Mandat - czy płacić?

17 Kwi 2008, 07:04

Witam, mam nastepujacy problem. spowodowalem kolizje drogowa, dostalem mandat 500 zl i policja zabrala mi dowod rejestracyjny do czasu naprawy auta. Jestem studentem, nie posiadam pracy, auto jest zarejestrowane na tate. Zastanawiam sie czy placić teraz ten mandat? jest to dla mnie niestety duża kwota. Czy jesli nie zaplace to dowod rejestracyjny zostanie mi oddany?
tasiorek666
Nowicjusz

17 Kwi 2008, 08:06

Eee, no coś Ty?
Mandat płacić :shock: ?
Po co?
Poczekaj na komornika - nie będziesz musiał płacić - zabierze Ci komputer, wieżę i co tam jeszcze masz wartościowego w domu...

Natomiast kwestia dowodu rejestracyjnego jest odrębnym tematem.
DR został zatrzymany, gdyż Policjant uznał, że pojazd nie nadaje się do ruchu w wyniku "odniesionych obrażeń" (np. stłuczone lampy, urwane lusterko, uszkodzony układ hamulcowy itp). Po dokonaniu napraw, które przywrócą samochód do stanu używalności (musi to stwierdzić Stacja Kontroli Pojazdów!) z zaświadczeniem z SKP udajesz się do Wydziału Komunikacji Urzędu Miasta/Gminy i tam po predstawieniu takiego zaświadczenia zostanie Ci (a dokładnie: Ojcu, bo - jak napisałeś - On jest właścicielem pojazdu) zwrócony DR.

A o mandaciku - na poważnie - musisz zapłacić. Jeśli tego nie zrobisz w przeciągu około 6 miesięcy - oczekuj wizyty Poborcy Skarbowego (o ile nic się nie zmieniło w przepisach) - to właśnie przez Urzędników Skarbowych są egzekwowane mandaty wystawiane przez Policję... Dodatkowo zostanie Ci wtedy doliczone do kwoty wymaganej kilka % tytułem konieczności windykowania należnej kwoty...
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990

17 Kwi 2008, 09:46

Ja mam jeszcze inna propozycje możesz iść (tylko nie wiem czy tak się da) do Urzędu Miasta albo do Urzędu Skarbowego i dowiedzieć się czy jest możliwość rozłożenia tego mandatu na raty. Jak jest taka możliwość piszesz ładna prośbę i spłacasz powoli.

Mój kumpel kiedyś tak spłacał mandat tylko nie pamiętam dokładnie jaki czy wystawiony przez policje czy przez jakąś inna służbę.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2001

17 Kwi 2008, 15:02

a z komornikiem to jest roznie kiedys mialem 5O zl mandatu za zasmiecanie komornik przyszedl kazal podpisac i powiedzial ze za pol roku przyjdzie jeszcze raz i sprawe umozy:)
spacealone
Nowicjusz

17 Kwi 2008, 16:35

spacealone napisał(a):a z komornikiem to jest roznie kiedys mialem 5O zl mandatu za zasmiecanie komornik przyszedl kazal podpisac i powiedzial ze za pol roku przyjdzie jeszcze raz i sprawe umozy:)

No wiesz 50zł a 500zł to jest różnica.

Ja kiedyś dostałem mandat 100zł za pasy i drugi jak to pani policjantka ujęła 50zł za usiłowanie spożywania alkoholu dość długi czas tego nie spłacałem i przyszło mi ze skarbówki żeby zgłosić się po zwrot z rozliczenia przypomniało mi się wtedy o tych mandatach i poszedłem je zapłacić a jak zgłosiłem się po odbiór do skarbówki to od razu pani w okienku mi powiedziała ze mam nie spłacone mandaty i musiałem jechać do domu po kwitki ze już wpłaciłem i dopiero mi wypłaciła zwrot.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2001

17 Kwi 2008, 20:58

Tylko z mandatem rozchodzi sie o to że nie mam nic, auto nie jest na mnie, w domu tez wszystko na rodzicow pisane wiec z czego mi zabiora? no nic poczekam od jakiejs pierwszej odezwy ze strony państwa i wtedy zaplace, teraz nie pracuje legalnie a wydatki mam np. studia, zaczne pracowac, upomna sie to zaplace. kolezanka tak wisi 700 zl i nikt sie nie upomina.
tasiorek666
Nowicjusz

17 Kwi 2008, 21:20

Mandat to mandat. Podpisałeś, to musisz zapłacić. Prędzej czy później przyjdzie komornik (poborca skarbowy) i dodatkowo sobie doliczy 6,50 PLN, jak Cie nie bedzie zostawi kartke z telefonem, drugi trzeci, nie zapłacisz, zaczniesz pracować, bedziesz miał zwrot podatku to ci z tego sciagną. Tak czy inaczej, nie zapłacisz dziś, to zapłacisz kiedy indziej, ale więcej.
roszej
Nowicjusz

17 Kwi 2008, 22:54

Dokładnie. Być może na dzień dzisiejszy nie mają jak z Ciebie ściągnąć, ale przyjdzie taki dzień 8) Tylko, że wtedy doliczą koszty windykacji.

Mandat można spłacać na raty.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

17 Kwi 2008, 22:58

No niestety kolego, ale zapłacić musisz...dokładnie jak to koledzy juz napisali rozłóż sobie mandat na raty i spłacaj ile tam możesz w danym miesiącu
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam