub akceptację OC w danej Ubezpieczalni.
Do tej pory jeżdżę na dowodzie rejestracyjnym poprzedniego właściciela (dodam że poprzednim właścicielem jest osoba z tego samego powiatu wiec ponoć Smile nie muszę rejestrować od nowa tylko wystarczy przerejestrowanie)
I tu mam kilka pytań...
1. Czy są jakieś kary za nieterminowe przerejestrowani, lub jak w moim przypadku ciągły brak i jeżdżenie na dowodzie poprzedniego właściciela?
2. Czy ubezpieczenie OC automatycznie przechodzi na mnie jako nowego właściciela bez zgłaszania tego do Ubezpieczalni??
3. Czy nie będę miał kłopotów w przypadku sprzedaży tego samochodu jeżeli go nie przerejestruje - planuje sprzedaż w wakacje?
4. Czy w przypadku kolizji drogowej której będę uczestnikiem (odpukać Razz) nie będę miał jakichś problemów z Ubezpieczalnią jeżeli nie zgłosiłem że jestem nowym właścicielem ubezpieczonego pojazdu.
5. Kiedy, gdzie komu zapłacić drugą ratę ubezpieczenia OC, i jak to zrobić skoro ubezpieczycielem jest poprzedni właściciel pojazdu a nie ja???
6. Pojazd jest ubezpieczony do stycznia '08, ale jak już wcześniej pisałem zapłacona jest tylko pierwsza rata 250PLN... To w końcu do kiedy jest to ubezpieczenie ważne, czy w przypadku niezapłacenia drugiej raty ubezpieczenia ono automatycznie wygasa,czy jak to działa??
Z GÓRY DZIĘKUJE ZA POMOC I WSZYSTKICH SERDECZNIE POZDRAWIAM!!!
Krzysiek.
christoffvan
Nowicjusz

17 Kwi 2008, 09:23

1 - WK jako tako żadnych kar nie daje,ale problem może się pojawić przy spotkaniu z policją.Jak zapytają czyj to samochód(na prawo jazdy inne dane osobowe,a na dowodzie rejestracyjnym i OC inne dane osobowe),to mozesz mieć kłopoty - mogą to potraktować jako samochód nie zarejestrowany,ponieważ poprzedni własciciel ma obowiązek go wyrejestrować.Wówczas laweta i parking.
2 - ubezpieczenie jako takie nie przechodzi automatycznie,ponieważ ubezpieczalnia prawdopodobnie nawet nie wie,że poprzedni właściciel samochód sprzedał.Twoim obowiazkiem jest zgłosić się w dniu przerejestrowania samochodu do ubezpieczalni i wybrać,czy pozostajesz przy ubezpieczeniu poprzednika,czy zawierasz nową umowę.A co się bardziej opłaci,to zależy od zniżek twoich i poprzednika,od tego ile masz lat,jak długo masz prawko itd,ponieważ ubezpieczalnia oblicza różnicę.
3 - ze sprzedażą nieprzerejestrowanego samochodu możesz mieć problemy.Potencjalny kupiec może podejrzewać,że samochód jest kradziony,ponieważ ty masz inne nazwisko,a dowód rejestracyjny jest na inne nazwisko.Problem będzie też ze spisaniem nowej umowy,ponieważ wg dokumentów bedziesz sprzedawał samochód nie twój tylko porzedniego właściciela.
4 - podczas kolizji możesz mieć problemy,ponieważ jeżeli OC jest wypisane na poprzedniego właściciela,to jemu będą chcieli zabrać zniżki,jeżeli ma.Wtedy wyda się,że nie przerejestrowałeś samochodu i zaczną się kłopoty,które opisywałem w pkt 1.
5 - teoretycznie drugą ratę powinieneś zapłacić w ubezpieczalni,w której jest ubezpieczony samochód.Ale czy da się tak zrobić,to trudo mi powiedzieć.
6 - ubezpieczenie jest ważne na czas umowy - jeżeli było zawarte na rok,to ważne jest przez cały rok.Problem pojawi się dopiero podczas kontroli policyjnej na drodze - policja wymaga kwitka opłacenia rat ubezpieczeń
Tak więc najlepiej,żeby nie mieć problemów,autko trzeba przerejestrować.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Diesel i rozruch silnika w zimie
    Problemy z uruchomieniem silnika w zimie, najczęściej mają posiadacze samochodów z silnikiem Diesla. Dlaczego? Ponieważ zazwyczaj zaniedbują swój samochód już w okresie jesiennym. Ale od początku...